116 ÅR: Emma Morano, som ble født på 1800-tallet, mener kosten med rå egg hver dag og ingen ektemann siden 1938 har gjort at hun har blitt så gammel. Foto: OLIVIER MORIN AFP, NTB Scanpix

Nå er Emma (116) trolig verdens eldste

Til VG: – Jeg spiser rå eggeplommer hver dag og har vært singel i 78 år

Italienske Emma Morano, som har fått med seg tre århundrer, er etter alt å dømme verdens eldste nålevende person.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

For et drøyt år siden traff VG den italienske kvinnen i hjembyen Verbania. Da var hun Europas eldste, men etter at Susannah Mushatt Jones døde torsdag kveld har Emma overtatt tittelen som verdens eldste, ifølge The Independent og andre medier.

I alle fall som man vet om.

Newyorkeren Jones var bare noen få måneder eldre enn Emma Morano.

Da Morano fikk høre sin nye tittel, utbrøt hun: Jeg er gammel som alle haugene, ifølge niesen hennes, Rosi Santoni, som har snakket med The Telegraph.

Morano bor fortsatt hjemme i Verbania, en liten by nær Maggiore-sjøenen ved den sveitsiske grensen. Hun har en huslege som kommer innom nå og da, men til å være hele 116 år gammel har damen god helse.

Les hele intervjuet: Emma Morano hemmeligheter for å bli Europas eldste (krever innlogging)

– Jeg er fortsatt glad i livet og jeg har det veldig bra. Men du må rope – jeg hører ikke så godt lenger, sa Emma Morano da VG møtte henne i april i fjor.

Toromsleiligheten hadde hun da ikke forlatt på femten år. På venstreøyet er hun blind, og hørselen har nesten sviktet henne nå. Men Emma, som for 90 år siden var byens vakreste kvinne, sang for full hals for VGs utsendte.

Les også: Slik bremser du aldringen

MANGE TEPPER: Niesen Rosemarie Santoni hjelper henne hver dag. Flere lag med tepper må til når Emma Morano skal sove. Foto: Kyrre Lien VG

29. november 1899 ble Emma født i Civiasco i Nord-Italia som ett av åtte søsken i Morano-familien. Samme året ble de første radiosignalene sendt over Den engelske kanalen, i Sør-Afrika raste Boerkrigen og i Italia ble den første Fiat-fabrikken etablert.

Les også: George (103) og Doreen (97) ble verdens eldste nygifte par

Rå eggeplommer

Selv holder Emma Morano en knapp på at rå eggeplommer har bidratt til det lange livet. Men gode gener har hun nok også, for søstrene hennes ble 102 og 97 år gamle.

– Jeg spiser egg. Rå eggeplommer hver eneste dag, fortalte Morano til VG.

Rådet fikk hun som 20-åring da den unge Emma hadde slitt med anemi og blitt svakere og svakere. Legene fryktet at hun kunne dø allerede i 1919. Hun fikk to råd, flytt til et varmere klima og drikk eggeplommer hver dag.

Emma fulgte rådene og flyttet til idylliske Verbania utenfor Milano. Og hun begynte å gulpe i seg fire eggeplommer om dagen. Siden har hun vært frisk, fortalte hun.

Gode tips: Lev sunt – unngå eller brems demens

I 1938 skilte hun seg etter et ulykkelig ekteskap og siden har hun vært singel.

– Jeg har ikke hatt en mann i huset siden 1938 og det er derfor jeg har blitt så gammel! sa hun til VG i fjor.

Hennes alder har gitt Morano kjendisstatus og brakt henne i spaltene til New York Times.

SÅ DU DETTE? Også disse damene holder seg godt:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder