JORDAN: Landet har tatt imot 630 000 syriske flyktninger, mange av dem i Al Zaatari-leiren.  Gulfstatene blir kritiesert for ikke å ta imot noen. Men de gir store beløp i humanitær hjelp. . Foto: REUTERS
JORDAN: Landet har tatt imot 630 000 syriske flyktninger, mange av dem i Al Zaatari-leiren. Gulfstatene blir kritiesert for ikke å ta imot noen. Men de gir store beløp i humanitær hjelp. . Foto: REUTERS Foto: ,

Gulfstatene slår tilbake mot kritikken mot at de ikke tar imot flyktninger

Publisert: Oppdatert: 09.09.15 12:41

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

BRUSSEL (VG) Parallelt med den stadig økende
flyktningstrømmen inn over Europas grenser, pågår det en «blame game» i Midtøsten, og i de rike Gulfstatene.

Hvem tar vare på flest syriske flyktninger? Hvem burde gjøre mer for dem? Og hvem har medansvar for at over 230.000 syrere er drept?

Spørsmålene er flere, men svarene er mer nyanserte enn det som kan virke åpenbart.

Det har lenge vært hundretusener av syrere i Gulfstatene, ikke som flyktninger, men som billig arbeidskraft. Derfor lyder det hult når arabiske ledere fremholder at Gulfstatene tar sin del av kvotene. Men bildet er ikke sort-hvitt, og det er slett ikke slik at oljesjeikene er ignoranter overfor det faktum at det pågår en grufull borgerkrig i naboområdet.

Per Sandberg (Frp) har vært i Libanon: – Vi skal fortsatt ta imot dem som har rett til asyl. Men de skal først søke i regionale leire

160.000 i Emiratene

De forente arabiske emirater har i løpet av de tre siste årene tillatt 160.000 syrere som har flyktet fra borgerkrigen, å bosette seg der, ifølge det professor i statsvitenskap fra Emiratene, Abdulkhaleq Abdulla, sier til The New York Times.

– Hvis det ikke var for Gulfstatene ville millioner av den syriske befolkningen ha vært langt verre stilt enn den tragiske situasjonen de befinner i, sier Abdulla. Han trekker fram det store humanitære bidraget som Gulfstatene gir til flyktningene, både de som er internflyktninger og de som ha rømt fra Assad-regimet.

– Kritikken mot våre land er simpelthen ikke riktig i det hele tatt. Det fører ingen steder hen å kritisere oss, sier professoren.

Amnesty International mener det ikke har kommet en eneste flyktning fra Syria til Gulfstatene, som omtalt av NRK.

Påstanden er gjengitt på CNN, som viser en grafikk hvor alle Gulfstatene er tegnet inn og hvor tallet null, lyser mot seerne. Dette benekter ledere og kommentatorer i de søkkrike oljestatene

Humanitær hjelp

Det som i hvert fall skal være korrekt er at flere av Gulfstatene er i teten av de landene som gir solid humanitær hjelp til nødstedte syrere. Kuwait gir, ifølge NYT, 304 millioner dollar i nødhjelp. Saudi-Arabia gir riktignok beskjedne 18, 4 millioner dollar, men andre av emirstatene i Gulfen «kjøper seg ut av ansvaret» det er å ta imot flyktninger.

USA topper listen av donorer. Landet har gitt 1,1 milliarder dollar i humanitær hjelp til syriske flyktninger. Men supermakten har kun sagt seg villig til å ta imot 1500 flyktninger fra Syria.

Se her: Så mange flyktninger tar Norge imot.

En saudiarabisk akademiker ved King Saud universitetet i Riyadh, Khalid al-Dakhil, innrømmer at Gulfstatene kunne ha bidratt med mer, men går til et kraftig på rep Iran og Russland for helhjertet og stille seg bak Bashar al-Assad og hans brutale militærmaskin.

– Hvorfor settes det kun spørsmålstegn ved Gulfstatenes opptreden, mens det ikke snakkes om de som bidro til å skape Syria-krisen, sier al-Dakhil til NYT.

Sprenger budsjettene

Mange vil mene at Gulfstatene har en del å svare for når de små og til dels fattige nabostatene, nærmest Syria, sprenger sine budsjetter for å kunne bosette syriske flyktninger.

Jordan, hvor gjennomsnittsinntekten er på 90.000 kroner, har tatt imot 630.000 syrere. Libanon som har litt mer penger å rutte med, har skaffet tak over hodet på 1,2 millioner syriske flyktninger. Det tilsvarer 25 prosent av Libanons befolkning. Det er trangt om plassen der nå. Libanon er på størrelse med Rogaland fylke.

Tyrkia har åpnet grensene for rundt to millioner syriske flyktninger. Det er mange av disse som nå trekker nordover i Europa.

Denne artikkelen handler om