JA-MANN: Tennisstjernen Andy Murray har signalisert at han er tilhenger av skotsk løsrivelse fra Storbritannia. Foto:,PA

Kjendisene kaster seg inn i skjebnevalget

Sean Connery og Andy Murray er blant de skotske kjendisene som ønsker seg løsrivelse.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I løpet av dagen skal det avgjøres om Skottland skal bli en selvstendig nasjon. Nærmere 4.300.000 mennesker har muligheten til å stemme.

Tradisjon tro ved valg, har kjendisene kastet seg inn i kampen for å påvirke folk. En tydelig ja-mann er den skotske skuespilleren og nasjonalhelten Sean Connery, skriver avisen Press and Journal.

– Det er forankret i inkludering, likestilling og demokratisk verdi at folk i Skottland er de beste vokterne av sin egen fremtid, har han uttalt om avstemmingen.

Bak i ja-rekkene står andre kjente fjes som motedronningen Vivienne Westwood, Franz Ferdinand-vokalisten Alex Kapranos, Trainspotting-forfatteren Irvine Welsh og skuespilleren Alan Cumming.

KOMMENTAR:Skotter lider valgets kval

Valgdagen proklamerte tennisstjernen Andy Murray sitt «ja» til uavhengighet, selv om han selv ikke kan stemme.

- Dette er en stor dag for Skottland. Nei-kampanjens negativitet de siste dagene har overbevist meg helt. Spent på å se hvordan dette går. Dette kan vi klare, skrev Wimbledon-vinneren på Twitter.

Også Harry Potter-skaperen J.K Rowling har kastet seg med i kampen, men hun slått seg til ro på nei-siden.

– Landet må konkurrere i de samme globale markedene, forsvare seg mot de samme truslene og navigere i det som fortsatt oppleves som en skjør økonomisk oppgang.

På nei-siden har hun selskap av skuespilleren Mike Myers, artisten David Bowie, den legendariske treneren Sir Alex Ferguson, artisten Susan Boyle og fotballstjernen David Beckham.

– Jeg håper oppriktig at dere kommer til å stemme for å fornye vårt historiske bånd, som har vært slik en suksess gjennom århundrer, sier den tidligere England-kapteinen i en pressemelding.

Resultatene av den avgjørerende og følelsesladde avstemmingen kan skottene få til morgenkaffen i morgen.

«Ikke forlat oss»

Britiske aviser markerte dagen med fullt fokus på hvorvidt unionen skal splittes. På forsiden til Daily Mirror kommer en flaggbærende mann med budskapet «ikke forlat oss på denne måten». Dagsavisen The Times betegner de neste 24 timene som «D-dagen for unionen».

LES OGSÅ:Salmond vil gjenskape Norges suksess

Meningsmålingene viser fortsatt at det nærmest er dødt løp mellom ja- og nei-siden. Onsdagens tall fra BBC indikerer at 50 prosent kommer til å stemme nei, men 45 prosent har bestemt seg for å stemme ja. Dermed kan de fem prosentene som fortsatt ikke har bestemt seg, avgjøre landets fremtid.

Det er forventet en rekordhøy valgdeltakelse. Skottene kan stemme mellom 07.00 og 22.00. I de mest avsidesliggende områdene skal stemmene hentes med helikopter og båt - alt for å unngå forsinkelser i stemmetellingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder