UT MOT ERNA: - Erna Solberg burde besøkt Moskva 9. mai for å unngå å fornærme det russiske folk. Hun ypper til strid mot Putin, mener TV-pastoren Jan Hanvold Foto:Bjarte Ystebø,

TV-pastor advarer Erna og hyller Putin: «Erna ypper til strid og motiverer russerne til å ta Norge»

Pastor Jan Hanvold, som står bak kanalen Visjon Norge, mener Erna Solberg fornærmer russerne.

 • Gordon Andersen

Artikkelen er over fem år gammel

Utsagnet kommer på pastorens Facebook-side der han ukentlig sender ut oppdateringer til sine følgere.

Jan Hanvold driver en TV-kanal som ifølge egne tall har 150000 daglige seere fra hele Norden. Driftsinntektene er i underkant hundre millioner kroner i året, ifølge offentlige tall.

Supernaive

TV-pastoren mener at Norge har forlatt Gud, og at dette gjør at norske ledere med Erna Solberg i spissen har blitt «supernaive».

BESØKER IKKE RUSSLAND: Hverken Erna Solberg eller noen fra den norske regjeringen besøker Moskva 9. mai for å markere seieren over nazistene for 70 år siden. Foto:Harald Henden,VG

Han mener Solberg burde dratt til Moskva og markert 70-årsdagen for avslutningen av 2. verdenskrig som takk til det russiske folk som hjalp oss mot tyskerne. Han mener Solbergs fravær er å fornærme Russland.

Utsagnet kommer i forbindelse med at det nå er klart at hverken Erna Solberg eller andre fra den norske regjeringen er til stede i Moskva 9. mai. Årsaken er den russiske anneksjonen av Krim og situasjonen i Øst-Ukraina.

– Det er å yppe til strid og motivere russerne til å ta Norge, skriver Hanvold på Facebook.

Hva med Krim?

Men hva med at russerne har tatt Krim, spør han seg selv i samme slengen.

– Det er gjort og vil ikke kunne reverseres. Det som er viktig nå å få slutt på krigen øst i Ukraina. Da må vesten komme Putin i møte. President Putin ønsker fred og fremgang for Russland og sine naboer. Vi trenger ikke mer krig, men vi trenger å bevare freden i Europa, skriver Hanvold.

Pastoren om Märtha:- En representant fra helvete

FÅR ROS: Jan Hanvold mener Vladimir Putin har gjort mye bra for å få Russland på fote, og at det er feil av Erna Solberg å ikke være til stede på markeringen av 70-årsmarkeringen for avslutningen av andre verdenskrig i Moskva til uken. Foto:ALEXEI DRUZHININ/RIA NOVOSTI,REUTERS

Overfor VG sier Hanvold at han mener Norge bør gå stillere i dørene overfor det russiske folk.

– Det er en fornærmelse mot dem at den norske regjering ikke er representert i Moskva, sier Hanvold.

– Men hva tenker du om Putin, som nå i manges øyne fremstår som en krigshisser?

– Jeg bodde selv i Moskva i en periode da Sovjetunionen brøt sammen. Jeg så det kaoset som kom i kjølvannet. Det er ingen tvil om at Putin har bidratt med mye bra for russerne, sier pastoren.

Derfor har statsminister Solberg avslått å delta

Pressekontaktene ved statsministerens kontor vil ikke kommentere hva Erna Solberg måtte mene om TV-pastorens utsagn om henne.

– Det er UD som må svare på påstander rundt forholdet til Russland, skriver Cathrine Slaaen ved statsministerens kontor.

Les også:Pastor ber kristne Ap-velgere skamme seg

Fra Utenriksdepartementet svarer statssekretær Bård Glad Pedersen (H) at kongen, statsministeren og utenriksministeren var blant dem som i Kirkenes i oktober fikk gitt uttrykk for Norges takknemlighet overfor Russland.

– Markeringen som planlegges i Moskva er en annen type. Ifølge russiske myndigheter vil markeringen i Moskva bli den største militærparaden på svært lang tid. Blant annet vil en flyavdeling med betegnelsen «Krims vinger» ha oppvisning og det er sannsynlig at tropper som har deltatt i anneksjonen av Krim vil delta. Det er ikke uproblematisk for Norges øverste politiske ledelse å stå på tribunen i Moskva, og hilse soldater som har vært med på å annektere Krim og å gjennomføre ulovlige væpnede aksjoner i Øst-Ukraina – side om side med russiske politikere og generaler som har fattet beslutningene om disse ulovlighetene. Derfor har statsminister Solberg avslått å delta, sier Pedersen.

Statssekretæren viser til at de andre nordiske landene sammen med en rekke andre land har kommet til samme konklusjon.

– Dette er ingen «demonstrasjonspolitikk» eller boikott. Dette er heller ikke et uttrykk for mangel på respekt for de enorme ofre folkene i Sovjetunionen ga for seieren over nazismen. Men det er et klart signal om at det ikke er aktuelt for en norsk statsminister å være med på å hylle den krigsmakten som har skapt ny krig i Europa 70 år etter at vi sa «aldri mer krig», sier Pedersen.

Kommentar:Med Gud som argument

Velsignelser ved å gi

Hanvold var i vinden tidligere i vinter da NRK laget saker på den nigerianske TV-pastoren som gjestet sendingene og beskrev hvordan seerne kunne bli velsignet og helbredet om de ga inn bestemte summer til arbeidet.

Det kan være 40.000, 60.000, 80.000 kroner. Herrens velsignelse vil komme over hele din familie, sa den nigerianske pastoren Bayo Oniwinde på en av kanalens sendinger.

Innsamlingsmetoden ble sterkt kritisert av andre kristne. Prost Øystein Mangelsen i Drammen, omtalte budskapet i strid med kristendommen.

Dette bekymrer ikke Hanvold.

– I Bibelen står det at den som sår rikelig skal høste med rik velsignelse. Vi henvender oss til våre seere og de skjønner den bibelske terminologien. Vi prøver ikke å manipulere noen, sa direktør Jan Hanvold i Visjon Norge til NRK.

Han viste til at pengene gikk til driften av Visjon Norge for å holde hjulene i gang for de 60 ansatte og de misjonsprosjektene kanalen driver, blant annet i Moldova.

Driftsinntektene til den drammensbaserte kanalen var i 2013 var på litt i overkant av 90 millioner kroner, fem millioner under resultatet fra 2012. Mange av pengene kommer inn som gaver fra kanalens seere. Ifølge Wikipedia kom 75 millioner kroner av kanalens penger fra givere i 2011.

Les også

 1. Solberg tok generaloppgjør med Russland

  GARDERMOEN (VG) Erna Solberg gikk i strupen på Russland og sa stormaktsnasjonen ikke har noen grunn til å være stolt…
 2. - Märtha Louise er en representant fra helvete

  (VG Nett) TV-pastor Jan Hanvold uttalte seg i harde ordelag om prinsesse Märtha Louise og hennes alternative skole i går…
 3. TV-pastor om kristne Ap-velgere: - Skam dere!

  Via sin egen TV-kanal Visjon Norge og Facebook kaster pastor Jan Hanvold (62) seg ut i valgkampen.

Mer om

 1. Russland
 2. Kristendom

Flere artikler

 1. Minnedag i Moskva

 2. Putin: – Ikke vær redd for Russland

 3. Kristen-kanal: Gi 50.000 kroner – bli velsignet av Gud

 4. Putins atomknapp-uttalelse ga E-sjefen hakeslipp

 5. Erna før Putin-møte: – Vår interesse å ha et godt samarbeid

Fra andre aviser

 1. Putin takker allierte for seieren over nazistene

  Bergens Tidende
 2. Putin og Solberg vil ha mer samarbeid mellom Norge og Russland

  Aftenposten
 3. Tilbake til nåtiden

  Bergens Tidende
 4. Mens Kane og Modric varmet opp til kamp, hadde to av verdens viktigste politikere VM-vorspiel i Kremlpalasset

  Bergens Tidende
 5. Angrer ikke på Krim-annektering

  Bergens Tidende
 6. Russisk rulett for Baltikum

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder