GJENVALGT: 87 år gamle Giorgio Napolitano ble lørdag gjenvalgt som italienernes president. Foto: AP

Italias president tar fatt på ny periode

Italias aldrende president Giorgio Napolitano hadde allerede ryddet kontoret i Quirinalet. Nå må han flytte inn igjen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


Den 87 år gamle presidenten sa at han aldri ville la seg overtale til å stille til valg på nytt. Men så lot han seg overtale likevel.

- Jeg anser det som nødvendig at jeg stiller meg til disposisjon, kunngjorde Napolitano lørdag.

Erklæringen kom han med etter å ha vært i nye krisesamtaler med de politiske lederne i landet. Nasjonalforsamlingen hadde da i flere voteringer forsøkt å stemme fram en erstatter, men uten resultat.

Da en sjette avstemning til slutt ble holdt lørdag ettermiddag med Napolitano som kandidat, stemte et overveldende flertall for.

Mulighet for nyvalg

Napolitano er valgt til en ny periode på syv år, men det er ikke ventet at han vil bli sittende tida ut. Ifølge kjennere vil han trolig gå av så snart den politiske krisen i landet er løst. Det mest sannsynlige er at det vil skje etter et nyvalg.

Fordi mandatet hans snart utløper, har presidenten den siste tiden ikke hatt fullmakt til å utlyse nyvalg. Men nå får han denne fullmakten igjen.

Selv håper Napolitano at han nå kan bidra til å dempe den politiske uroen i landet.

- Jeg håper sterkt at alle sider vil gjøre sin plikt de kommende dagene og ukene for å styrke de statlige institusjonene, sa han da han møtte pressen etter å ha blitt gjenvalgt.

- Vi må alle ha in mente hvilken vanskelig situasjon Italia er i, understreket Napolitano.

«Et statskupp»

Presidenten var i samtaler med avtroppende statsminister Mario Monti, tidligere statsminister Silvio Berlusconi og sentrum-venstre-fløyens statsministerkandidat Pier Luigi Bersani før han til slutt bestemte seg for å stille til valg. Monti ba Napolitano innstendig om å ta en ny periode, ifølge Montis parti SC.

Beppe Grillos protestparti Femstjernersbevegelsen fordømmer på sin side valget av Napolitano som et «statskupp».
«Dette er et avgjørende øyeblikk i vår nasjons historie», skrev Grillo i et blogginnlegg lørdag.

Han oppfordret samtidig folk til å møte opp i hopetall foran nasjonalforsamlingen for å demonstrere.

Bersani trekker seg

Presidentvalget er blitt en ydmykelse for Bersani, som fredag kunngjorde at han ville trekke seg som leder for det sosialdemokratiske partiet PD. Det skyldes sterk splittelse innad i partiet.

I et møte med partifeller sa Bersani at han ville gå av så snart en ny president var valgt.

Beskjeden kom kort tid etter at tidligere statsminister Romano Prodi ga opp kampen om presidentvervet. Medlemmer av PD nektet fredag å stemme for Prodi, selv om han hadde Bersanis støtte.
Og med Bersanis avgang blir den politiske situasjonen i Italia om mulig enda mer uoversiktlig enn den allerede var.

Krise i PD

Situasjonen har vært fullstendig fastlåst siden valget i februar. I valget fikk Bersanis sentrum-venstre-allianse flertall i underhuset, men ikke i senatet. Det tvang Bersani til å forsøke å danne en koalisjon med partier på høyresiden, men forsøket lyktes ikke.

Splittelsen i PD vitner om et parti som er i ferd med å bli revet i filler, skriver italiensk presse.

«Kollektivt selvmord», lød overskriften i Il Fatto Quotidianos lederartikkel lørdag. La Repubblica omtalte på sin side saken som «en katastrofe».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder