FOKUSERT PÅ CLINTON: Primærvalget er ennå ikke avgjort på demokratenes side, men allerede retter Donald Trump blikket mot Hillary Clinton. Foto: Dsk Afp

Slik planlegger Trump å angripe Clinton

Ifølge storavisen New York Times vil Donald Trump bruke Bill Clintons Lewinsky-skandale mot Hillary Clinton i kampen om å bli USAs neste president.

 • Magnus Braaten

Artikkelen er over fire år gammel

Denne måneden ble det klart at Donald Trump blir Det republikanske partiets presidentkandidat under høstens valg, etter at Ted Cruz og John Kasich, hans siste utfordrere, trakk seg.

Dermed kan den omstridte mangemilliardæren endelig rette fokus mot Hillary Clinton, en kamp han ved flere anledninger har uttrykt at han gleder seg til å gå løs på.

Ifølge New York Times, som viser til samtaler med Trumps rådgivere, vil Bill Clinton, Hillarys mann og USAs president i perioden 1993-2001, bli et av Trumps viktigste våpen – også under direktesendte TV-debatter. Særlig trekkes Lewinsky-skandalen frem av avisen.

– Han vil bruke Bill Clinton for alt det er verdt. Clinton har hatt en hel haug av skandaler, og det er svært mange på høyresiden som rett og slett hater ham, sier professor Jennifer Leigh Bailey ved NTNU til VG.

Spår en forsiktig duell

Hun tror imidlertid Trump vil veie ordene sine nøye før han går løs på utroskapen til Bill Clinton, der han hadde et forhold til Det hvite hus-praktikant Monica Lewinsky.

USA-EKSPERT: Professor Jennifer Leigh Bailey ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. Foto: Therese Lee Støver, NTNU

– Jeg tror Trump må være forsiktig med dette, for mange kvinner støtter Hillary i måten hun har håndtert utroskapen på. Dermed kan en eventuell kritikk slå tilbake på Trump, som ikke akkurat har kvinner som sin sterkeste side fra før av, sier USA-eksperten.

Donald Trump: – Verden har misforstått mitt forhold til kvinner

I det hele tatt mener Leigh Bailey at Trump vil være nådigere med Hillary Clinton enn han har vært med sine mannlige partikolleger det siste året.

– Folk reagerer litt forskjellig på kritikk rettet mot kvinner og menn. Ingen kvinner har vært hovedkandidat i et presidentvalg før, og det kan nok mange fort føle at Trump går til angrep på, sier hun.

Faktisk kan vi få en langt mindre skitten kamp enn mange kanskje frykter, ifølge NTNU-professoren. I hvert fall må Clinton finne en ny måte å angripe Trump på.

Bildet viser alt: Så lei er Clinton av Trump

– Det har vist seg svært lite effektivt å latterliggjøre Trump. Når utdannede folk har forsøkt, har han alltid klart å snu saken. Jeg tror Hillary må være minst like forsiktig med Trump som det han må være med henne, sier hun.

Vil vinne kvinnelige velgere

Videre skriver New York Times at Trump vil forsøke å holde Clinton ansvarlig for sikkerhetssvikten under Benghazi-angrepet i 2012, da USAs Libya-ambassadør Chris Stevens og tre andre ble drept.

Ifølge Trump-rådgiverne som avisen viser til, vil Trump også forsøke å male et bilde av Clinton som «fundamentalt korrupt», blant annet ved å trekke inn etterforskningen av hennes bruk av en privat epost-server da hun var utenriksminister.

Tidligere FBI-agent til VG: – En svært, svært komplisert sak

– Trump kommer helt klart til å eksponere Clintons svakheter – særlig at hun fremstår som vinglete og uærlig. Han får mye drahjelp fra den kritikken hun har fått, ikke bare i konservative, men også i liberale medier, sier Ole Moen, historiker med USA som spesialfelt.

Professor Moen ved Universitetet i Oslo tror også Trump vil forsøke å snu det dårlige forholdet han har til kvinnelige velgere ved å peke på Clinton som mindre opptatt av kvinnesaker enn hun fremstår som.

– Han vil nok si at Hillary ikke egentlig er et dyptfølende kvinnesaksmenneske, men heller et maktmenneske som bare bruker sitt eget kjønn som virkemiddel, mener Moen.

Bølle og diktator

Trump selv mener Clinton har gjort livet vanskelig for kvinnene som har hatt et forhold til mannen hennes.

– Bare å være stygg med Hillary vil ikke fungere. Vi må få folk til å se ordentlig på henne som person, og få kvinner til å spørre seg om Hillary har vært ærlig og autentisk. Hun har vært ordentlig ufin i måten hun har forsøkt å ødelegge Bills elskerinner, og hun frir til kvinner mens hun åpenbart bare er interessert i makt, sier Trump til New York Times.

Full krangel: Trump gir blaffen i Rolling Stones-krav

Hillary selv ønsker selvsagt minst mulig fokus på ektemannens skandaler. Ole Moen tror hennes kraftigste våpen kan bli Trumps manglende erfaring og selvmotsigelser i utenrikspolitikken.

– Clinton vil nok spille på at Trump ikke har noen politisk erfaring, og at han tror business og politikk er det samme. Hun vil fremstille han som en bølle og en diktator. En sak Clinton nok vil bruke spesielt, er Trumps selvmotsigelser i utenrikspolitikken. Trump sier at USA skal være mindre forutsigbart, men at de samtidig skal være lettere å stole på for allierte land enn tidligere, sier Moen.

Les også

 1. Trump bruker Lewinsky-skandalen mot Hillary

  Donald Trump bruker Monica Lewinsky-saken til å bakvaske sin politiske motstander, Hillary Clinton, på Instagram.
 2. Filmfestivalen i Cannes: Clooney om «President Trump»:
  – Vi amerikanere er ikke så dumme

  CANNES (VG) George Clooney mener fordummingen av tv-nyhetene er en av årsakene til Donald Trumps fremgang.
 3. Trump nekter å oppgi skatt

  Republikanernes presidentkandidat Donald Trump hevder han ikke har noe å skjule.
 4. Clinton kjemper hardt for å parkere Sanders i Kentucky

  Hillary Clinton setter inn full innsats før nominasjonsvalget i Kentucky tirsdag.

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Hillary Clinton
 3. Bill Clinton
 4. USA

Flere artikler

 1. I natt møtes Clinton og Trump til ny debatt: Ekspert: – Frykter debatt mellom feminist og mannssjåvinist

 2. Slik blir duellen mellom Clinton og Trump

 3. USA-eksperter usikre på effekten av avsluttet FBI-etterforskning

 4. Pluss content

  Slåss om Bernie-velgerne

 5. Trump: Sympatisk av meg å ikke nevne sexskandalen

Fra andre aviser

 1. Clinton og Trump ruster til duell

  Bergens Tidende
 2. Hillarys syv problemer

  Bergens Tidende
 3. USA-eksperter: Trump taper på å bruke Bill Clintons affærer mot Hillary

  Aftenposten
 4. Amerikanerne likte Hillary Clinton. Så startet valgkampen.

  Bergens Tidende
 5. Clinton og Trump diskuterte skandalevideo – men også politikk

  Fædrelandsvennen
 6. Trump vinner valget

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder