FORNØYD: Irans utenriksminister Javad Zarif under pressekonferansen i Wien lørdag. Foto: Leonhard Foeger , Reuters

Norge, USA og EU letter sanksjoner mot Iran

President Hassan Rouhani: – En strålende seier

Lørdag bekreftet IAEA at Iran har oppfylt sine innledende forpliktelser i atomavtalen. Nå letter en rekke land sanksjonene mot landet.

  • Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I en pressemelding fra Utenriksdepartementet beskriver utenriksminister Børge Brende (H) atomavtalen og Irans forpliktelser som en milepæl i det internasjonale arbeidet med atomnedrustning og ikke-spredning.

Dagens kunnsgjæring fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) åpner for store lettelser i sanksjonene mot Iran.

VG FORKLARER: Dette er den historiske atomavtalen

Avtalen ble inngått forrige sommer etter flere års arbeid, og skal sikre at Irans atomprogram kun brukes til fredelige formål.

– Historisk avtale

– Dette er en historisk avtale mellom Iran og seks stormakter for å få lettet på de lammende sanksjonene mot Iran, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini på en pressekonferanse i Wien.

Både EU, USA og Norge har lettet på sanksjonene.

Irans president Hassan Rouhani kaller iverksettelsen av atomavtalen for en «strålende seier».

Presidenten var raskt med å skrive en melding på Twitter der han gratulerer hele den iranske nasjonen.

– Jeg takker Gud for denne velsignelsen og bukker for storheten til denne tålmodige nasjonen Iran. Gratulerer med en strålende seier, skriver presidenten.

Vil kunne selge olje

– Gjennomføringen av denne avtalen er en betydelig seier for diplomatiet og for felles internasjonal innsats, for å unngå at Iran utvikler atomvåpen samtidig som det sikrer landets rett til å bruke kjernekraft til sivile formål, sier Brende.

Norge har gitt ekstraordinær støtte på 14 millioner kroner til IAEAs arbeid med å kontrollere at Iran har oppfylt sine forpliktelser

I desember bidro også Norge med å finansiere og transportere naturlig uran til Iran, som erstatning for anriket uran. Dette var en viktig brikke i gjennomføring av avtalen, fremkommer det i pressemeldingen.

I tillegg til FN-sanksjonene som nå bortfaller, vil Norge, i likhet med EU, oppheve de økonomiske tiltakene som har lagt begrensinger på handel og samarbeid med Iran, blant annet innen maritim sektor, olje og gass, og bank og finans.

Mange bekymrer seg nå for at oljeprisen skal falle enda lenger som følge av at Iran har sagt de vil øke oljeproduksjonen med opp til en million fat per dag.

Fortsatt noen begrensninger

– Vi følger opp atomavtalen og avvikler store deler av våre sanksjoner og restriktive tiltak mot Iran. Jeg vil samtidig understreke at det fortsatt vil være begrensninger i vårt forhold til Iran, blant annet tiltakene som er innført på grunn av menneskerettssituasjonen i landet, sier Brende.

Les også: Iran viste skrytebilder av amerikanske soldatfanger

Det vil videre være forbud eller restriksjoner på eksport av varer og teknologi på enkelte sensitive områder, samt særlige tiltak for enkelte iranske personer og selskaper. I tillegg blir forbud mot eksport av våpen og militært utstyr opprettholdt. Videre vil de alminnelige reglene om eksportkontroll av strategiske varer og teknologi gjelde overfor Iran.

Israel: Iran vil fortsatt forsøke å skaffe atomvåpen

Selv om landet har overholdt forpliktelsene i atomavtalen, mener Israels statsminister Benjamin Netanyahu at Iran fortsatt ønsker å utvikle atomvåpen for militærbruk.

IKKE TRYGG PÅ AVTALEN: Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Amir Cohen , Reuters

– Selv etter å ha signert avtalen, har Iran ikke frafalt sin ambisjon om å anskaffe atomvåpen. Landet fortsetter med handlinger som destabiliserer Midtøsten og sprer terror verden over mens det bryter sine internasjonale forpliktelser, heter det i en uttalelse fra Netanyahus kontor.

Statsministeren legger til at Israel vil følge med på implementeringen av atomavtalen og varsle ved enhver overtredelse.

– Verdensmaktene må følge nøye med på aktiviteten på Irans kjernekraftverk og andre områder for å være sikre på at de ikke fortsetter å utvikle atomvåpen i det skjulte, sier Netanyahu.

USA og Iran byttet fanger

Lørdag ble det kjent at minst fire amerikanere – deriblant en Washington Post-journalist og en pastor – blir sluppet fri fra fengsel i Iran. I bytte frigir USA flere iranske fanger.

Løslatelsene skjer neppe på et tilfeldig tidspunkt:

Samtidig som nyheten om fangeutvekslingen ble kjent, møttes USAs utenriksminister John Kerry og hans iranske kollega Javad Zarif i Wien sammen med EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

De tre skulle diskutere når den mye omtalte atomavtalen skulle settes i kraft.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder