Tyrkias president mister flertall: Tyrkia-ekspert: – Lover godt for demokratiet

Velgerne stanset grunnlovsendring

Kurdere jubler

Tyrkiske velgere sa nei til president Recep Tayyip Erdogans plan om å endre grunnloven og gi seg selv mer makt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er klart etter at nesten alle stemmene fra søndagens valg på ny nasjonalforsamling er talt opp. Erdogans parti AKP hadde håpet på to tredels flertall for å endre grunnloven og gi presidenten mer makt.

Men slik gikk det ikke: Det moderate islamske AKP fikk bare 41 prosent av stemmene, nesten 9 prosentpoeng mindre enn i 2011.

Presidenten mister dermed det rene flertallet han og partiet har hatt i nasjonalforsamlingen siden 2002.

– Dersom dette holder helt ut kan vi imidlertid si at det har vært et renere og mer demokratisk valg enn mange har fryktet, selv om det har vært noen rapporter om fusk i dag, sa postdoktor Einar Wigen ved Universitetet i Oslo til VG noen timer før valgresultatet var endelig.

Wigen er spesielt opptatt av Tyrkia, og har fulgt valget tett hjemmefra.

– Dette lover godt for demokratiet, sier han.

Les også:President tester all mat for gift

Rundt midnatt norsk tid hevdey landets statsminister Ahmet Davutoglu imidlertid at regjeringspartiet AKP er en klar vinner av valget i Tyrkia.

– Alle bør kunne se at AKP er vinneren, sa Davutoglu i en tale fra balkongen til partihovedkvarteret i hovedstaden Ankara søndag kveld.

TYRKIA-EKSPERT: Einar Wigen er postdoktor ved Universitetet i Oslo med Tyrkia som spesialfelt. Foto:PRIVAT,

Det er fortsatt muligheter for å fuske, påpeker Wigen, men det tyrkiske valgsystemet skal være rimelig åpent.

– Det er mye gjennomsiktighet, og de teller blant annet stemmene i åpne lokaler der folk står rundt med kameraer og følger med. Folk følger med på Twitter og Facebook. Samtidig går det rykter om at det er kommet til håndgemeng der stemmene fra tyrkere i utlandet telles opp. Utenlandske observatører sørøst i landet rapporterer også at de har blitt bortvist fra stemmelokaler av væpnede soldater. Men dette er rykter, sier Wigen.

– Må stå til ansvar

– Uansett om Tyrkia ender opp med en koalisjon eller en mindretallsregjering, er valget et stort nederlag for Erdogan. Han hadde satset på å ha full kontroll over tyrkisk politikk i lang tid, og dette medfører fundamentale endringer i planene hans, sier Tyrkia-ekspert Wigen til NTB.

Bakgrunn: Erdogan bygger kjempepalass

Wigen nevner svak økonomisk vekst som en av hovedgrunnene til at det regjerende Rettferds- og utviklingspartiets (AKP) styre ser ut til å slå sprekker. Wigen tror valget vil få store konsekvenser for Tyrkia.

– Den nye regjeringen vil måtte stå til ansvar for sine handlinger i lang større grad enn hva som har vært tilfelle de siste årene, sier Wigen.

OPPRØR: Demonstranter i tusentall protesterte mot Tyrkias president Erdogan og hans regjeringsparti AKP over en lengre periode i 2013. Nå spår Tyrkia-ekspert Einar Wigen at partiet kan måtte stå til ansvar for mange av sine tidligere overtramp. Foto:AP,NTB Scanpix

Resultater

AKP har fått 41 prosent av stemmene til ny nasjonalforsamling når så og si alle stemmene er talt ifølge resultatbørsen på tyrkisk CNN. Det kurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP) fikk 13 prosent av stemmene. Det største opposisjonspartiet Det republikanske folkepartiet (CHP) fikk 25 prosent og det høyrenasjonalistiske MHP fikk 16 prosent av stemmene.

Les også:133 skadet og to døde i eksplosjon i Tyrkia

Kurderne hadde spesiell grunn til å smile, etter å ha passert sperregrensen på 10 prosent.

Tilhengere avHDP i byen Diyarbakir, hvor flertallet av innbyggerne er kurdere, skjøt i lufta og sendte opp fyrverkeri da resultatet av søndagens parlamentsvalg var klart.

– Vi er HDP, vi skal til nasjonalforsamling, sang dansende partimedlemmer da valgseieren var et faktum.

Totalt er det 550 plasser i den tyrkiske nasjonalforsamlingen.

Minst 79 HDP-representanter vil nå få sete i Tyrkias lovgivende forsamling. Tidligere er HDP-politikere kun valgt inn som uavhengige representanter.

Hadde partiet til landets sittende president Recep Tayyip Erdogan, AKP, fått stort nok flertall i nasjonalforsamlingen, ville det dramatisk endre landets politiske framtid. Erdogans drøm var å endre grunnloven og føre landet over fra parlamentssystem til et system med sterkere presidentmakt. Opposisjonspolitikere mener søndagens valgresultat er et tydelig nei til denne drømmen.

Kommentar: Ikke stor nok seier

Fryktet juks

Mange fryktet at AKP og Erdogan vil ty til juks for å hindre et slikt resultat.

Morten Wold (Frp), en av tre norske stortingspolitikere som er observatører ved valget, sa imidlertid at ting har gått ryddig for seg på de stedene han har vært i og rundt Ankara.

– Det ser ut som det meste går etter boka, sier Wold til NTB på telefon fra den tyrkiske hovedstaden.

– Jeg har ikke sett noe som tyder på valgjuks, sier han og nevner blant annet gjennomsiktige valgurner som et av tiltakene som er innført for å forhindre fusk.

Siden Erdogan ble valgt til president i fjor etter elleve år som statsminister, har det vært et kraftig oppsving i saker mot journalister og andre som blir anklaget for å fornærme ham.

Les også: Tyrkias president forsvarer sitt nye kjempepalass

Mindretall eller koalisjon

Slik det står seg går det nå enten mot en mindretallsregjering bestående av den sittende regjeringen, som har styrt de siste 13 årene, eller en koalisjonsregjering av det kurdiske partiet Folkets Demokratiske Parti og Det Republikanske Folkepartiet, henholdsvis HDP og CHP.

– Det første alternativet byr på en rekke utfordringer. AKP er vant til å tvinge ting gjennom uten å forholde seg til kritikk, og de vil få mye å svare for fra de siste årene. Muligens vil det komme sterkere press på dem for å rydde opp etter Gezi-protestene og korrupsjonsskandalen, sier Wigen.

For det andre alternativet er det ifølge postdoktoren fremdeles vanskelig å si mye om konsekvensene.

– En koalisjonsregjering vil nok møte en rekke styringsproblemer, med en mektig president over seg som egentlig skal holde seg unna, men er kjent for ikke å gjøre det.

Wigen presiserer at mange også snakker om en mulig koalisjon mellom det sittende regjeringspartiet og nasjonalistpartiet MHP.

Det eneste som er sikkert er at halve Tyrkia nå gleder seg, mens den andre halvdelen er bekymret for hva som skal skje, legger han til.

– Først og fremst betyr dette resultatet – og dette er det viktigste – at Erdogan ikke får mulighet til å samle enda mer makt i sine hender. Alle disse andre tingene er sekundære. Og det er nok det som har skapt mobiliseringen denne gangen, selv om det ikke har vært en del av kampanjen, så er det det som ligger under, sier Wigen, med henvisning til Erdogans planer om å gi presidenten større beslutningsmakt.

Kilde: VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder