BENÅDER FLEST: USAs president Barack Obama har lenge ønsket reformer innen straffesystemet. Her snakker presidenten under en konferanse i Det hvite hus mandag 13. juli. Foto:Saul Loeb,Afp

Obama benådet 46 narkodømte

President Barack Obama har benådet 46 narkodømte i USA, med henvisning til at de var idømt urimelig streng straff.

Artikkelen er over fire år gammel

– Disse mennene og kvinnene var ikke forherdede kriminelle, sier Obama.

– Et overveldende flertall av dem var likevel dømt til minst 20 års fengsel. 14 av dem var dømt til livsvarig fengsel for ikkevoldelige narkotikaforbrytelser, så det var ikke samsvar mellom straffene og forbrytelsene. Disse menneskene fortjener en ny sjanse, sier han.

Har du fått med deg denne: Obama hardt ut mot erter i guacamole

Benåder flest

Obama har benådet 89 straffedømte siden han overtok som president, og det er flere enn de som ble benådet under de fire foregående presidentene til sammen.

Ingen land har fengslet flere mennesker enn USA og Obama har lenge tatt til orde for reformer innen straffesystemet.

Tirsdag skal Obama tale til USAs største borgerrettighetsgruppe, National Association for the Advancement of Colored People, og vil der presentere flere forslag til endringer.

Litt av en tabbe: Barack Obama tatt for å være kelner

Obama i fengsel

Ifølge Det hvite hus kommer Obama til å legge vekt på det han mener er «urettferdighet i store deler av straffesystemet» og legge fram sine «egne ideer om hvordan systemet kan gjøres mer rettferdig, smartere og billigere, samtidig som det beskytter det amerikanske folk».

Torsdag vil Obama som første amerikanske president noensinne besøke et føderalt fengsel, nærmere bestemt El Reno Federal Correctional Institution utenfor Oklahoma City.

Siste om USA og Cuba: USA åpner ambassade på Cuba

Et land av fanger

Én av 99 voksne amerikanere sitter nå i fengsel i USA og antallet som sitter bak murene har økt med 700 prosent siden 1970, viser tall fra American Civil Liberties Union.

Én av 31 voksne amerikanere soner nå dommer, sitter i varetekt, er prøveløslatt eller underlagt en eller annen form for strafferettslig kontroll i USA.

Flere artikler

  1. Chelsea Manning slippes fri i mai

  2. Chelsea Manning er løslatt

  3. Republikanere raser mot Manning-løslatelse: – Skandaløst

  4. Trump benåder hvitsnippkriminelle og korrupsjonsdømte

  5. Trump forsvarer benådingen av «Sheriff Joe»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder