I GANG: I grålysningen mandag morgen ankom de første migrantene havnen på den greske øya Lesvos. Foto: Chryssa Panoussiadou

Her er de første Tyrkia-returene

Ingen syriske flyktninger blant de første returene

Naybil (20) fra Irak: «Det blir opptøyer i leiren»

LESVOS (VG) Her går de første migrantene om bord på fergen som skal returnere dem til Tyrkia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tidlig mandag morgen ankom tre busser med de første migrantene som skal returneres fra Hellas. Hver migrant følges av en representant fra EUs grenseorgan Frontex, og foreløpig går returene rolig for seg.

I HELLAS: Chryssa Panoussiadou (foto) og Nilas Johnsen (tekst)

Like før klokken 06 norsk tid var den første fergen full, og klar til avgang. Et stort antall gresk opprørspoliti gikk om bord sammen med migrantene for å hindre at det blir opptøyer underveis.

Så langt er alle migrantene som har gått om bord unge menn.

Talskvinne for Frontex, Ewa Moncur, opplyser til VG at det var 68 i den ene fergen, og 63 i den andre. De ble fulgt av det samme antallet personer fra Frontex. Hun sier at det ikke var noen syrere blant de som ble returnert.

– Det er utelukkende migranter som har fått vedtak om retur. De er fra Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh og Marokko, sier hun til VG.
– Vil de få søke asyl i Tyrkia?
– Det må tyrkiske myndigheter svare på. De er allerede blitt møtt av det tyrkiske immigrasjonsverket ved båten, men dette er som sagt migranter som ikke har rett til å søke asyl, sier Moncur.
Hun vet ikke om returene kommer til å fortsette de neste dagene, og hun forteller at Frontex har bedt medlemslandene i EU om å bidra med totalt 1.500 personer til å bistå, men at de har foreløpig kun fått løfter om halvparten.

KURS MOT TYRKIA: Her er den ene fergen som blir brukt til Tyrkia-returene. Det er utelukkende migranter som har fått vedtak om retur, og mandag morgen gikk dro den første fergen. FOTO: Chryssa Panoussiadou

Situasjonen på de greske øyene Lesvos og Chios har den siste tiden vært svært spent, i forkant av iverksettelsen av totalt 750 returer av flyktninger og migranter denne uken.

Tror det blir bråk

I den største flytningleiren på Lesvos, etter hvert beryktede «Moria Hot-Spot», er det doble sett med gjerder med piggtråd på toppen, og politivakt ved inngangen, men sammen med irakiske Naybil (20), slapp VG inn bak de første sperringene søndag ettermiddag.

FRA IRAK: Naybil (20) fra Bagdad i Irak har valgt å bli igjen i Moria-leiren på Lesvos, men sier det kommer til å bli opptøyer dersom folk sendes med tvang til Tyrkia. foto: Chryssa Panoussiadou,

– Her er stemningen veldig vanskelig, fordi alle frykter å bli returnert til Tyrkia. Vi har hørt rykter om at noen får dra til Makedonia. Jeg håper kanskje jeg er én av dem, sier Naybil, som opprinnelig er fra krigsherjede Diyala, men som har bodd i Bagdad det siste året, før han flyktet via Tyrkia til Lesvos.

VG besøkte overfylt leir: Flyktingene bryter opp gjerdet for å protestere

Om han kvalifiserer til å søke asyl vet ikke Naybil noe sikkert om, og om han går under merkelappen «migrant» eller «flyktning» er heller ikke noe han tenker på.

– Broren min ble drept i kampene i Irak, så familien min flyttet til Bagdad. Det er ikke noen framtid der, og jeg vil flytte til Tyskland eller Finland. Eller søke asyl her, men det har jeg ikke fått vite om går, sier han.


– Det jeg vet sikkert er at det blir slåsskamper og opptøyer hvis de skal sende oss til Tyrkia. Jeg tror ikke du forstår: Vi føler som om vi kjemper for våre liv her, sier han.

I det Naybil skal vise VG fram til teltet der han bor, griper Anthi Karangeli fra det greske immigrasjonsverket inn, og forklarer høflig, men resolutt, at leiren er stengt for pressen, og at VG har nøyaktig tre minutter på å komme seg ut.

Tilbakeviser påstandene

Først vil hun ikke svare på noen spørsmål, men så blir hun likevel med på et kort intervju. Hun tilbakeviser flere av påstandene som migrantene og flyktningene kommer med:

LEIR PÅ STRANDEN: Denne leiren er opprettet av «No Borders», og rommer rundt 200 migranter fra Pakistan, India, Marokko og Algerie. Trolig vil ingen av dem få mulighet til å få asyl i Hellas. foto: Chryssa Panoussiadou, VG

– For det første stemmer det ikke at de ikke har fått informasjon om avtalen mellom EU og Tyrkia og at det vil bli returer. For det andre stemmer det ikke at de ikke har fått mulighet til å søke asyl. Ser du høytalerne der oppe, vi kringkaster alt.

– Vi kommer rett fra øya Chios, og der var det én ansatt til å vurdere asylsøknader i en leir med over 1500 mennesker. Hvor mange har dere som jobber med asylsøknader her?

– For å være ærlig kan jeg ikke svare på det. Men det kommer eksperter på flyktningrett fra en rekke EU-land for å bistå oss fra og med den kommende uken, og det er sant at vi trenger den bistanden. Se rundt deg, så forstår du hvorfor.

– Har de som skal returneres fått beskjed allerede, og holder dere dem adskilt fra de andre i leiren?

– De som skal returneres vet det allerede, de har forstått hvorfor, og de har fått all informasjon de trenger. De bor sammen med de andre. Vi overholder menneskerettighetene her i Hellas, det kan jeg love deg.

Les også: 1.500 ønsker asyl - kun én mann ser på sakene

Flyktet opp i skogen

Rett utenfor Moria-leiren ligger det som kalles for «Afghan-hill», der migranter fra andre land enn Syria og Irak bodde for noen uker. Mange av dem rømte da de skulle bli internert inne i Moria i påvente av retur.

FRA INDIA: Ali Singh (19) fra Bombay i India sier at han vet at han ikke vil få asyl, så han har rømt til et skogholt utenfor flyktningleiren. foto: Chryssa Panoussiadou, VG

Én av dem er Ali Singh (19) fra Bombay i India. De to siste ukene har han bodd i skogen under en plastduk, sammen med 17 andre unge migranter. Han kommer daglig til de frivillige i «Afghan-hill» for å hente mat.

– Jeg har politiske problemer som truer meg i India, og jeg har søkt asyl, men jeg har innsett at jeg ikke vil få opphold i Europa. Jeg er én av dem som de sikkert vil sende til Tyrkia, så jeg gjemmer meg i skogen mens jeg prøver å finne ut hva jeg skal gjøre.

– Hver kveld ringer foreldrene mine fra India for å spørre hvordan jeg har det, og da lyver jeg og sier at alt går bra, så de ikke skal bli engstelige. De har betalt 6000 euro (57.000 kroner) for denne reisen.

Leir på stranda

Rett utenfor Mytilini, den største byen på Lesvos, ligger en uoffisiell leir opprettet av organisasjonen «No Borders». Her bor rundt to hundre migranter, nesten alle av dem menn fra Pakistan, Algerie og Marokko. Trolig vil ingen av dem få mulighet til å få asyl i Hellas.

Lesvos, 03.04.16: VG er i Lesvos, der flyktninger og migranter skal returneres til Tyrkia på mandag, etter planen. Portrait of Faizal from Pakistan Foto: Chryssa Panoussiadou, VG Foto: Chryssa Panoussiadou VG


– Det er en forferdelig og veldig trist dag for oss, fordi vi er redde for at vi skal sendes til Tyrkia, sier 26 år gamle Faizal fra Lahore.

– EU sier at dere er migranter, ikke flyktninger, og at dere ikke kvalifiserer til beskyttelse. Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at vi alle er fredelige mennesker, som ønsker rettigheter og en mulighet til å leve frie liv. Selv er jeg truet på livet i Pakistan, så derfor har jeg kommet hit, svarer Faizal.

Les også: Sover i gresk havn med fire barn – mannen er i Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder