JA OG NEI: De står på hver sin side, statsminister David Cameron (t.v.) og Londons populære ordfører Boris Johnson. Cameron argumenterer hardt for at britene bør bli værende i EU mens Johnson har sagt han vil stemme nei til fortsatt medlemsskap. Foto: Andrew Parsons / i-Images. ,

Cameron gjør narr av London-ordførerens nei til EU

Nye forhandlinger med EU er ikke et alternativ på stemmeseddelen under folkeavstemningen. Det var  statsminister David Camerons klare melding til Boris Johnsons brexit-plan.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Londons populære ordfører har sagt at han vil stemme nei den 23. juni i håp om at det kan presse fram en bedre avtale med Brussel.

Cameron la mandag ettermiddag fram avtalen, som er resultatet av harde forhandlinger med de andre EU-landene, i det britiske parlamentet.

– Det her er en klart demokratisk beslutning: Å bli eller å dra. Å be om enda en reforhandling står ikke på stemmesedlene, sier Cameron til de folkevalgte.

Her er han er nødt til å overbevise flere av sine egne partifeller om at det er best å bli i EU.

– Dessverre har jeg kjent en rekke par som har tatt ut skilsmissebegjæring, men jeg kjenner ingen som har tatt ut skilsmissebegjæring for å kunne fornye ekteskapsløftene sine, sier han og henviser til muligheten for en andre avstemning.

Londons ordfører Boris Johnson er blant de konservative toppene som sier de vil stemme imot fortsatt EU-medlemskap. Men samtidig har han og andre tilsynelatende antydet at et nei-flertall i folkeavstemningen vil kunne gjøre britene i stand til å presse fram en enda bedre avtale med EU.

– EU hører egentlig bare på en befolkning når den sier nei, sa Johnson.

Les også: Cameron fikk i havn avtale

– Steg i ut det ukjente

Cameron gjorde det også klart at å forlate EU ville være «et stort steg ut i det ukjente» som kan skade Storbritannias økonomi og sikkerhet.

– Storbritannia bør være på innsiden for å slåss for en god avtale for vårt land.

Cameron sa også at folk må være klar over de økonomiske konsekvensene av eventuelt å forlate unionen og at man vil miste tilgangen til EUs åpne marked.

– Ikke noe land har klart å få full tilgang til det åpne markedet uten å akseptere innbetalinger til EU eller fri bevegelse, sa han videre og spurte hva alternativene ville være.

– Vil dere ha en norsk avtale, en sveitisisk avtale eller en avtale som Canada har?

Svakere pund

Pundet svekket seg forøvrig drøye to prosent mot dollaren mandag og 0,5 prosent i forhold til Euroen.

UBS Wealth Management vurderer ifølge nyhetsbyrået AP sannsynligheten for Brexit - at Storbritiannia forlater EU - til 30 prosent.

Meningsmålingene tyder på at nei-siden må belage seg på å kjempe i motbakke. 48 prosent svarte at de vil bli i unionen, mens 33 prosent i en måling utført for avisa Daily Mail nylig svarte at de ønsker utmelding. Nesten 20 prosent sitter ennå på gjerdet.

Folkeavstemningen skal holdes St. Hans-aften, 23. juni.

Les også: Cameron kan få en heftig St. Hans-aften (krever innlogging)

NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder