SLAPP UNNA MED SKREKKEN: Den iranske kvinnen Maryam Hosseinzadeh får anledning til å slå hennes sønns drapsmann før mannen skulle henrettes i april 2014. Drapsmannen, med fornavnet Bilal, ble tilgitt av offerets familie rett før henrettelsen skulle finne sted, og ble derfor benådet. Foto: Arash Khamoushi , Ap Photo/INSA

Iran henretter flere og flere

2015 kan bli et rekordår for antall henrettelser i Iran.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Iran har hengt minst 694 personer mellom 1. januar og 15. september i år, viser en rapport offentliggjort av FNs generalforsamling tirsdag.

Det høye tallet skyldes hovedsakelig en økning i narkotikaforbrytelser, som skal ha vært grunnen til 69 prosent av dødsstraffene, skriver Foreign Policy.

I tillegg til narkotikaforbrytelser er «trusler mot staten» og «fiendskap mot Gud» blant de vanligste begrunnelsene for dødsstraff, skriver Foreign Policy og henviser til en britisk menneskerettighetsrapport fra 2014.

Henrettelse utsatt i ti dager: Kvinne hevder hun forsvarte seg mot voldtektsmann

«Iran fortsetter å henrette flere personer per innbygger enn noe annet land i verden. Antall henrettelser har steget i en eksponensiell kurve siden 2005 og toppet seg i 2014, med sjokkerende 753 henrettelser», skriver Ahmed Shaheed, FNs spesialutsending for menneskerettigheter i Iran, i sin rapport. Rapporten ble onsdag lagt frem for FNs generalforsamlings menneskerettighetskomité.

Fra 2008: Iran lemper på dødsstraff for barn

Ifølge Globalis bor det 79 millioner mennesker i Iran. Legger vi det tallet til grunn, ble hver 105 545. innbygger straffet med døden bare i fjor.

Iranske representanter har ikke kommentert de siste tallene, men landets myndigheter har tidligere uttalt at tallene ikke stemmer, og at antall dødsstraffer egentlig er betydelig lavere, ifølge rapporten fra 2014.

Påverdensbasis er det bare Kina som henretter flere enn Iran. Likevel er det regimet i Teheran som henretter flest mennesker i forhold til befolkningstallet.

IRAN-DEMONSTRASJON: I 2010 ble det arrangert en demonstrasjon mot henrettelser utenfor den iranske ambassaden i Oslo. Foto: Aleksander Andersen , NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder