Bydelen Schaarbeek er fullstendig forseglet. Politiet har i timevis hatt en aksjon her etter terroraksjonene tidligere tirsdag. Foto: Helge Mikalsen VG

Politi har jernring rundt bydel: Går fra hus til hus på terror-jakt

BRUSSEL/OSLO (VG) Bydelen Schaarbeek i Brussel ble i flere timer forseglet av politiet - hvor de gikk fra hus til hus i jakten på mistenkte etter terroraksjonene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Gate etter gate. Kvartal etter kvartal.

Sperringene og omfanget på aksjonen politiet tirsdag kveld gjennomførte i bydelen Schaarbeek nordøst i Brussel sier alt om omfanget på den massive menneskejakten som pågår i den belgiske hovedstaden.

– Det er helt surrealistisk. Så lenge jeg har bodd her, har jeg knapt nok sett en politibil. Så skjer dette, sier studenten Hajaniaria Ratrimbajafy.

Ulende sirener

VG kunne tirsdag kveld se hvordan politiet gikk fra hus til hus, mens en jevn strøm av politibiler, ambulanser og en og annen brannbil med ulende sirener beveget seg inn i området.

Fra sperringene har også Ratrimbajafy de siste timene fulgt politiets ferd fra hus til hus i nabolaget hans.

Målet: Den mystiske tredjemannen fra terrorangrepet mot flyplassen som kostet 10 mennesker livet, og andre som kan knyttes til angrepene mot flyplassen og T-banestasjonen i Maalbeek.

Natt til onsdag avsluttet politiet søket i området.

Drosjesjåfør

Det skal være flere grunner til politiet har fokusert jakten på terroristene akkurat her:

** Ifølge belgisk TV knyttes den mystiske tredjemannen fra terrorangrepet til denne bydelen.

** Taxisjåføren som kjørte de tre til flyplassen skal ha blitt avhørt av politiet. Sjåføren skal ha reagert på at mennene insisterte på å løfte koffertene sine selv og ikke ville ha hjelp til å håndtere bagasjen. Ifølge belgiske medier skal mannens forklaring ha ledet politiet til nettopp dette området.

** Da politiet gjennomsøkte et hus i bydelen, fant de en spikerbombe og et IS-flagg. I det samme huset ble det også funnet kjemiske produkter.

** I jakten på terroristen Salah Abdeslam fant politiet også flere spor nettopp i dette området.

– Politiet går fra hus til hus, forklarer Hajaniaria til VG.

Må holde seg innendørs

Folk som bor på innsiden av jernringen, måtte enten holde seg innendørs i leilighetene sine, eller gå ut av området.

Noen hadde ventet i ti timers i mars-kulden på å komme hjem til seg selv. Det har ført til opphetede diskusjoner med politifolkene, og skal også ha ført til at enkelte er arrestert for å ha laget bråk.

Men de fleste VG møter er forståelsesfulle for politiets storstilte menneskejakt gjennom nabolaget deres.

– Men jeg håper vi snart får komme hjem. Det begynner å bli litt kaldt, hutrer Ayesha (17), som i sju timer har ventet ved sperringene etter å ha fulgt broren Mohammed (6) hjem fra skolen.

Les også: Disse tre kan ha stått bak angrepene på flyplassen.

Kvartalene som var avstengt, omkranser jernbanestasjonen i Schaarbeek. Politiet fant spor etter Abdeslam i denne bydelen. Han ble senere pågrepet i bydelen Molenbeek.

Politi-helikoptere

Politihelikoptre har fløyet lavt - med lyskastere mot gatene. Dette er en middelklassebydel, men med rundt 30 prosent innvandrere.

Les også: Eksperter: Pågripelsen av Abdeslam kan ha utløst terrorangrepet.

Belgisk politi har razziaer mange steder rundt i det lille landet, men det er foreløpig ikke kjent at noen er pågrepet. BBC har riktignok meldt at to personer er arrestert, men dette er ikke bekreftet av noen.

Ekstremistgruppen IS har påtatt seg skylden for angrepet, men belgisk politi understreker at det ikke er bekreftet at IS står bak.

FOLKETOMT: Politifolk er de eneste som er å se innenfor sperringene i bydelen Schaarbeek. Foto: Helge Mikalsen VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder