SKARPE SPLINTER: En kirurg ved universitetssykehuset Gasthuisberg i Louvain, Belgia, viser frem et av metallfragmentene som ble operert ut fra et terroroffer. Foto: Francois Lenoir Reuters

Terroristene brukte metallbiter og skruer for å gjøre mest mulig skade

SCHAERBEEK (VG) De flere centimeter store metallsplintene og skruene viser hvordan Brussel-terroristene forsøkte å oppnå mest mulig skade på bombeofrene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Leger og sykepleiere ved sykehuset Gasthuisberg i Louvain viste i dag frem blodige metallfragmenter som er blitt operert ut av de skadde etter terrorangrepene.

Bildene ble tatt i forbindelse med et besøk fra belgias konge og dronning, som møtte overlevende på sykehuset.

– Mange av pasientene har alvorlige brannskader. I tillegg er flere av dem revet i fillebiter av av splintene. Flere har fortsatt metallbiter i kroppen, og vil trenge flere operasjoner de neste dagene, sier kirurg Paul De Leyn til den belgiske avisen hln.be.

Dette vet vi om terroristene: Minst fire sto bak terrorangrepet

Flere centimeter lange

En av splintene som Kong Philip og Dronning Matilda fikk se, målte fem ganger tre centimeter.

– Noen av pasientene har flere hundre metallfragmenter i kroppen, de fleste av dem ørsmå, fortalte en sykepleier.

Universitetssykehuset har fortsatt ti pasienter innlagt på intensivavdelingen, to av dem er barn på henholdsvis tre og fem år.

– For to av de ti pasientene er tilstanden fortsatt svært kritisk. Det er også utenlandske borgere blant pasientene våre, sier traumekirurg Stefaan Nijs.

SKRUER: Politiet fant store mengder skruer også i leiligheten der bombene skal ha blitt laget. Foto: Francois Lenoir Reuters

Dramatiske bilder: Her slår politiet til mot terrorleiligheten

300 skadet - flere i koma

Belgias helsedepartement har oppjustert tallet på sårede fra 270 til 300. Tilstanden er kritisk for hele 61 av dem, noe som øker frykten for at dødstallet kan stige.

Tirsdag morgen rundt klokken 08.00 detonerte to bomber som lå i to kofferter på flyplassen Zaventem i. En time og 10 minutter senere gikk det av en bombe på en T-banevogn på vei ut av stasjonen Maalbeek.

I leiligheten terroristene disponerte, fant politiet 15 kilo av sprengstoffet TATP, 150 liter aceton, 30 liter hydrogenperoksid, detonatorer, en koffert full av spiker og skruer, plastbøtter, diverse kjøkkenutstyr og vifter, skriver belgiske medier.

Sendte for liten taxi: Hans sjåfør kjørte terroristene

Ingen av terrorofrene identifisert

Tre dager etter terrorangrepene i Brussel, er fortsatt ingen av de 31 drepte identifisert. Det får VG bekreftet av belgiske helsemyndigheter.

– Det er et omfattende og møysommelig arbeid, så foreløpig er det ingen som er formelt identifisert, sier Ine Van Vymersch til VG.

Hun leder arbeidet med å hjelpe familier som savner noen etter angrepene. Ved militærsykehuset øst i byen er det opprettet en egen kriseenhet for å ta seg av pårørende.

– Vi prøver å hjelpe dem både psykologisk, med informasjon og på andre måter mens de venter på nyheter, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder