PÅGREPET: Her blir Salah Abdeslam kastet inn i en politibil etter den dramatiske pågripelsen da han ble skutt i benet. Foto: Reuters Tv Reuters

Avis: Salah Abdeslam ble bare avhørt i én time

– Han virket sliten etter å ha vært gjennom en operasjon i benet

Belgisk politi kan ha gått glipp av viktig informasjon da de kun gjennomførte et kort avhør av den mistenkte Paris-terroristen Salah Abdeslam.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Salah Abdeslam ble pågrepet i Brussel i forrige uke. Han ble skutt i benet under pågripelsen. Til tross for en økende uro for et forestående terrorangrep i Belgia, ble han kun avhørt en kort time, ifølge avisen Politico.

Avhøret lørdag, som skjedde i fengselscellen hans i Brügge, startet i tillegg kronologisk – og fokuserte dermed på Paris-angrepet i november.

Avisen siterer to anonyme kilder og Abdesalams advokat på opplysningene.

Bakgrunn: Brussel-terrorister knyttes til Salah Abdeslam

– Virket sliten

– Han virket veldig sliten, og hadde vært gjennom en operasjon dagen før, sier en kilde i belgisk etterretning.

Etter avhøret lørdag, ble ikke Abdesalam avhørt på nytt før tirsdag, etter at terrornettverket hans hadde gjennomført angrepene i Brussel.

– Tjenestemennene så ikke for seg muligheten for det som skjedde tirsdag morgen, sier en annen kilde til Politico.

Advokat Sven Mary, som forsvarer Abdeslam, bekrefter overfor avisen at politiet bare snakket kort med ham før angrepet.

– En gang, ja.

Opplysningene har allerede ført til ytterligere kritikk av belgiske myndigheter.

Planla angrep mot atomkraftverk

Samtidig har det kommet frem at brødrene El Bakraoui kan ha vært delaktige i planleggingen av et angrep mot belgiske atomkraftverk, melder den belgiske avisen DH.

17. februar i år ble det kjent at etterforskere i Belgia hadde beslaglagt flere timer med videoopptak av en høytstående atomforsker.

Opptakene var gjort utenfor forskerens eget hjem, tydelig uten at han visste om det.

Les også: Belgisk atomforsker ble videoovervåket

– Overvåket atomforsker

Filmen ble funnet da politiet gjennomsøkte hjemmet til Mohamed Bakkali, som ble arrestert etter Paris-terroren. Av sikkerhetsmessige hensyn ville hverken aktoratet eller etterforskerne vil avsløre atomforskerens identitet.

Etterforskere opplyste at videokameraet var gjemt under en busk, og at det ble hentet av to ukjente personer.

Nå melder den belgiske avisen DH at det skal ha vært brødrene El Bakraoui som hentet det skjulte kameraet som var gjemt utenfor huset til forskeren. Dette er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Videoen skal ha blitt hentet kort tid etter terrorangrepene i Paris.

VG-spesial: Terrorangrepene i Brussel

I etterkant av beslaget ble 140 soldater utplassert ved kjernekraftverkene i landet, skriver DH.

DELTOK I BRUSSEL-ANGREPENE: Brødrene Khalid El Bakraoui (til venstre) og Ibhraim El Bakraoui. Førstnevnte skal ha stått bak angrepet på t-banestasjonen Maelbeek. Sistnevnte skal ha sprengt seg selv under angrepet på flyplassen i Brussel. Foto: - Afp

– Vi visste at dette kom til å skje. De har sannsynligvis fremskyndet sine operasjoner, fordi de kjente at de var under press. Selv om vi ikke klarte å avverge angrepene, kan man spørre seg om det hele hadde blitt mer alvorlig dersom de hadde klart å gjennomføre sin opprinnelige plan, og ikke valgt et enklere alternativ, sier en politikilde til DH.

Kort tid etter angrepet i Brussel skal også myndighetene ha bedt operatøren på en av Belgias største atomkraftverk om å evakuerte mesteparten av personalet. Det melder CBS News. Det er imidlertid ikke kjent om det var rettet noen direkte trussel mot anlegget.

Les også: Brussel-terrorister knyttes til Abdeslam

Bakkali nevnt i testamentet

Opplysningene styrker mistanken om at samme terrornettverk står bak angrepene i Paris og i Brussel.

I går ble testamentet til Ibrahim El Bakraoui funnet på en PC i en søppelkasse på gaten. På maskinen var det innspillt et testamente, der selvmordsbomberen sa at han «hadde hastverk, at han ikke visste hva han skulle gjøre, at han ble jaktet overalt, at han ikke lenger var trygg, og hvis han dro det ut risikerte han å ende opp i fengsel».

I testamentet skal også navnet til Mohammed Bakkali ha blitt nevnt, skriver den belgiske kringkasteren RTBF. Det er imidlertid ikke kjent i hvilken sammenheng navnet nevnes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder