BLIR INNE: I den gule bygningen midt på bildet vokste terrorbrødrene opp. Nå har familien ikke vist seg ute siden angrepene tirsdag.

BLIR INNE: I den gule bygningen midt på bildet vokste terrorbrødrene opp. Nå har familien ikke vist seg ute siden angrepene tirsdag. Foto: Harald Henden VG

Familien til terrorbrødrene tør ikke gå ut

Bekjent til VG: – Moren har vært i sjokk helt siden det ble kjent

LAEKEN (VG) I familiehjemmet til terrorbrødrene tør ingen å gå ut. Her sitter deres sønderknuste mor, en fortvilet far og en lillesøster som gjør så godt hun kan for å holde familien oppe.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På ringeklokken står navnet som har vært synonymt med terror etter de grusomme angrepene som rystet Brussel tirsdag. Bak gjentrukne gardiner sitter familien til de to brødrene El Bakraoui, selvmordsbombere på henholdsvis flyplassen og metroen, hvor 31 personer ble drept og 330 personer ble skadet.

VG I BRUSSEL: Nora Thorp Bjørnstad og Harald Henden. Foto: Privat

– Moren deres har vært i sjokk helt siden det ble kjent. Hun snakker ikke med folk, går ikke ut. Hun er fortvilet og vet ikke hva hun skal gjøre. Hun har mistet sine to sønner og vet at de har tatt livet av mange mennesker. Mest av alt tenker hun på alle de familiene som nå har mistet sine kjære, forteller en nær bekjent av familien, Mohammed Karroum.

Tirsdag eksploderte bombene i Brussel: Dette har skjedd

Han er bestyrer i moskeen El Mouahidine som foreldrene til El Bakrouhoi besøker.

Moskeen ligger kun et steinkast unna der brødrene El Bakraoui vokste opp. Også de to besøkte av og til moskeen.

– De pleide av og til å komme hit, men det er lenge siden nå. De har vært så langt ute på skråplanet lenge. De var ikke mye sammen med folk her i området, de holdt seg for seg selv. Særlig det siste året, da har jeg ikke sett dem i det hele tatt. Det er jo det virkelige spørsmålet: Hva har de gjort det siste året, sier Karroum og rister bekymret på hodet.

– Brødrene var alltid i trøbbel

Bestyreren forteller at foreldrene ikke har vært i moskeen siden angrepet. De har kun holdt seg innendørs i leiligheten der brødrene El Bakraoui vokste opp.

VG-SPESIAL: Historiene til Brussel-ofrene

KJENNER FAMILIEN: Mohammed Karroum er bestyrer i moskeen El Mouahidine hvor familien til de to terrorbrødrene har gått i en årrekke. Også de to brødrene var her fra tid til annen, forteller han. Foto: Harald Henden VG

Folk i nabolaget har byttet på å besøke familien, for å støtte dem, komme med mat og drikke og forsøke å hjelpe dem.

Terroristene stappet bombene med metallbiter: Ville gjøre mest mulig skade

Familien El Bakraoui skal ikke ha gjort mye ut av seg. Moren er hjemmeværende og faren pensjonert slakter. Han skal ha en annen reaksjon på terroren som har rammet familien, enn hva moren har.

– Han sier at noen ting kan man ikke kontrollere. Gudene bestemmer. Han har vært så oppgitt over sønnene sine så lenge, nå. Helt siden de var i 15-årsalderen har de vært i konstant trøbbel, de har stjålet, vært voldelige og kriminelle, sier bestyreren.

NABOHJELP: Venner av familien har byttet på å gå på besøk til terrorbrødrenes familie i Laeken. De kommer med vann og mat til dem. Foto: Harald Henden VG

Khalid El Bakraoui ble i 2011 dømt til fem års fengsel for biltyveri. Ibrahim El Bakraoui ble i fjor sommer deportert fra Tyrkia til Nederland.

Tyrkiske myndigheter advarte om at han kunne kobles til terrorvirksomhet, men belgiske myndigheter kunne ikke finne bevis på de antagelsene. Dette har vært en del av kritikken som har kommet mot belgisk politi etter terrorangrepene.

De to jihadist-brødrene var 27 og 29 år gamle. De har en lillesøster som ifølge Karroum er i midten av 20-årene.

– Hun bærer en tung byrde nå. Det er hun som forsøker å holde familien oppe. Hun er sammen med foreldrene konstant nå. Dette er en fryktelig påkjenning for familien, sier moskébestyreren.

Bekymret over ryktet

Når VG er i terrorbrødrenes nabolag ringes det inn til fredagsbønn. Denne dagen skal imamen snakke om fred, forteller bestyreren.

– Jeg har bedt han understreke vår avsky for jihadisme. Jihadisme har ikke noe med vår religion å gjøre, sier han.

FREDAGSBØNN: Folk ankommer fredagsbønnen i El Mouahidine-moskeen, hvor imamen vil bruke anledningen til å snakke om avsky for jihadisme. Foto: HARALD HENDEN, VG Foto: Harald Henden VG

Bekymringen er stor blant de besøkende for den negative omtalen bydelen får.

– Dette er et globalt problem, ikke noe som er spesielt for Laeken eller Brussel, sier Mohammed Bel Haj.

Taxisjåføren er i ferd med å kjøre ut nylagde retter som skal spises etter fredagsbønnen. Ut fra bagasjerommet dufter det kanel og kardemomme.

Også han har marokkansk bakgrunn, slik som Khalid og Ibrahim El Bakraoui og flertallet av moskeens besøkende.

– Vi må jo bare leve videre. Leve fredelig, sier Bel Haj.

TRIVES I BYDELEN: Mohammed Bel Haj sier jihadisme kan forekomme hvor som helst i verden, og mener Laeken og Brussel ikke er mer utsatt enn andre steder. Foto: Harald Henden VG

En kvinne kommer ut av moskeen, hvor hun har møtt med en gruppe som studerer koranen flere ganger i uken. Hit kommer kvinner i alle aldre, også med barna sine.

– Vi har snakket om de grusomme angrepene. Terroristene sier de handler etter Koranen, men det står ingen ting i Koranen om at vi skal utvise en sånn ondskap. Vi må stå samlet. Jeg er belgier! Og det er barna mine også, sier kvinnen til VG.

TAR AVSTAND: Denne kvinnen leder en lesesirkel i moskeen. I dag har de diskutert hvordan man kan bekjempe den ekstremismen som har vist seg å finnes like i nærheten av moskeen. Foto: Harald Henden VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder