Egypt lovet hevn etter IS-massakre - her bomber de terrormål i Libya

Ny runde angrep mandag kveld

Libya truer med å skyte ned utenlandske fly

Vil ha internasjonal kamp mot IS i Libya

Her er Egypts hevnangrep - mindre enn ett døgn etter at 21 kristne egyptere ble halshugget av terrorgruppen IS. Nå bomber landet flere IS-mål i Libya.

  • Eivind Lindkvist Johansen
  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Mandag kveld fløy egyptiske F-16-fly nye tokt over det de selv kaller «terrormål» i nabolandet.

- Å hevne egyptisk blod og straffe kriminelle og drapsmenn er både vår rett og vår plikt, er meldingen i en uttalelse det egyptiske forsvaret fikk lest opp på statlig TV.

Mandagens to angrep er ifølge forsvaret rettet mot IS-treningsleire og våpenlagre flere steder i Libya. Angrepene mandag kveld var spesielt rettet mot Derna-området, ifølge forsvaret.

- Å bare la situasjonen i Libya fortsette som nå, uten en tydelig inngripen for å stanse terrororganisasjonene ville vært en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, heter det i uttalelsen.

Libya refser Egypt

Bombetoktene blir møtt med skarp kritikk. Mandag stengte Libya luftrommet for utenlandske fly, og truet med å skyte ned alle fly som krenker landets luftrom.

Artikkelen fortsetter under bildet

HEVNEN: Dette bildet fra det egyptiske luftforsvaret er tatt under den første bølgen angrep mot IS-mål i Libya mandag morgen. Mandag kveld var de egyptiske F-16-flyene igjen på vingene over nabolandet. Foto:Egypts luftforsvar,

Det første angrepet kom bare få timer etter at Egypts president Abdel Fattah al-Sisi sverget at de ville hevne massakren som søndag kveld rystet en hel verden:

Bildene av 21 kristne egyptere som i oransje fangedrakter blir brutalt halshugget på det som skal være en strand i Libya.

– Trygghet for deres korsfarere kan dere bare drømme om, sier en av krigerne før massakren begynner.

Får Frankrike-støtte - kjøper franske fly

SVERGET HEVN: Egypts president, Abdel Fattah al-Sisi. Foto:-,Afp

I Egypts hovedstad Kairo innkalte president Sisi til hastemøte da videoen søndag ble lagt ut på Twitter-kontoen til en nettside som støtter IS.

Ifølge statlig egyptisk TV har Sisi beordret én uke landesorg.

Og mandag ettermiddag gjentok Sisi det samme han har sagt tidligere:

At landet ønsker en USA-ledet koalisjon som skal slåss mot IS i Libya.

Uttalelsen får støtte av Frankrikes president Francois Hollande, som ber FNs sikkerhetsråd om å møtes for å diskutere saken.

Støtten kommer på det mange mener er et alt annet enn tilfeldig tidspunkt. Mandag undertegnet Frankrike og Egypt avtalen som sikrer Egypt 24 franske Rafale jagerfly.

Prislapp: Nærmere 45 milliarder norske kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet

BRUTALT HENRETTET: Videoen, som ble publisert søndag, viser 21 egyptere i oransje fangedrakter bli tvunget ned i bakken på en strand, før de blir halshogd. Foto:Skjermdump,

Land i kaos

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land inntok Tripoli og styrtet og drepte landets mangeårige leder Muammar Gaddafi i 2011.

Militsgruppen Majlis Shura Shabab al-Islam (MSSI) tok i fjor kontroll over kystbyen Derna øst i Libya. I likhet med flere andre militsgrupper har den sverget troskap til IS og proklamert et kalifat langs kysten av landet.

Søndag ble over 2100 båtflyktninger og migranter reddet utenfor øya Lampedusa i Middelhavet, ifølge italienske medier.

Mange av dem kommer trolig fra Libya, og det er frykt for at den stadig vanskeligere situasjonen i landet skal føre til at enda flere desperate mennesker forsøker å krysse Middelhavet i skrøpelige farkoster.

– Underskrevet med blod

Videoen av de egyptiske kristne som på stranden har svært mange likhetstrekk med de andre IS-videoene som er publisert den siste tiden:

Tirsdag for snart to uker siden ble det publisert en video hvor den jordanske F-16-flygeren Muath al-Kasaesbeh blir brent levende av IS.

Tidligere er det publisert lignende videoer som viser at opprørsgruppen likviderer flere vestlige gisler for åpent kamera - profesjonelt redigert og bundet sammen av avanserte grafikkløsninger.

Men på ett punkt skiller videoen fra søndag seg fra de andre. Det er trolig den første som er filmet utenfor IS' kjerneområder i Syria og Irak.

– Vi sverger til Allah at vi vil blande havet der dere har gjemt sjeik Osama bin Laden med deres blod, sier en engelsktalende IS-terrorist mens han peker på kameraet med en kniv.

Al-Qaida-lederen ble drept i en amerikansk operasjon i Pakistan 2. mai 2011.

Den koptiske kirken i landet har ifølge NTB bekreftet at de 21 egyptere som er blitt holdt fanget av IS, er døde.

Flere tusen egyptere har reist til nabolandet Libya på jakt etter arbeid siden den arabiske våren i 2011.

Videoen er lagt ut på nettet under overskriften «En beskjed underskrevet med blod til korsets nasjon».

På starten av den fem minutter lange videoen ruller følgende tekst over skjermen: «Korsets folk, tilhengere av den fiendtlige egyptiske kirken».

Koptere er en betegnelse på de innfødte kristne i Egypt. Gruppen utgjør om lag en tidel av landets befolkning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder