FEIRET FØDSELSDAG: Tunisiske Hodda (tv) og Hamila Ben Khalifa Saadi var ute i Paris for å feire Hoddas 35-årsdag da de ble skutt og drept på «La Belle Équipe». Foto: Privat , @Facebook

IS-angrep rammer flest muslimer

Flere muslimer blant Paris-ofrene

Terrorgruppens angrep i Frankrike har rystet den vestlige verden, men en FN-rapport viser at IS dreper flest muslimer. Blant dem var Hodda (35) og Halima (36) som ble drept i Paris.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hodda Saadi, en 35 år gammel servitør fra Tunisia, feiret 35-årsdagen sin med søsteren Halima og ti andre vennerLa Belle Équipe i Rue de Charonne i Paris da to terrorister skjøt vilt mot uteserveringen. Hodda og Halima, som var gift og hadde to barn på syv og to år, var blant de 19 menneskene som ble drept.

– Vi er helt vanlige innbyggere som elsker familien vår. Foreldrene mine har det forferdelig. Vi var åtte søsken, nå er vi seks, sier Abdallah Saadi, broren til Hodda og Halima til The Guardian.

Siste nytt: Følg den siste utviklingen VG Direkte

De hadde ulik bakgrunn, og ofrene for angrepet var alle i sin beste alder. En var fiolinist, en var arkitekt, en resepsjonist og en butikkassistent. Som en del av den franske koloniarven, eller innbyggere fra disse landene, strekker sorgen seg fra den franske kysten til Nord-Afrika.

En blomsterkrans fra den tunisiske regjeringen var blant blomsterhyllestene som lå utenfor La Belle Équipe tirsdag. På en av de mange lappene ved restauranten står det: «Vi er muslimer. Dere er terrorister og bedragere».

– Disse menneskene er fascister. Dette har ingenting med islam å gjøre, sier Azdine, som jobber i nærheten, til avisen.

Stor politiaksjon onsdag: Dette skjedde

MINNES OFRENE: Fortauet utenfor La Belle Équipe er fullt av blomster, lys og plakater etter terrorangrepene i Paris. Foto: Jacky Naegelen , Reuters

Rammer flest muslimer

Terrorangrepene i Paris gjør at flere frykter at fordommene mot muslimer og flyktninger vil øke. Men internasjonale organisasjoner har tall som viser at IS-angrep rammer flest muslimer.

Terrorgruppen har drept flere tusen muslimer i Midtøsten, viser en rapport FN slapp for et år siden. Den 26 sider lange rapporten beskriver hvordan IS-angrep rammer flest muslimer. Halshugginger, drap på kvinner som ikke forholder seg til deres tolkninger av islam og IS' politikk og henrettelse av sunnimuslimer som nekter å verve seg til terrorgruppen.

Les også: Slik har IS blitt en av verdens mest fryktede terrorgrupper

Rapporten konkluderte med at i løpet av de første åtte månedene i 2014 hadde IS drept minst 9,347 sivile, og 17,386 mennesker var blitt skadet som følge av deres angrep i Irak. Selv om alle disse dødsfallene ikke skyldes IS alene, er IS den som er primært ansvarlig for drapene.

I lørdagens VG-leder «Et angrep på oss alle», sto det: «I debatten om islamistisk terror er det ofte lett å glemme at blant ofrene finner vi flest vanlige muslimer. Tenk IS sitt terrorvelde i Syria og Irak. Tenk stadige angrep i muslimske land.»

Det finnes ikke eksakte tall på antallet muslimer som er blitt drept av IS, men bare den siste måneden det har vært flere dokumenterte angrep.

Kun dager før anslaget i Paris, koordinerte IS et selvmordsangrep i Beirut som drepte 43 mennesker. Majoriteten av dem var sunnimuslimer.

I november dukket det ifølge The Independent opp en video som viser henrettelsen av 250 syriske soldater.

Majoriteten av de som blir rammet av IS' angrep er muslimer, skriver avisen.

IS-PROTEST: Det anslås å være minst fem millioner muslimer i Frankrike, og mange av dem frykter nå at det vil utvikles en dårlig holdning og fordommer mot flyktninger og muslimer. Her er en indisk muslim under en IS-protest i New Delhi onsdag. Foto: Manish Swarup , Ap

– De hater frihet

Det anslås å være minst fem millioner muslimer i Frankrike. Djamila Houd (41) var én av dem. Hun hadde de siste tre årene vært en resepsjonist på hovedkvarteret til Isabel Marants ready-to-wear motehus. Hun mistet også livet på La Belle Équipe.

Houd hadde en åtte år gammel datter, og hun var den yngste datteren av en kjent, algerisk «harki», som kjempet med den franske hæren under Algerie-krigen.

I hjembyen Dreux, 80 kilometer vest for Paris, forteller storesøsteren Tassadit til l'Echo Républicain at Djamila var et symbol for det jihad-fanatikere ønsket å ødelegge.


– De hater frihet. De ønsker å ødelegge den der den finnes, som kvinner som min søster i land hvor frihet rår. Franske muslimer må kjempe mot disse ekstremistene med nebb og klør. Staten må gjøre alt for å stoppe dem.

Blant muslimene som ble drept i terrorangrepene i Paris er også Asta Diakité, kusinen til den franske fotballspilleren Lassana Diarra, som spilte i kampen mot Tyskland da tre selvmordsbombere sprengte seg selv i luften. Diarra har uttrykt sin smerte på sosiale medier, hvor han forteller at Diakite var «en klippe, en støtte, en storesøster».

VG-spesial: Dette er ofrene

Fordommer mot flyktninger

Mange viser solidaritet med Frankrike, men det har også kommet en del reaksjoner i forbindelse med angrepet og den stadig økende flyktningsstrømmen fra krigsherjede områder i Midtøsten.

En journalist i The Guardian har kommentert dette på Twitter.

«Muslimske ofre utgjør majoriteten av de som blir drept av IS. Dersom du ikke klarer å forstå det, skal du ikke rapportere om dette.»

VG-spesial: Terrorangrepene i Paris - hendelsesforløp

Mange franske muslimer frykter nå at de vil møte fordommer mot flyktninger og muslimer. På lørdag ble en marokkansk gutt banket opp av høyreekstreme ungdommer under en anti-innvandringsprotest i den franske byen Breton, ifølge The Guardian.

Jean-Pierre Filiu, en arabisk Sciences Po-professor kommenterte til France-Inter at det er akkurat det IS vil. «De ønsker en borgerkrig i Frankrike».

Allerede i februar gikk TV2-reporter, Kadafi Zaman, ut på Twitter for å poengtere nettopp det at IS rammer hele verden.

Les også: Da terroristene halshugget kvinner og barn fikk innbygerne nok av Taliban og IS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder