Solberg-regjeringen advarte mot for mange satsninger

GOD STEMNING: EU-president Herman Van Rompuy sammen med Frankrikes president Francois Hollande under toppmøtet i Brussel torsdag. I bakgrunnen Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto:John Thys,Afp

Dette er EUs nye klimamål

Natt til fredag fikk EUs stats- og regjeringssjefer på plass Unionens klima- og energipakke for 2030. Regjeringen fikk dermed ikke gjennomslag for sine advarsler.

  • Eva-Therese Loo Grøttum

Artikkelen er over fem år gammel

Klokka var over ett da enigheten ble kunngjort av EU-president Herman Van Rompuy på toppmøtet i Brussel. Utslippene av klimagasser skal ned med minst 40 prosent sammenlignet med nivået i 1990, skriver NTB.

– Det var ikke lett, ikke i det hele tatt. Men vi klarte å bli enige om en rettferdig avtale, sier Van Rompuy.

Samtidig vil EU-lederne at energiforbruket skal dekkes av minst 27 prosent fornybare energikilder. Det målet blir bindende på EU-nivå, men ikke for de enkelte landene.

Norge advarte

Målet om energieffektivisering har vært kontroversielt for britene, og tallet ble satt ned fra 30 prosent til 27 i løpet av forhandlingene.

Dermed ble det ikke som håper for Solberg-regjeringen. Flere norske statsråder har de siste ukene vært i Brussel og advart EUs toppledere mot å øke produksjonen av fornybar energi og å gjennomføre dramatiske enøk-tiltak. Regjeringen mener EU bør samle seg bak ett og ikke tre konkrete mål for klimakutt.

Bak den intense norske lobbykampanjen ligger frykten for at planene vil føre til brems på EU-landenes kjøp av gass fra Norge.

EUs mål om utslippskutt på 40 prosent legger også press på Norge før regjeringen skal kunngjøre sine klimaplaner første kvartal neste år.

Statsminister Erna Solberg (H) var torsdag i Brussel og diskuterte EU-politikk som blir avgjørende for energinasjonen Norge. Men før den norske prosessen er sluttført, vil hun ikke love noe.

– Men selvfølgelig, vi er et land som skal være ambisiøse i internasjonale klimaforhandlinger, og derfor bør melde et ambisiøst mål, sa hun til NTB.

Solbergs klima- og miljøminister Tine Sundtoft har vært i hardt vær den siste tiden, etter å ha gjort det svært dårlig på tillitsmålinger og vurderinger i forbindelse med regjeringens ettårsdag.

Etter at Høyre-Frp-regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett for to uker siden sa partilederen i Venstre, Trine Skei Grande, at Venstre og KrF nå «må fikse budsjettet hvis Sundtoft skal beholde jobben sin».

– Mange som har gjort seg til sensor over meg ser ikke at klimaarbeid er gruppearbeid, og at mye av det vi gjør blir gjort utenfor mitt eget departement, sa Sundtoft til VG onsdag.

HAR ADVART EU: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft - her med sin sjef Erna Solberg i New York i september, bekrefter Norges syn om at EU bør samle seg bak ett og ikke tre konkrete mål for klimakutt. Foto:Pontus Höök,NTB scanpix

Øst holder tilbake

EU vil gjerne fremstå som et klimalokomotiv i verden, men forhandlingene om målene fram til 2030 har vært vanskelige.

De 28 medlemslandene har hatt mange ulike syn på hvordan målene skal settes, hvordan de skal oppnås, og hvordan kostnadene skal fordeles og kompenseres. Kullavhengige Polen og industritunge land i øst har holdt igjen.

– Jeg tror alle er klar over at det ikke har vært lett, sier danskenes statsminister Helle Thorning-Schmidt, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Det mer uforpliktende målet om energieffektivisering har vært kontroversielt for britene, og tallet ble satt ned fra 30 prosent til 27 i løpet av forhandlingene.

Nå tar EU med seg sine nye mål til forhandlingene på det internasjonale klimatoppmøtet i Paris neste år. Der håper EU-toppene å være pådrivere for en ambisiøs avtale slik at verden kan nå togradersmålet.

– Verden ser nå til Europa, sa Estlands statsminister Taavi Roivas før toppmøtet.

– Om vi får en ambisiøs avtale, vil det legge press på de andre store utslippslandene som USA og Kina, sa danske Helle Thorning-Schmidt.

(VG/NTB)

Les også

Mer om

  1. EU
  2. Miljøvern
  3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Advarer EU mot nye fornybar-mål

  2. Erna Solberg om klimaavtalen med EU: Statsministeren: «Vi må reise mer med tog og buss, og sitte mindre i bil»

  3. Erna beordret klimaministeren bort: Klima-Tine totalslaktes av Venstre og KrF

  4. Sundtoft etter klimamøtet: – Nytter ikke med enkle løsninger

  5. Regjeringen vil kutte norske utslipp med 40 prosent frem mot 2030

  6. Ap-Støre: Vil ha Norge på null-utslipp allerede i 2030

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder