Slik endte syriske Limar (5) i Norge

Flyktningstrøm sprenger kapasiteten til PU

Limar (5) og familien har reist langt og lenge for å unnslippe krigsherjingene i hjemlandet. Kun tilfeldigheter gjorde at de havnet i Norge, og nå håper den syriske familien at reisen ender her.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mellom beina til pappa står lille Limar (5) og ser opp mot bygget som ruver høyt foran henne.

Stedet er Tøyen, og den lille jenta har reist langt for å nå denne nordvestlige kroken i Europa.

Grafikk: Disse tar imot flest flyktninger

Hun er bare én av flere syrere som ankom Oslo og Politiets utlendingsenhet (PU) onsdag kveld. Sammen med sin bror Ibrahim (3) og mor og far har 5-åringen vært på reisefot i 25 dager, og forhåpentligvis er dette siste stopp.

HELDIG: Far Manar Ibrahim sier han er heldig som har ressursene til å reise bort fra kaoset i Syria. Han minnes sin familie som fortsatter befinner seg i det krigsherjede landet. Foto:Eskil Wie Furunes,

– Jeg har hørt at Norge er det beste landet i Europa, sier pappa Manar idet han tar en pastabit fra papptallerkenen han har fått utdelt.

– Barna er viktigst

Siden mandag har et knippe restaurantgründere, med Jan Vardøen og Nevzat Arikan i spissen, begynt å forsyne de nyankomne asylsøkerne med mat og klær.

Lange matkøer med mennesker bekreftet behovet, hvor titalls mennesker sto i bakgården og ventet på hver sin tallerken.

Mange av dem syrere.

– Vi flyktet fra regjeringskrigen i Aleppo. Det viktigste for meg er å sikre at barna mine får en trygg fremtid. Ikke alle har muligheten til å reise som oss, fortsetter Manar.

Tobarnsfaren har byttet ut stillingen som salgsleder i et legemiddelfirma med en tryggere tilværelse for sin familie.

Og han er ikke alene.

Flyktningkrisen 2015: Dette må du vite

Flere titalls nyankomne asylsøkere stilte seg i matkø da frivillige begynte å dele ut mat onsdag. Foto:Eskil Wie Furunes,

Sover på gulvet

Like ved står en annen storfamilie fra Kobani i Syria. VG utveksler noen ord med onkel Dilbrin (19) som ser sine nieser og nevøer leke på gressflekken foran ham.

– Vi kom i dag. Det var ikke forsvarlig for oss å holde oss i Syria med barna, sier han.

Onsdag kveld måtte han trolig sove med de andre barnefamiliene på gulvet i kontorlokalene til Politiets utlendingsenhet.

– Det går nok bra med meg, men jeg er mer bekymret for hvordan barna vil takle dette, sier 19-åringen.

VG fikk ikke adgang til barnefamilienes provisoriske sovesal, men får opplyst via ansatte og flere asylsøkere at det ikke var nok stoler og sofaer til alle. Det betyr at mange måtte tilbringe natten på gulvet.

FREMME: Den kurdiske storfamilien fra Kobani i Syria har bare hørt gode ord om det norske landskapet og dets folk. F.v. Dilbrin (19), Mervan (9), mor, Alan (10 md.), pappa Zoher, Menisal (4) og Lora (13). Foto:Eskil Wie Furunes,

– Kan overgå flyktning-prognosen

Politiets utlendingsenhet bekrefter langt på vei den prekære situasjonen.

– Det er for tiden høye ankomsttall, og de siste par ukene har det kommet over 500 asylsøkere hver uke. Vi har styrket bemanningen i Registreringsseksjonen for å håndtere de økte ankomstene og har en løpende dialog med UDI, skriver kommunikasjonsrådgiver Monica Olsen i Politiets utlendingsenhet i en e-post.

PU har nå begynt med såkalte miniregistreringer for å få søkerne raskere ut på mottakene.

Syria-saken: Siv ba kommunene sabotere avtalen

Det er Utlendingsdirektoratet (UDI) som sitter på den offisielle ankomststatikken, men de kan ennå ikke fastslå hvor mange asylsøkere som har ankommet landet de siste ukene.

Likevel tror de flyktningstrømmen vil overgå prognosene for 2015.

– Det har kommet ekstra mange asylsøkere til Norge gjennom sommeren – særlig har vi sett en økning i antall enslige mindreårige asylsøkere. Det er vanskelig å forutse hvordan dette utvikler seg utover høsten, men det ligger an til at det kommer flere enn prognosen på 11 000 asylsøkere for i år tilsier, sier presserådgiver i UDI Vibeke Schjem til VG.

Namdad (25) fra Irak. Foto:Eskil Wie Furunes,

Schjem presiserer at antallet likevel er langt unna kaostilstandene i resten av Europa, og henviser til blant annet til Tyskland hvor det ligger an til en firedobling av asylsøkere.

Se: Dette er verdens blodigste konflikter

Derfor flyktet vi

Irakiske Namdad (25) er på flukt fra hjemlandet. Flukten skyldes hverken krig eller fattigdom, men en bitter familiestrid.

– Jeg giftet meg med kvinnen jeg elsker, men det ble aldri godtatt av hennes familie, sier 25-åringen.

Kadi Diallo (22) fra Guinea. Foto:Eskil Wie Furunes,

25-åringen forteller at han i et år og to måneder har vært kasteball i systemet, som har sendt ham gjennom over fem ulike nasjoner.

– Jeg tror jeg blir sendt tilbake til Ungarn, hvor jeg først søkte asyl. Men jeg vil heller dra tilbake til Irak og dø enn å bli sendt tilbake dit, sier han.

Kadi Diallo (22) sier hun tok første flyet fra Guinea til Tyskland, i håp om å til slutt ende opp i Norge.

– Jeg har hørt at det norske folket er veldig vennlige, sier 22-åringen.

Hun har reist alene, og etterlater seg mor og far, og en bror på 21.

Hasan (20) fra Syria. Foto:Eskil Wie Furunes,

– Jeg følte meg ikke sikker i mitt eget land. Det er et politisk problem. Myndighetene er ikke til å stole på, og jeg tror jeg er tryggere i Norge, sier Diallo.

Syriske Hasan (20) er en av flere syrere som har flyktet fra den krigsherjede nasjonen.

I likhet med mange av sine landsmenn har han reist langt

– Jeg hadde ikke planlagt å komme hit. På min reise fra Syria og inn til Tyrkia møtte jeg en nordmann som fortalte meg mye positivt om landet, sier Hasan.

20-åringen fra Aleppo sier han arbeidet i to år for å være økonomisk rustet for å forlate landet.

Sa'ad (26) fra Etiopia. Foto:Eskil Wie Furunes,

– Vi kan ikke oppholde oss ute i vår egen landsby, det er livsfarlig. Familien min hadde ikke økonomien til å reise, så de befinner seg fortsatt i Syria.

Etiopiske Sa’ad (26) tilhører folkegruppen Oromo i Etiopia. Han har vært på reisefot i én måned og 15 dager før han endte opp i Norge.

– Vår folkegruppen blir forfulgt og drept i Etiopia. Jeg hadde aldri planlagt å komme til Norge, men jeg drar tilbake blir jeg jaktet ned og drept, sier 26-åringen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder