Ny sjøkabel mellom Norge og Tyskland

Norge og Tyskland skal legge ny sjøkabel som er tilpasset fornybar energi for rundt 15 milliarder kroner.

Det er norske Statnett og tyske Tenne samt den tyske statseide banken KfW som har inngått samarbeid om utvikling, bygging og drift av kabelen. Den får en kapasitet på 1.400 megawatt og vil koste mellom 1,5 og 2 milliarder euro. Arbeidet med å legge kabelen starter i 2018 og skal etter planen være ferdig mot slutten av samme år.

Planen er at kabelen skal gå ut i sjøen ved Flekkefjord med kraft fra Tonstad i Sirdal, og at den ender opp i Wilster i Schleswig-Holstein eller Elsfleth i Niedersachsen.

Den nye sjøkabelen vil gi lavere og mer stabile strømpriser for næringslivet og husholdninger, opplyser Statnett.

- I Norge vil mellomlandsforbindelsen styrke forsyningssikkerheten i år med tørre og kalde vintre og bidra til mer stabile strømpriser gjennom hele året, sier selskapets konsernsjef Auke Lont.

Å knytte sammen det norske og tyske kraftmarkedet, som foreløpig ikke har direkte forbindelse, vil øke nettstabiliteten i begge land, mener kraftselskapet.

Kabelen gjør det mulig å eksportere vind- og solenergi fra Tyskland til Norge når det er overskudd av dette, mens Norge kan eksportere vannkraft til Tyskland når solen ikke skinner og det er vindstille.

Partene påpeker at avtalen vil støtte opp under ambisjonene om mer fornybar kraft og økt energitilførsel i regionen, og dermed bidra til å oppfylle EUs klima- og energimål.

- Vi har arbeidet med sjøkabelen i to år nå. Kabelen representerer en positiv utvikling for integrering av vindkraft og er et viktig bidrag i den tyske kraftomleggingen, sier styreformann Martin Fuchs i Tenne.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder