MØTTE MEDIA: Boris Johnson listet opp årsakene til at han ønsker at Storbritannia skal melde seg ut av EU da han søndag møtte pressen i London, byen han er ordfører i. Foto: Niklas Halle'n , Afp

London-ordfører Boris Johnson: – Jeg vil ha Storbritannia ut av EU

Londons populære ordfører Boris Johnson vil kjempe for at Storbritannia skal forlate EU. Statsminister David Camerons EU-avtale innebærer ingen grunnleggende endringer, mener han.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Johnson møtte britisk presse for å uttale seg om saken søndag ettermiddag. En kunngjøring om den populære Tory-politikerens holdning i EU-spørsmålet har vært ventet i lang tid. Johnson sa at avgjørelsen har vært vanskelig.

– EU er et politisk prosjekt som står i reell fare for å komme ut av demokratisk kontroll, sier London-ordføreren.

Den nye medlemskapsavtalen som er forhandlet fram i Brussel innebærer ingen grunnleggende endringer, mener han.

– Jeg vil kjempe for nei-siden fordi jeg ønsker en bedre avtale for det britiske folket, for å spare penger og vinne tilbake kontroll, Johnson.

Ordføreren varslet at han vil delta i nei-sidens kampanje, men avviste samtidig å delta i TV-debatter mot partifeller på ja-siden.

Les også: Cameron fikk i havn avtale

Forventet

At Johnson faller ned på nei-siden er ikke veldig uventet, mener førstelektor ved Universitetet i Agder Jan Erik Mustad, som er ekspert på britisk politikk.

– Det var det vi forventet. Han har vært en EU-skeptiker lenge, og mange antok at avtalen rett og slett ikke var god nok for ham, men at det måtte mer til for å overbevise ham om å bli i unionen, sier Mustad til NTB.

Kommentar: Cameron hjem fra Belgia med tynt EU-skvip

Johnsons nei vil være et alvorlig slag for statsminister David Cameron, som nå slåss på høygir for å overbevise britene om å bli i EU. London-ordføreren er en av Storbritannias mest populære politikere og hans ståsted kan overbevise mange av dem som ennå ikke har bestemt seg.

PRESSEKONFERANSE: David Cameron sa sin mening om avtalen sent fredag kveld. Foto: John Thys , Afp

Tror på «ja»

– Dersom Boris støtter Brexit, er det store nyheter, skriver den politiske kommentatoren fra Daily Telegraph Tim Stanley i en Twitter-melding.

I tillegg har en av Camerons viktigste politiske allierte, justisminister Michael Gove, og fem andre ministre flagget at de sier nei til EU.

– Det vil nok bety at nei-siden får ekstra vind i seilene. Foreløpig har de hatt en dårlig kampanje, sier Mustad.

Lær mer: Fem spørsmål og svar om Storbritannias forhold til EU

Men han tror likevel det vil bli et ja i folkeavstemningen 23. juni.

– Mange vil nok synes det blir for risikabelt når det kommer til stykket. Jeg tror britene forstår at selv om det er mange ting de er imot, så blir det for vanskelig å gå ut.

Ja-siden leder

Men foreløpig ser Camerons innsats i Brussel og den nye EU-avtalen ut til å ha gjort inntrykk på velgerne: En meningsmåling i den EU-skeptiske avisa Daily Mail søndag gir ja-siden en ledelse på 15 prosentpoeng.

Mens 48 prosent av de spurte sier de vil bli i unionen, er 33 prosent for britisk utmelding, på folkemunne kjent som «Brexit». Nesten hver femte velger, 19 prosent, har imidlertid ikke bestemt seg for om de vil fortsette å være EU-borgere.

Et av temaene som splitter ja- og nei-siden, er sikkerhetspolitikk.

– Å bli i EU øker faren for Paris-lignende terrorangrep. Mangelen på grensekontroll er helt kritisk, og døra vår står vidåpen, sier den britiske arbeids- og pensjonsministeren Ian Duncan Smith til BBC søndag.

Smith er blant de seks ministrene som lørdag gikk over til nei-siden og dermed trosser sin regjeringssjef David Cameron.

Flere parlamentspolitikere viser søndag kveld sin glede over Boris Johnsons standpunkt på Twitter:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder