Gisseltageren har mørklagt kafeen

Fem gisler har blitt sluppet fri

Australske medier: Frykter IS-terror

TV-kanal: Gisseltageren sier han har to krav og fire bomber

SYDNEY/OSLO (VG): En mann med våpen har tatt anslagsvis 15 personer som gisler i en kafé i Sydney. Gislene har vært innesperret siden midnatt norsk tid og sender beskjeder via sosiale medier.

  • Jørgen B. Hoff
  • André Haugen
  • Ola Mjaaland
  • Nilas Johnsen
  • Eira Lie Jor
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I over 13 timer har gislene vært innesperret. VGs frilansjournalist på stedet Astrid B. Madsen, sier det har vært lite bevegelse ved kafeen de siste timene.

– Gjerningsmannen har valgt å ikke slå på lyset, så lokalet er mørklagt, og det er umulig å se hva som foregår. Det er mange ventende mennesker, og lite bevegelse.

Politiet har satt opp sperringer rundt 100 meter rundt kafeen, og ettersom tiden går er stemningen mer avslappet blant journalister, fotografer, politi og skuelystne.

Ukjent antall gisler

Flere medier melder at det er kommet tre videoer ut på YouTube som skal vise gisler inne fra kafeen i Sydney. I en av videoene er det en kvinne som fremfører det som skal være gisseltakerens krav. Politiet i Sydney ber mediene om å ikke vise videoene.

Det er trolig ingen nordmenn blant gislene, ifølge Utenriksdepartementet.

SLÅR LYSET AV: En kvinne med Lindt-forkle er blant gislene på Lindt-kafeen. Her skrur hun av lyset inne på kafeen, ifølge AFP. Foto:William West,Afp

To kvinnelige gisler som kom seg ut, kontaktet australske medier om gisseltagerens krav, melder blant andre Sky News. Han vil snakke med statsminister Tony Abbot og krever å få et IS-flagg i bytte mot et av gislene.

– Vi vet ikke hvor mange som er der inne, sier politisjef Andrew Scipione på en pressekonferanse ved 10.30-tiden, norsk tid.

Jamal Rifi, en lokal muslimsk lederskikkelse sier til Sky News at både han og politiet kjenner gisseltagerens identitet.

– Fire bomber

Den bevæpnede gisseltageren sier det er fire bomber - to inne i kafeen og to plassert andre steder i finansdistriktet i storbyen, ifølge gisler som har snakket med australske medier. Politiet har gjennomsøkt områder uten å finne noe.

PÅ STEDET: VGs frilansjournalist i Sydney, Astrid B. Madsen. Foto: VG,

Politiet bekrefter at personer som er innesperret i kafeen poster beskjeder på sosiale medier og at politiet følger med på Facebook og Twitter for å kartlegge informasjon.

Fordi gjerningspersoner kan følge med i media, er politiet forsiktige med å uttale seg på pressekonferansen.

– Vi gjør alt for å sette dere fri, sier Scipione - direkte henvendt til gislene.

Politisjefen kommer samtidig med en klar advarsel mot hevnangrep, en generell oppfordring til ro og en appell til folk flest om å holde seg unna området.

– Mine tanker er med de som er fanget i kafeen. Vi ber for dem og for familiene, sier Mike Baird, ordfører i New South Wales.

Klokken 13.15 norsk tid oppfordret politiet i Sydney folk om å gå på jobb som vanlig i morgen tidlig. Sperringene rundt kafeen vil bli opprettholdt over natten, ifølge politiet.

ANSATT: En kvinne med forkle som kan tyde på at hun er ansatt på kafeen slapp fri ved syvtiden norsk tid. Hun blir her tatt hånd om av bevæpnet politi. Foto:Jason Reed,Reuters

Fem fri - uvisst antall gisler

Gisseltageren har tvunget sine gisler til å vise frem et svart islamistflagg som brukes av flere terrorgrupper som kjemper i Syria.

Etter flere timer uten synlig utvikling, kom tre av gislene løpende ut av en sidedør i Lindt Chocolate Café ved Martin Place og søkte dekning bak tungt bevæpnet politi like før klokken seks norsk tid. Senere kom to kvinner løpende, og politiet opplyser at fem er fri. De vil ikke oppgi om de er sluppet fri eller om de rømte. Indiske medier melder om at et av gislene inne i cafeen er en indisk IT-arbeider.

Journalist Chris Reason i Seven News Sydney melder på Twitter at de kunne se den bevæpnede mannen bli svært oppspilt og at han skrek til de gjenværende gislene da enkelte ble sluppet fri eller rømte. Ten News-journalist Hugh Riminton melder at kanalen har mottatt en video med gisseltagerens krav.

FRI: To menn ble sluppet fri fra kafeen og en bevæpnet politimann dekker dem. Foto:William West,Afp

ER DU I SYDNEY? KONTAKT VGs JOURNALISTER HER

Det er uvisst hvor mange som er innesperret, men det skal være «færre enn 30», opplyser politiet. Rapportene har vært på mellom 8 og 50. Flere australske medier melder om rundt 15 personer som er tatt som gisler ved nitiden norsk tid.

– Vi har hatt kontakt med gisseltageren de siste to timene, opplyste visepolitisjef Catherine Burn ved 06-tiden norsk tid.

Hun sier politiet vil fortsette å ha kontakt med gisseltageren. Politiet har ikke informasjon som tilsier at noen er skadet hittil. TV-bildene har vist flere av gislene bli stilt opp på rekke med hendene over hodet i vinduene som vender ut mot Martin Place.

Flagg

Gisseltageren har tvunget sine gisler til å vise frem et svart islamistflagg som brukes av flere terrorgrupper som kjemper i Syria.

Politiet i Australia undersøker det islamistiske flagget.

– Vi jobber med våre samarbeidsetater for bedre å kunne kartlegge hva vi egentlig står overfor her, sa politisjef Scipione på pressekonferansen.

MEDIER: Bildet viser politisperringer i Hunter Street hvor pressefolk har innsyn mot gisselsituasjonen. Foto:Thomas Olafsen,

Sperringer og flytrafikk omdirigert

Bevæpnede polititjenestemenn omringer bygningen, og et større område av sentrum i millionbyen er sperret av. Det innebærer blant annet at delstatsforsamlingen i New South Wales, som ligger like i nærheten, er stengt for publikum.

I tillegg er kollektivtrafikken rammet ved at togene ikke stopper på stasjonen ved Martin Place, og flytrafikken over byens forretningsdistrikt blir også omdirigert.

Kort etter at politioperasjonen ble innledet mandag formiddag, ble operahuset like i nærheten evakuert etter at det ble funnet en mistenkelig pakke, ifølge australske TV-kanaler, skriver NTB.

Den australske avisen The Age skriver at tusenvis av arbeidstagere i sentrum har blitt sendt hjem tidlig og at flere av byens viktigste bygninger har blitt evakuerte. I tillegg til det verdensberømte operahuset, har blant annet landemerket Harbour Bridge blitt stengt for trafikk, mens også delstatsbiblioteket, offentlige kontorer og rettsbygninger har blitt tømt for folk.

MISTENKT: Politiet vil ikke utelukke at denne mannen kan være gisseltageren. Den leselige påskriften på pannebåndet han bærer skal ifølge journalisten Andy Carvin bety «Vi ofrer oss for deg, o Muhammed». Foto:Reuters Tv,Reuters

Startet ved midnatt norsk tid

Politiet skal ha blitt varslet klokken 09.44 mandag morgen lokal tid – 23.44 norsk tid – da en kvinne meldte om å ha observert en mann bærende på en bag med et våpen i utenfor kafeen, skriver Sydney Morning Herald.

Kafékjeden Lindt sendte tidlig mandag morgen norsk tid ut en pressemelding der de kunngjorde at de stenger resten av sine utsalgssteder i resten av Australia på grunn av alvoret i situasjonen.

– Vi ønsker å takke for alle tanker og vennlige støtteerklæringer angående den pågående situasjonen i Lindt Chocolaste Café ved Martin Place. Vi er dypt bekymret over denne alvorlige situsasjonen, og våre tanker og bønner er med de ansatte og kundene våre som er involvert og deres venner og familie. Situasjonen blir tatt hånd om av myndighetene, og vi avventer oppdateringer fra dem, heter det i meldingen som er lagt ut på selskapets Facebook-side.

Foto: ,

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder