Frenchs forsvarer: - Er det slik at aktor også fikk betaling?

Slik angrep forsvareren aktors argumenter

Beskylder aktor og kongolesiske sakkyndige for samarbeid

KINSHASA/OSLO (VG) Midt under sin egen prosedyre kom Joshua Frenchs forsvarer med en sterk insinuerende anklage mot aktor i saken.

Artikkelen er over seks år gammel

En sliten French fikk igjen lov å sitte under prosedyren, slik han gjorde forrige uke. VG er tilstede på syvende og antakelig siste dag av rettssaken der nordmannen står tiltalt for drap på cellekameraten Tjostolv Moland.

Få detaljene og følg VGTV i VG Direkte!

Forrige uke prosederte aktor mot French og hans advokater. I dag, tirsdag, svarte Marie André Mwila Kayembe i sin prosedyre.

Med høy stemme, så høyt at vakter, dommere og andre døsige lyttere våknet og satte seg opp i stolene, ropte Mwila til tider inn i mikrofonen.

- Er det slik at aktor også fikk betaling, eller var det bare eksperten som ble betalt? sa forsvareren i retten.

Han henstiller til det at han mener general Tshomba, toksikologen som har ledet det rettsmedisinske arbeidet, skal ha bedt det kongolesiske utenriksdepartementet om 10.000 dollar for arbeidet. Det er uklart om toksikologen fikk betaling.

VÅKNET: Dommeren ytterst i blått er tydelig søvnig, men våknet da Frenchs forsvarer Marie Mwila hevet stemmen i mikrofonen i rettslokalet i fengselet i Kinshasa. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL


- Når man tar ut alle disse små momentene, så forstår man litt bedre disse menneskene. Man skjønner hvem som er hvem, og hvem som gjør hva, og hvordan den enkelte opptrer, sier Mwila.

Beskylder aktor og sakkyndige for samarbeid

Forsvareren gikk grundig inn på de kongolesiske sakkyndiges opptreden, og hevdet at de har brutt taushetsplikten ved å sende kopier av rapporter til politiske myndigheter. I rapporten skal det også være nevnt spørsmål som påtalemyndigheten bør stille til French.

- Gjennom rapportene har vi også sett at man kan bli betalt for arbeidet. Ikke bare gjennom penger, men også gjennom forfremmelse. Når påtalemyndigheten står overfor to rapporter som er motstridende, så ber de ikke om en ny sakkyndig. Hva gjør aktor da? Han velger rapporten til den personen som er hans overordnede eller hans medarbeider, sier Mwila.

Advokaten snakket også om at vi har brukt «mesteparten av tiden på å observere aktor, som brukte opp sin energi. En overflod av energi».

- Ønsker dere å ha nok et selvmord på samvittigheten, så kan man bare klappe i hendene og gi en medalje til aktor, sa Mwila i avslutningen av sin prosedyre.

Grundig plan

Forsvareren setter flere spørsmålstegn til motivasjonen til aktørene i saken, blant annet aktor og vitner.

- For å få en bedre forståelse av saken så bør dere ha en viss idé av personligheten til de personer som har fremstått her i retten. Det vil hjelpe dere med å analysere de vitneutsagnene som har kommet og deres opptreden, sier forsvareren.

Mwila startet med å gå gjennom fem punkter han vil redegjøre for - for å bevise Frenchs uskyld.

1. Hvilke prinsipper som gjelder for en rettssak
2. Gå gjennom hvilke personlighet partene i retten har
3. Gå gjennom de faktiske forhold
4. Legge frem hvordan jussen er i forhold til disse bevisene
5. Kort komme inn på Joshua French

Det er tydelig at forsvareren kommer til å bruke tiden i dag.

- I dag nærmer saken seg slutten, uten at aktor har vist oss hvordan han mener denne kvelningen har foregått, sier forsvarer Marie André Mwila Kayembe i retten tirsdag.

SLITEN: Joshua French er tydelig sliten tirsdag, og det ble igjen et tema i retten. Her med forsvareren sin Marie Mwila. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL


Han henstiller til aktors påstand om at French skal ha kvelt Tjostolv Moland. Før dette følte forsvareren behov for å gå gjennom helt grunnleggende jus - at man er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Advokaten gjorde det også klart at det er opp til den som anklager å bevise.

- La oss si at jeg er anklaget for å ha kvalt en person, så sier jeg «Nei, jeg tror det var en person som hengte seg selv». Da gir jeg min versjon av hva som hendte, og versjonen kan være sann eller den kan være feil, sier Mwila.

- Hadde grått masse

Likevel gikk forsvareren inn på Frenchs reaksjoner etter at Moland ble funnet død 18. august.

- Man slo fast at Joshua French hadde grått masse, han hadde røde øyne. Dere har også sett at når han ikke har fått sove, så er han veldig blek, men når han gråter så vises det, sier Mwila.

Det kommer som svar på aktor som har viet mye tid til blant annet at French ikke husket hvor han la kniven som han skal ha brukt til å ha kuttet repet rundt Molands hals. Og at ikke forsvaret ønsket å demonstrere i retten fredag hva French gjorde søndag morgen 18. august da Moland døde.

Aktor Homere Nkulu avsluttet sin sluttprosedyre fredag med påstand om fengsel på livstid for Joshua French, og han fremsatte flere grove påstander.

Sliten French

Både Joshua French sin kongolesiske og norske advokat sier til VG at de er forberedt på en ny rettssak, uansett utfallet i straffesaken.

Forsvarer Kayembe besøkte mandag sin klient i fengselet og forteller at han måtte be en lege om å se til klienten.

- French er meget svak. Jeg blir nødt til å be om at han får lov til å sitte under prosedyren min, slik som under aktors prosedyre på fredag, sier den kongolesiske forsvareren til VG.

French står som kjent tiltalt i militærdomstolen for å ha drept sin cellekamerat Tjostolv Moland i august i fjor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder