PÅ FØRSTEPLASS: Donald Trump svarte på spørsmål fra pressen da han var i Skottland i forbindelse med en golfturnering i forrige uke. Foto:Russell Cheyne,Reuters

Disse skal Donald Trump bryne seg på i den første debatten

Gjør seg klare for republikanernes første store TV-debatt torsdag ** Trump seirende ut av meningsmålingene

Den konservative TV-kanalen Fox News har avgjort hvem de mener er de sterkeste kandidatene for republikanerne.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I forkant av den første store TV-debatten til republikanerne, som holdes torsdag i Cleveland, Ohio, har det vært knyttet spenning til hvem av presidentkandidatene som vil få delta. Debatten er den første i den republikanske nominasjonskampen til det amerikanske presidentvalget i 2016.

Bare de ti kandidatene med stor nok oppslutning, får delta på Fox-debatten.

Trump toppet

OPTIMIST: Republikaneren Donald Trump ga tommelen opp da han kjørte forbi pressen under en golfturnering i Skottland i forrige uke. Foto:Scott Heppell,Ap

Den kanskje mest omtalte og kontroversielle er eiendomsmogulen og TV-stjernen Donald Trump. Han blir av TV-kanalen ansett som den sterkeste kandidaten, basert på de siste fem nasjonale meningsmålingene. I Fox-debatten på torsdag får han selskap av følgende partifeller:

Jeb Bush (62)

Den tidligere Florida-guvernøren kommer fra en lang rekke maktinnehavere med Bush senior som president på 1990-tallet og storebror George som den forrige republikanske presidenten. Fox News betegner han som den andre sterkeste kandidaten.

Scott Walker (47)

Tobarnsfaren var tidligere guvernør i Wisconsin. Walker hadde i august rundt 10 prosent oppslutning blant republikanske velgere.

Mike Huckabee (59)

Mannen har fartstid som baptistprest, men også som guvernør i delstaten Arkansas. Huckabee hadde inntil nylig et selvtitulert program på den selvsamme TV-kanalen, men det ble lagt ned etter at han gikk inn i den republikanske nominasjonskampen.

Ben Carson (63)

Nevrokirurgen har vært en av de sterkeste motstanderne av helseforsikringsreformen Obamacare. 63-åringen er populær i den konservative delen av partiet, kalt Tea Part-bevegelsen.

Ted Cruz (44)

KJENT LEGE: Den pensjonerte nevrokirurgen er mest kjent for å være den første som lykkes i å skille siamesiske tvillinger som var sammenvokst ved hodet. Her snakker han under en samling i New Hampshire mandag. Foto:Jim Cole,Ap

Senatoren i Texas jobbet i 2000 som innenrikspolitisk rådgiver for George Bush og har siden gjort lynkarriere, tross sin relativt unge alder.

Marco Rubio (44)

Foreldrene til Florida-senatoren utvandret fra Cuba til USA og 44-åringen bruker bakgrunnen sin for å sikre seg de latinamerikanske stemmene i nominasjonskampen.

Rand Paul (52)

52-åringen er medlem av Tea Party-bevegelsen. 52-åringen er senator i Kentucky, men har lang fartstid i politikken. Han har tidligere vært svært aktig i faren Ron Pauls politiske kampanjer.

Chris Christie (52)

Christie er blant kandidatene med lavest oppslutning. I august ville 3,5 prosent av de republikanske velgerne ha stemt på ham. Likevel fikk han innpass i debatten, som den niende kandidaten.

John Kasich (63)

Ohio-guvernøren hadde i august rundt tre prosent oppslutning blant de republikanske velgerne. Han er den tiende og siste kandidaten som får delta i debatten.

Aldri før har tallet på republikanske presidentkandidater vært så høyt. Da det onsdag ble kjent at tidligere guvernør i Virginia, Jim Gilmore, også ønsker å bli USAs neste president, ble han den 17. personen som kjemper om å bli republikanerens kandidat.

Må ha to debatter

De syv kandidatene som ikke får delta, skal være med på en annen debatt som sendes tidligere på dagen. Blant dem er Rick Perry, Rick Santorum, Bobby Jindal, Carly Fiorina, Lindsey Graham, George Pataki og Jim Gilmore.

Du kan lese mer om de amerikanske presidentenkandidatene i denne VG-spesialen.

På de siste gjennomsnittsmålingene har Donald Trump klatret fra de andre kandidatene. Nå leder han klart med 23,2 prosent, etterfulgt av Jeb Bush med 12,8 prosent, ifølge målinger gjort av nettstedet RealClearPolitics.com.

Etter at Trump for alvor kastet seg inn i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat, har det ikke vært lett for de mange andre kandidatene å få oppmerksomhet, verken fra pressen eller fra velgerne.

Trumper valget

Motkandidatene er bekymret for at «The Donald» vil komme til å stjele all oppmerksomhet nok en gang. De forbereder seg nå på at debatten torsdag vil dreie seg om en eneste ting: Trumps kandidatur. Det er ingen tvil om at eiendomsmogulen og realitystjernen fra New York kommer til å havne i sentrum av begivenhetene torsdag, skriver The Guardian.

Nominasjonsvalgene starter etter planen februar neste år i Iowa og New Hampshire. Selve presidentvalget skjer i november 2016.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder