Ekspert om nederlaget: – Miliband burde aldri blitt leder

LONDON/OSLO (VG) Labour-leder Ed Miliband legger ikke skjul på skuffelsen over de foreløpige valgresultatet. Nå spekuleres det i om - og når - han vil trekke seg som partileder.

 • Monica Bring Estensen
 • Siri Eggen
 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

De konservative har sikret seg minst 326 av de 650 setene i det britiske Parlamentet og har dermed et reelt flertall.

Dermed har Labour gjort et svært dårlig valg. Ed Miliband, partiets leder, legger ikke skjul på at han er skuffet over resultatet:

VANSKELIG: Labour-leder Ed Miliband sier det har vært en veldig vanskelig og tung natt for partiet. Her snakker han om de foreløpige valgresultatene fredag morgen. Foto:Jon Super,Ap

– Jeg er veldig lei meg for det som har skjedd. Dette er en veldig skuffende og vanskelig kveld for Labour, sier han fredag morgen.

Noen timer etter det sviende nederlaget annonserte Miliband fra talerstolen i partiets hovedkvarter i London har Ed Miliband akkurat annonsert at han går av som leder for Labour etter valgnederlaget i Storbritannia.
– Jeg tar fullt og helt ansvar for resultatet. Jeg beklager til alle kolleger som mistet sine seter i parlamentet, sier han.

BAKRUNN:Brakvalg for De Konservative

Allerede er spekulasjonene hvorvidt Miliband vil måtte gå av i full sving:

Storbritannia-kjenner Per Edgar Kokkvold forteller at partiet Labour ikke har noen tradisjon for å kvitte seg med ledere som ikke svarer til forventningene.

– Men her kommer nok knivene fort, så jeg vil håpe og tro at Miliband selv forstår at han må trekke seg, sier Kokkvold.

– Dårlig leder

– Jeg mener de har hatt en ekstremt dårlig leder, som aldri burde ledet partiet. Han hadde aldri flertall i parlamentsgruppa og blant partimedlemmene, men ble partileder på grunn av støtte i fagbevegelsen. Han er dyktig og intelligent, men er det noe han ikke har, så er det karisma. Han har ikke dette «it» som en politisk leder må ha, sier Kokkvold.

Milibands kamp om lederstillingen i partiet har vist at han er en fighter, mener Kokkvold.

– Det er klart han er ambisiøs, så det er ikke naturlig for han å trekke seg. Han vil nok føle seg presset, ikke av rådgivere, men av personer innad i partiet som vil si at dette ikke går. Presset vil bli såpass stort at det vil overraske meg om han ikke trekker seg, sier han.

– Vil føle press

Professor Tony Travers ved LSE, en av Storbritannias mest kjente politiske kommentatorer, påpeker til VG at Labour ikke har tradisjon for å kaste sine ledere, selv hvis de taper valg.

– Jeg tror det blir opp til Miliband selv, om han velger å trekke seg. Men det er ingen tvil om at Labour har hatt en meget dårlig periode i opposisjon under hans ledelse. Meningsmålingene under valget kunne tyde på en oppsving, men det var en illusjon, sier Travers til VG.

– Det er ikke sikkert at det blir et uttalt press mot Miliband om å gå av, men det er klart at han vil føle et slikt press, gitt et så dårlig resultat, sier hans kollega professor Patrick Dunleavy.

– Ferdig før lunsj

Britiske medier og kilder i partiet tror Miliband vil trekke seg heller før enn siden:

– Miliband er ferdig i partiet før lunsj fredag, sier en kilde i partiet til Sky News.

– Ed Miliband har to valg: trekke seg senere i dag eller i morgen, skriver Kevin Maguire i Mirror i en kommentar om Labours valgnederlag.

Kokkvold tror imidlertid at han kan sitte noe lenger siden det ikke er noen opplagte kandidater til å ta over som partileder i Labour.

– Det kan føre til at Miliband sitter litt lenger, men et nytt valg med han som leder ville vært katastrofalt, og det skjønner de, sier han.

Harriet Harman, partiets nestleder, vil da ta over inntil en ny leder er valgt. Dette kan ta sin tid.

– Det kan ta trekvart år å få en ny leder på plass, sier Kokkvold.

Mer om

 1. Storbritannia

Flere artikler

 1. Hun kan overta for «Fiasko-Ed»

 2. Cameron kan trolig styre alene

 3. Det forventede sjokket: SNPs brakvalg

 4. Valgdagsmålingen: De konservative størst

 5. Britisk skjebnevalg: Her er «Bacon-Ed» en sikker vinner

Fra andre aviser

 1. Labour lekker i alle retninger

  Aftenposten
 2. Ras i britisk politikks eliteserie

  Aftenposten
 3. Siste: Nick Clegg trekker seg som partileder -og Miliband er ventet å gå i løpet av dagen

  Aftenposten
 4. Britiske medier: Labour-leder Miliband trekker seg

  Fædrelandsvennen
 5. De som vet det ingen kan vite

  Aftenposten
 6. Mot spennende britisk valginnspurt

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder