SØRGENDE: Surreace Cox fra Charleston holder et skilt under en bønn like nedenfor kirken som har betydd så mye for de svartes kamp i USA. Foto:David Goldman,Ap

Åstedet for massehatdrapet i Charleston: Kirken sentral i kampen for de svartes rettigheter

Kirken som i dag var åsted for et hatutløst massedrap, er en
av de aller eldste i USA og har vært helt sentral i kampen for
afroamerikanernes rettigheter i landet.

  • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fire år gammel

Politiet jakter fremdeles på en ung mann som åpnet ild i en kirke i Charleston i Sør-Carolina i natt. Ni personer ble skutt og drept.

– Vi mener dette dreier seg om hatkriminalitet, sa politisjef Greg Mullen i Charleston på en pressekonferanse torsdag morgen.

Skytingen fant sted rundt klokken 21 lokal tid (03 norsk tid). Det skal ha pågått bibelstudier i kirken da skytingen startet.

VGTV:– Vi leter etter en ekstremt farlig mann

Emanuel African Methodist Episcopal Church er ifølge amerikanske myndigheter den eldste «svarte» menigheten sør for Baltimore i USA. Den ble stiftet for 199 år siden, i 1816. Kirkmiljøet er dypt knyttet til afroamerikanerens liv i Charleston og USA for øvrig.

HISTORISK: Emanuel AME kirken i Charleston ble i natt norsk tid åsted for et massedrap. Kirken har hatt en viktig rolle i kampen for de svartes rettigheter i USA. Foto: AP,

En av grunnleggerne av kirken og opphavsmannen til planene om et slaveopprør i 1822, Denmark Vesey, skal blant annet være inspirasjonskilden bak den kjente kampsangen «Go down Moses.»

Kjøpte seg fri fra slavekontrakt

Vesey ble en fri mann etter at han kjøpte seg fri fra sin slavekontrakt for en lottogevinst på 1500 dollar.

I etterkant forsøkte han å organisere et slaveopprør i byen med utgangspunkt i menigheten i « Mother Emanuel» som kirken kalles på folkemunne. Han ble imidlertid avslørt. Resultatet ble at 313 afroamerikanere ble arrestert. Hele 35 personer, inklusive Vesey, ble henrettet.

Under tumultene ble kirken brent ned av de hvite innbyggerne i delstaten som en reaksjon på planene om opprør.

Denmarks sønn, Robert, designet det nye kirkebygget som var endelig ferdig i 1891. Det har fortsatt og spilt en viktig rolle i kampen for svartes rettigheter siden dette.

Martin Luther King talte i kirken

Doktor Martin Luther King holdt også tale i kirken i 1962.

Blant annet under den såkalte sykehusstreiken i 1969 i Charleston spilte kirken en viktig rolle som samlingspunkt for borgerrettighetsbevegelsen i USA. Mer enn 400 afroamerikanske sykehusarbeidere streiket i mer enn hundre dager ved to av byens sykehus. Lik lønn for likt arbeid var blant parolene.

De nådde ikke helt frem med sine krav men streiken blir allikevel av mange i borgerrettighetsbevegelsen sett på som en liten seier. Lønnene ble faktisk skrudd opp noe.

Kilde: US Department of Interior, The Guardian, CNN

Mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. Obama ber om strengere våpenlover

  2. Her ble ni drept - i dag åpner kirken dørene igjen

  3. Politiet: Drapsmannen satt i kirken i en time før han begynte å skyte

  4. Mistet søsteren i Charleston-skytingen: Kjemper for å endre våpenlovene

  5. Gudstjeneste i Emanuel-kirken: – Mange hjerter er knust, og tårer triller fortsatt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder