Norsk ekspert om Nord-Korea sprengningen: – Kina blir en nøkkelfaktor

Kina er svært viktig for hva som skjer nå etter at Nord-Korea hevder de har foretatt sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

  • Stella Bugge

Artikkelen er over fire år gammel

Det mener Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt. (NUPI).

Nord-Korea kunngjorde natt til onsdag at landet har utført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt. (NUPI). Foto: Terje Bringedal , VG

– Dette skaper jo mer spenning i forhold til Japan og Sør-Korea naturligvis. Kina er en nøkkelfaktor i det som skjer videre. Nord-Koreas handel og økonomiske samarbeid med omverdenen er i all hovedsak handel med Kina, sier Lodgaard som er ekspert på kontroll med og nedrustning av atomvåpen samt Nord-Koreas atomprogrammer.

Kina har som kjent også fast plass i FNs sikkerhetsråd som har innkalt til hastemøte i dag klokken 1700 norsk tid. Her har Kina vetorett.

Kim Jung-uns nyttårstale: - Vi er klare for krig

Testversjonen av hydrogenbomben skal ha vært en «miniatyrutgave» som ble detonert klokken 10 lokal tid.

Les mer om hydrogenbomber.

Handelspartner

– Tidligere har Kina vært lite villig til å skjære ned på handelen de har ført, de har en såkalt engasjement politikk overfor Nord-Korea, sier Lodgaard.

Han viser til at handel med Kina utgjør 90 prosent av Nord-Koreas totale utenrikshandel, og mener Nord-Korea har verdi for Kina for å holde USA på en viss avstand.

– Men hver gang de tester en atomladning eller en langtrekkende rakett, er det en stor bekymring også for Kina siden USA da kan bruke det som begrunnelse for nye militære tiltak i området som kan ha adresse like mye Kina som Nord-Korea, mener Lodgaard.

– Tror du det stemmer at Nord-Korea har kapasitet til å gjennomføre en hydrogenbombe-sprengning?

– Det må vi avvente. Hvis det har lekket ut gass fra prøvefeltet har man visse muligheter si mer om hva slags bombe dette har vært. Men det vet jeg foreløpig ikke om er gjort. Forrige gang de testet, i 2013, gjorde det ikke det. Da var det ikke mulig å si om det var en plutonium eller uranbombe som var spørsmålet den gangen, sier Lodgaard til VG.

– Et paradoksalt ønske om dialog

Nord-Koreas påståtte prøvesprengning av en hydrogenbombe er et paradoksalt ønske om dialog med omverdenen og spesielt med USA, mener forsker Geir Helgesen.

– Erfaringen fra Nord-Korea er at slik ledelsen ser det, så er dette den eneste måten å komme i dialog med omverdenen på. Så må de ta de umiddelbare konsekvensene, sier direktøren ved Nordisk institutt for Asia-studier (NIAS) i København til NTB.

– Det er et paradoks at jo mer landet utvikles militært, dess vanskeligere blir kontakten med omverdenen. Samtidig er dette et tydelig signal om at de gjerne vil snakke. Dette er mer av det som har skjedd tidligere, bare med litt andre ingredienser, mener Helgesen.

Han er sikker på at Nord-Koreas ledelse om noen uker igjen vil få tilbud om forhandlinger med USA og Sør-Korea.

Det amerikanske forsvaret: Nord-Koreas atomraketter kan nå USA

– Det er vanskelig for oss å forstå at utvikling av militær teknologi og det å true omverdenen er veien å gå. Men det er på denne måten de har erfart at de kan komme i dialog med de maktene de ønsker å snakke med. Så lenge de oppfører seg noenlunde fredelig, så skjer det ingenting, sier Helgesen til NTB.

Forventet prøvesprengning

Lodgaard ved NUPI mener det er forventet at Nord-Korea kom med en ny prøvesprengning.

– Nord-Korea har skrevet inn i grunnloven at landet er en atomvåpenstat og at de satser på atomavskrekking. Men om de er kommet så langt at de også mestrer hydrogenbombeteknologien vet vi ikke med sikkerhet foreløpig, sier Lodgaard.

– Hva tror du kommer ut av sikkerhetsrådets møte senere i dag?

–Det er igjen veldig avhengig av hva Kina gjør. Andre land har ikke så mange sanksjonsmuligher siden de ikke har så mye samkvem med landet, avslutter Lodgaard.

Etter kunngjøringen om prøvesprengningen i Nord-Korea ble det vist bilder av dansende, jublende og applauderende folkemengder.

«Dersom det ikke kommer en invasjon mot vår suverenitet vil vi ikke bruke atomvåpen», melder det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Foto: ,

Mer om

  1. Nord-Korea

Flere artikler

  1. Ekspert om Kim Jong-Un: Han er hensynsløs

  2. Brende om mulig nordkoreansk hydrogenbombe: – Trussel mot hele verden

  3. Nord-Korea bekrefter: Har testet hydrogenbombe

  4. Nord-Korea bekrefter: Har prøvesprengt hydrogenbombe

  5. Dette skiller en hydrogenbombe fra andre atombomber

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder