IS påtar seg skylden for Brussel-terroren

Irakisk etterretning til AP: Terrorangrepet ble flyttet

IS påtar seg skylden for terrorbombene i Brussel og truer med «svarte dager» som hevn for angrepene mot ekstremistgruppen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Vi lover svarte dager som svar på aggresjonen fra korsfareralliansen som kjemper mot oss», heter det i en offisiell uttalelse fra IS.

I uttalelsen skriver IS at det er «kalifatets soldater» som står bak angrepet. IS fordømmer samtidig Belgia som en «korsfarerstat» som kjemper mot islam og muslimer.

Terrororganisasjonen har til nå sendt ut meldingen om at de påtar seg skylden for angrepene på arabisk, fransk, russisk og bosnisk, skriver direktøren for SITE Intelligence Group, Rita Katz, på Twitter.

Det var propagandabyrået Amaq som først kom med informasjonen om at IS sto bak angrepene.

Ifølge propagandabyrået hevder terrorgruppen at IS-krigere åpnet ild inne på flyplassen, før «flere av dem» skal ha sprengt seg i luften. IS hevder også at det var en selvmordsbomber med tilknytning til gruppen som står bak angrepet på T-banestasjonen.

Propagandabyrået formidler videre at Belgia ble angrepet for å være «et land som deltar i den internasjonale koalisjonen mot Den Islamske Stat», skriver Independent.
I etterkant av flere terroranslag, har Amaq News Agency vært først til å melde om at IS påtar seg ansvaret. Nyhetsbyrået er ofte først ute med informasjon fordi de mottar tips direkte fra terrororganisasjonen. Selv om byrået ikke er regnet som direkte affiliert med IS, regnes det som viktig i å spre terrorgruppens propaganda, skriver New York Times.

At IS påtar seg ansvaret for terrorhandlingene er foreløpig ikke bekreftet via IS' egne kanaler. Belgiske myndigheter har heller ikke kommentert påstandene.

En talsmann i etterretningstjenesten i Irak forteller at kilder i byen Raqqa, som regnes som IS' hovedkvarter i Syria, har sagt at IS i to måneder har planlagt terrorangrep i Europa, skriver Associated Press.

Planen har ifølge kildene vært å ramme «flyplasser og togstasjoner».

Irakiske myndigheter skal ha orientert europeiske land om dette, men samtidig ha sagt at terrorplanene ikke skal ha omfattet Brussel.

Den irakiske talsmannen sier ifølge nyhetsbyrået AP at angrepet ble flyttet til Brussel på grunn av pågripelsen av Salah Abdeslam i forrige uke. Abdeslam var ettersøkt etter terroren i Paris i fjor.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder