VANSKELIG Å KONTROLLERE UROEN: Israels statsminister Benjamin Netanyahu annonserte tidligere denne måneden at hjemmene til personer bak angrep vil bli revet. Foto:Ammar Awad,Reuters

Israel trapper opp omstridt «rivestraff»

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kaller palestinerne som drepte fire rabbinere i synagogeangrepet tirsdag for «dyr», og har beordret husene deres revet.

 • Nanna Johannessen

Artikkelen er over fem år gammel

– Palestinerne som drepte fire rabbinere og en politimann i en synagoge i Vest-Jerusalem, er «menneskelige dyr», sa statsminister Benjamin Netanyahu på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Angrepet, som skjedde under morgenbønnen tirsdag, er det blodigste angrepet på flere år i Jerusalem, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Tirsdag kveld bekreftet israelsk politi at en politibetjent som ble såret i angrepet, døde av skadene. Antallet drepte er dermed kommet opp i fem.

Israels statsminister varslet kort tid etter angrepet at det skal gjengjeldes med «full styrke».

Skal rive gjerningsmennenes hjem

Statsministeren bekreftet at han har beordret at gjerningsmennenes hus i det annekterte Øst-Jerusalem skal rives, samt hjemmene til andre palestinere involvert i angrep, melder AP.

Israelske soldater rykket tirsdag inn i bydelen de to angriperne kom fra og pågrep tolv av gjerningsmennenes familiemedlemmer, ifølge det palestinske nyhetsbyrået Ma'an.

Utenriksminister Børge Brende (H) advarer Israel mot å trappe opp konflikten.

– Jeg har selvsagt forståelse for at Israel tar de skritt som er nødvendige for å ivareta egen sikkerhet, men regjeringen ber samtidig om at Israel viser størst mulig tilbakeholdenhet, sier Brende til NTB.

Mandag denne uken uttalte Israel at de har sendt brev til familier av palestinere på Vestbredden som har vært innblandet i angrep mot israelere den siste tiden, med varsel om å forlate hjemmene deres før de blir revet, ifølge AP.

Sendte ut varsler

De siste ukene har det, ifølge det israelske militæret, blitt sendt ut en rekke varsler om kommende husdestruksjoner til palestinske familier som har slektninger anklaget for å ha vært involvert i ulike angrep den siste tiden, skriver nyhetsbyrået.

En tidligere lovparagraf godkjente å ødelegge eller beslaglegge familieeiendom som tilhører noen som har angrepet Israel. Lovens intensjon var å hindre fremtidige angrep.

I 2005 vedtok Israel å legge vekk paragrafen som militæret mente var et lite effektivt middel for avskrekking.

Talsmann Micky Rosenfeld uttalte mandag at politiet nå er forberedt på å rive og beslaglegge hus i Øst-Jerusalem, men at de avventer klarsignal fra myndighetene, ifølge AP.

Kritisert straffetaktikk

Professor og Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo forteller til VG at det før 2005 var vanlig praksis å rive hjemmene til de som ble dømt for angrep på Israel, men ofte ble også hjemmene til mistenkte bak angrep også revet.

– Denne formen for kollektiv avstraffelse av hele familier, uten rettergang, møtte sterk internasjonal kritikk. Senere israelske regjeringer følte nok at det var vanskelig å forsvare seg mot den internasjonale kritikken, og valgte å legge vekk denne taktikken, forklarer Henriksen Waage.

Hun mener årsaken til at denne typen for straff igjen er innført kan skyldes mangel på reaksjoner fra det internasjonale samfunnet.

– Det er i tillegg et uttrykk for at man ikke har så mange gode verktøy i verktøykassen. Den israelske regjeringen har nå igjen sagt at dagens angrep skal straffes og hevnes, men problemet er at det er vanskelig å straffe den palestinske befolkningen i Jerusalem, hvor palestinere og israelere bor side om side – og hvor Israel har ansvaret for det som skjer i byen, sier hun.

Svar på angrep

Israels statsminister Benjamin Netanyahu uttalte tidligere denne måneden at rivepolitikken vil bli implementert som et svar på den siste tids økning av palestinske angrep på israelere i Jerusalem, ifølge AP

Henriksen Waage mener rivepolitikken er et uttrykk for at den israelske regjeringen er i en desperat situasjon.

– Man kan stille spørsmål ved om dette som virkemiddel virker overhode. Det vil ikke hindre noen i å begå tilsvarende fryktelige handlinger som i dag, det vil heller piske opp mer frustrasjon og sinne, sier hun.

SVAR PÅ ANGREP: Netanyahu har varslet at rivetaktikken nå innføres som et svar på den siste tidens økning av palestinske angrep på palestinere, ifølge AP. Foto:Baz Ratner,Reuters

De mange voldsepisodene den siste tiden er drevet frem av frustrasjon over okkupasjon av israelske bosetninger, men har eskalert på grunn av kamp om hellige steder i byen.

Flere husrivinger

Taktikken ved å rive hjemmene til terrorister er likevel tatt i bruk ved andre anledninger også den siste tiden.

* Tidligere denne uken varslet israelsk politi familien til en palestinsk mann som 5. november i år drepte én person og såret flere da han kjørte en bil i stor fart inn i en folkemengde, om at huset deres vil bli revet, ifølge MEMO. Sjåføren av bilen ble kort tid etter angrepet drept av israelske soldater.

* I sommer ble hjemmene til de hovedmistenkte bak kidnappingen og drapene av tre israelske tenåringsgutter revet, ifølge New York Times.

* I 2009 vedtok Israels høyesterett at huset hvor familien til den arabiske småbarnsfaren Husam Dweiyat bodde skulle rives, etter at han gikk amok med en hjullaster i Jerusalem. Tre mennesker døde, og 66 ble skadet- Dweiyat selv ble skutt og drept bak rattet.

– Økt spenning

VG snakket tirsdag med doktorgradsstipendiat ved institutt for historiske studier ved NTNU, Jørgen Jensehaugen.

Han ønsket ikke å spekulere i hvordan Israel ville respondere på synagogeangrepet, men trekker frem at aktørene nå må komme til enighet og finne langvarige løsninger på konflikten.

– Det som nå er nytt, er at vi ser hyppige små angrep i motsetning til raketter som vi har sett tidligere i år. Angriperne er enten knyttet opp til politiske bevegelser, eller enkeltindivider. Angrepene kan ses på som et uttrykk for ekstrem frustrasjon over mangel på politiske løsninger.

– Angrepene kan ses som et resultat av økt spenning ved at den religiøse høyresiden i Israel utfordrer status quo på tempelhøyden, og at partene ikke ser håp om en langvarig politisk løsning, uttalte han.

Abbas fordømmer

Palestinernes president Mahmoud Abbas fordømmer terroraksjonen mot synagogen, men anklages selv av Israels statsminister Benjamin Netanyahu for å ha et medansvar.

Det kan få alvorlige følger og i verste fall resultere i en ny palestinsk intifada, frykter Midtøsten-eksperter.

– Dersom Netanyahu legger skylden på palestinernes president Mahmoud Abbas, kan det bli starten på et nytt palestinsk opprør, sier Dag Henrik Tuastad, som tidligere i år utga boken «Palestinske utfordringer».

Fire israelere, tre av dem med amerikansk statsborgerskap og en med britisk statsborgerskap, ble drept av to palestinere bevæpnet med pistol og øks i en synagoge i det ultraortodokse området Har Nof tirsdag morgen.

De to gjerningsmennene ble drept i en skuddveksling med politiet.

DREPT I ANGREP: Tusenvis av ultraortodokse jøder fulgte Aryeh Kupinsky (43), Kalman Levine (55) og Avraham Shmuel Goldberg (68) til graven tirsdag. Mosheh Twersky (59) hadde en separat begravelse samme dag. Foto:Baz Ratner,Reuters

Hylles av Hamas

Den sekulære, venstreorienterte gruppen Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP) har tatt ansvaret for terroraksjonen, som hylles av andre militante, palestinske grupper som Hamas og Islamsk hellig krig

Talsperson Muschir al-Masrii Hamas har uttalt at angrepet er en «naturlig reaksjon» og hevn etter at en palestinsk bussjåfør ble funnet hengt inne i en buss mandag.

Israelsk politi sier det dreier seg om et selvmord, men kollegaen som fant ham, hevder liket bar preg av å ha blitt utsatt for vold.

Rykter om at bussjåføren ble drept av jødiske ekstremister spredte seg raskt i palestinske medier, og det brøt ut kamper mellom demonstranter og politi i bydelen Abu Dis i palestinske Øst-Jerusalem mandag.

Ban Ki-moon fordømmer angrepet

– Utover dagens forkastelige angrep, fortsetter sammenstøtene mellom palestinske ungdommer og israelske sikkerhetsstyrker nærmest daglig i mange deler av Øst-Jerusalem og Vestbredden, uttalte FNs generalsekretær Ban Ki-moon i en uttalelse tirsdag kveld.

Ban ber både israelske og palestinske ledere om å avstå fra å bruke uteskende retorikk som kan utløse spenninger og føre til voldshandlinger.

– Situasjonen på bakken forverres for hver dag. Det gjør ikke annet enn å styrke imperativet for lederne på begge sider om å ta de vanskelige avgjørelsene som kreves for at både israelere og palestinere kan leve trygt på lang sikt, sier Ban.

FN-sjefen berømmer videre Palestinas president Mahmoud Abbas for å ha fordømt synagogeangrepetLes også

 1. Israel lover at jøder ikke skal få be ved Al-Aqsa

  I et forsøk på å roe ned flere ukers uro lover Israel Jordan at det ikke skal bli noen endring i reglene om at jøder…
 2. Angrep mot synagoge i Jerusalem – flere drept

  Forkledd som ortodokse jøder og bevæpnet med økser og kniver, skal to personer ha angrepet en synagoge i Jerusalem…
 3. Bil kjørte inn i fotgjengere i Øst-Jerusalem

  Ti personer ble skadd, en av dem kritisk, da en bil kjørte inn i fotgjengere i Øst-Jerusalem onsdag, opplyser…
 4. Hamas tar ansvar for dødelig påkjørsel

  Islamistbevegelsen Hamas sier den står bak angrepet i Øst-Jerusalem der én person ble drept og flere andre såret da en…
 5. Ofrene etter synagogeangrepet er identifisert

  Også en politibetjent døde i terroraksjonen mot en synagoge i Jerusalem.
 6. Israel i høyspenn – skjerper sikkerheten

  Tusenvis av sikkerhetsfolk utplasseres i Israel etter flere palestinske knivangrep.
 7. Synagogeangrep i Jerusalem: Forsker: Kan bli starten på ny intifada

  Terroraksjonen mot en synagoge i Jerusalem kan bli starten på en ny intifada, frykter Midtøsten-forsker og forfatter Dag…
 8. To israelere knivdrept mandag

  En 26 år gammel israelsk kvinne døde etter knivstikking…

Mer om

 1. Israel
 2. Midtøsten
 3. Gaza

Flere artikler

 1. Synagogeangrep i Jerusalem: Forsker: Kan bli starten på ny intifada

 2. Ofrene etter synagogeangrepet er identifisert

 3. To politimenn drept i Jerusalems gamleby

 4. Terrorbølgen fortsetter i Israel

 5. Slik døde den palestinske ministeren

Fra andre aviser

 1. Eksperter frykter borgerkrig og ytterligere voldsbruk i Midtøsten

  Aftenposten
 2. Nye protester mot Trump i Palestina

  Bergens Tidende
 3. Tre personer drept i terrorangrep i Jerusalem

  Aftenposten
 4. Fire israelere drept i synagoge i Jerusalem

  Bergens Tidende
 5. Hundrevis av palestinere såret i sammenstøt

  Bergens Tidende
 6. Israelske soldater meid ned av lastebil i Jerusalem

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no