Terrortatt etter Paris-angrepet: – Jeg er glad det er over. Jeg orket ikke mer.

Terror-siktede Salah Abdeslam hevder han er glad etter å ha blitt skutt og arrestert i Brussel.

  • Pål Ertzaas

Artikkelen er over fire år gammel

Abdeslam regnes som en av hovedmennene bak terrorangrepet i Paris 13. november. Fredag ble han skutt i kneet av politiet, og deretter pågrepet uten å ha gjort motstand. I dagene etterpå skal han ha uttrykt lettelse over å bli tatt, ifølge den flamske avisen Het Nieuwsblad:

«Jeg er glad det er over. Jeg orket ikke mer.»

Han skal ha bekreftet at han deltok i terrorangrepet. Han skal også ha bekreftet at en av hans oppgaver var å «sprenge seg selv på Stade de France», ifølge aktor François Molins.

Les også: Var på kafé med Abdeslam dagen etter terroren.

Men i motsetning til de andre skal Abdeslam ha avbrutt selvmordsangrepet. Aktor brukte et fransk uttrykk for «å sette båten i revers» for å beskrive snuoperasjonen til Abdeslam i siste liten.

Sentral rolle

TATT: Salah Abdeslam (26) er mistenkt for Paris-terroren. Foto: AFP/Federal Police of Belgium

Abdeslam skal ifølge Molins ha hatt en «sentral rolle» i organiseringen av angrepet 13. november, blant annet gjennom å forberede angrepet og å smugle andre terrorister til Europa på reiser til Italia, Hella, Ungarn, Østerrike og Frankrike sommeren og høsten 2015.

Han skal også ha kjøpt utstyr som ble brukt til å lage bombebeltene som ble brukt på konsertlokalet Bataclan og andre terrormål.

Ifølge myndighetene skal Abdeslam ha planlagt nye terrorangrep i Brussel, og den belgiske utenriskministeren viser blant annet til at politiet fant mange og tunge våpen underveis i etterforskningen, og at de har avdekket et nytt nettverk rundt den nå arresterte terroristen.

Les VGs spesial om terroren i Paris

Etterlyst

På den offisielle pressekonferansen skal Molins og den belgiske føderale aktor Frèdèric van Leeuw ikke ha villet gå i detalj om etterforskningen så langt, utover å opplyse at «vi er langt fra å ha fullført puslespillet».

De har også gått ut med navn og bilde på ytterligere en ettersøkt person i forbindelse med Paris-terroren.

Det er Najim Laachraouim, som i fjor høst skal ha reist til Ungarn sammen med de andre mistenkte for terrorangrepet i november.

Laachraoui var tidligere kjent under det falske navnet Soufiane Kayal. Han er født i 1991, og reiste til Syria i februar 2013, ifølge en uttalelse fra den belgiske påtalemyndigheten, som ikke sier noe om mannens nasjonalitet.

ETTERLYST: Najim Laachraoui Foto: Ap

I tillegg til Laachraoui etterlyser myndighetene Mohamed Abrini (31), som ble fanget på et overvåkingskamera på en bensinstasjon på motorveien mot Paris, sammen med Abdeslam to dager før Paris-angrepet.

– Vi har ham

Minst tre andre ble pågrepet samtidig som Abdeslam.

Den belgiske asylministeren Théo Francken skrev samme kveld på sin Twitter-konto: «Vi har ham».

Frankrike har bedt om å få Abdeslam utlevert til Frankrike, noe Abdeslam har motsatt seg.

Abdeslams forsvarer, Sven Mary, sier til avisen Le Soir at bakgrunnen for hans klients ønske om ikke å utleveres til Frankrike, er at fransk aktor skal ha lekket detaljene fra det første avhøret til journalister lørdag, ifølge AFP.

– Jeg forstår ikke hvorfor en aktor i Paris må uttale seg på dette stadiet om en etterforskning som pågår i Belgia, sier Mary til den franske avisen.

Mary mente at Abdeslam har samarbeidet godt med politiet, og at han ikke benytter seg av retten til ikke å snakke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder