NATO-sjefen: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo , Ap

NATO-sjefen forsvarer retur av båtflyktninger til Tyrkia

Jens Stoltenberg forsvarer at båtflyktninger som blir plukket opp av NATOs skip blir returnert og satt i land i Tyrkia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

NATO-sjef Jens Stoltenberg vakte oppsikt da han tidligere denne uken gjorde det klart at båtflyktninger som blir plukket opp av NATO-skip mellom Tyrkia og Hellas, vil bli returnert og satt i land i Tyrkia.

– Folk som kommer fra Tyrkia, kan vi returnere til Tyrkia. Det er avtalt med Tyrkia på regjeringsnivå, sa Stoltenberg i en utspørring i Europaparlamentets utenrikskomité i Brussel tirsdag.

Bakgrunn: NATO bil sende båtflyktninger tilbake til Tyrkia

Kritisk

Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen reagerte sterkt, og mener at NATO nekter folk retten til å søke asyl.

– Det fremstår som en avgjørelse i strid med logikken i internasjonal humanitær lov, sa Nesse til VG.

Han viser til at den norske redningsskøyten «Peter Henry von Koss» konsekvent setter i land flyktninger som de plukker opp, på de greske øyene.

– Jeg er svært urolig over at NATO på denne måten bidrar til å støtte Europas voksende uvilje mot å ta imot flyktninger, mange av dem med et berettiget behov for beskyttelse, sier han.

Les også: Varsler strengere ID-kontroll for Schengen-reisende

Forsvarer returer

Fredag forsvarer Stoltenberg praksisen i en kronikk som er publisert på NATOs nettsider.

– NATO-skip skal ikke gjøre jobben til nasjonale kystvakttjenester i Egeerhavet. Deres oppdrag er ikke å stoppe eller sende tilbake de som prøver å krysse inn til Europa. Og dette representerer ikke på noen måte en militarisering av responsen til krisen, skriver NATO-sjef Stoltenberg i kronikken.

Et par avsnitt lenger ned i kronikken skriver han imidlertid at:

– Hvis NATO-fartøyer trenger å redde mennesker eller båter i nød - noe vi har gjort mange ganger i Middelhavet de siste årene – vil de gjøre dette i tråd med internasjonal rett.

– Forpliktelsen til å hjelpe mennesker i nød på havet er et generelt ansvar som gjelder alle fartøyer, uansett om de er del av et NATO-oppdrag eller et nasjonalt oppdrag. Ved redning på havet av mennesker som kommer via Tyrkia, vil de bli tatt tilbake til Tyrkia.

Les også: Støtter oppsamlingsleire for flyktninger i Sør-Europa

– Følger internasjonal rett

NATO-sjefen bedyrer at medlemmene av alliansen følger nasjonal og internasjonal rett i utføringen av oppgavene.

– Vi undervurderer ikke kompleksiteten av utfordringene fremfor oss. Vi forstår at denne krisen har bygget seg opp gjennom år, og at det ikke finnes noen rask løsning. Men å ignorere situasjonen ville være å ignorere verdiene som Alliansen selv er grunnlagt på – og jeg er stolt av NATOs innsats for å hjelpe våre allierte og EU til å håndtere en av de mest presserende problemene i vår tid, avslutter den tidligere statsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder