SANK: Denne gebrekkelige gummibåten, som opprinnelig skal ha båret 160 migranter, var i ferd med å synke da redningsskipet «Aquarius» kom til unnsetning.

SANK: Denne gebrekkelige gummibåten, som opprinnelig skal ha båret 160 migranter, var i ferd med å synke da redningsskipet «Aquarius» kom til unnsetning. Foto: Patrick Bar SOS MEDITERRANEE

Dramatisk redningsoperasjon i Middelhavet: Fant seks døde migranter i bunnen av båten

I en desperat kamp om minuttene ble migranter halt i land fra denne synkende gummbåten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var søndag at redningsskipet «Aquarius» kom gummibåten til unnsetning. Det er også redningsmannskapene som har tatt det dramatiske bildet av migranter som klamrer seg til fartøyet, som er delvis fylt av vann.

Den humanitære organisasjonen Sos Mediterranee, som driver redningsskipet, forteller at de klarte å redde 108 mennesker opp av vannet.

Da de kom frem til båten fant de seks døde mennesker i bunnen av fartøyen. Ytterligere to døde mennesker ble funnet i sjøen.

I siste liten

– For oss var det den vanskeligste redningsoperasjonen vi har hatt, fordi skipet var fullstendig ødelagt. Mange var allerede i vannet, sier Virina Papki til VG.

Hun er prosjektleder for organisasjonens tyske avdeling og var ikke selv til stede under redningsaksjonen, men har fått informasjon fra dem som var om bord.

Båten ble oppdaget utenfor den italienske øya Lampedusa. Det var dårlig vær i området, med rundt to meter høye bølger, opplyser organisasjonen.

STOR GRAFIKK: Slik har Middelhavet blitt Dødehavet

Overlevende har forklart at det var det mellom 135 og 160 mennesker i båten da den kjørte fra kysten av Libya. Men da «Aquarius» kom til, var rundt 50 av dem borte. De har nå status som savnet.

«De overlevende frøs og var i sjokk, noen av dem kunne knapt gå og andre var helt nakne», skriver Sos Mediterranee i en pressemelding.

Ingen av migrantene hadde på seg redningsvest da «Aquarius» kom til båtforliset. Redningsvestene som vises på bildet har blitt kastet om bord fra redningsskipet.

De fleste om bord skal være fra de afrikanske landene Kamerun, Mali og Somalia, og nesten alle var voksne menn. Det skal ikke ha vært noen barn med i båten.

Flere redningsoperasjoner

I forbindelse med en prisutdeling i Roma mandag sa president Sergio Mattarella at Europa står overfor «nok en tragedie i Middelhavet der flere hundre mennesker ser ut til å ha dødd».

Mellom 200 og 300 somaliere kan ha druknet i Middelhavet i en båt med 500 mennesker om bord på vei fra Egypt til Italia, ifølge somaliske myndigheter.

– Vi har ikke noe nøyaktig tall, men det er snakk om mellom 200 og 300 somaliere, sier Somalias informasjonsminister Mohamed Abdi Hayir til Reuters.

OVERSIKT: Slik reiser flyktningene til Europa

Det har den siste uken vært en rekke redningsoperasjoner i Middelhavet mellom Nord-Afrika og Italia. I løpet av tre dager ble nesten 6000 flyktninger og migranter berget, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Så langt i år har rundt 24.000 båtflyktninger ankommet Italia fra den nordafrikanske kysten. Fram til forrige uke hadde minst 352 mennesker druknet på den farlige reisen, IOM. I tillegg har minst 375 mennesker mistet livet på den langt kortere sjøvei fra Tyrkia til Hellas.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder