Over 560 anmeldelser etter nyttårsfeiringen

Politirapport om overgrepene i Köln: Politiet sperret av området – da eskalerte overgrepene

Først etter at sperringene ble fjernet, ble politiet i Köln klar over at flere kvinner hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep.

Artikkelen er over fire år gammel

De anmeldte masseovergrepene som fant sted ved Kölnerdomen nyttårsaften har rystet både Tyskland og Europa. Det som startet med at rundt 100 kvinner sa de hadde blitt befølt, trakassert og ranet, hadde tirsdag kveld økt til 561 anmeldelser.

Nå foreligger en rapport fra politiet i Köln, datert 10. januar 2016, som gir et innblikk i de skremmende scenene som utspilte seg under feiringen av inngangen til det nye året. Det er innenriksdepartmentet i Nordrhein-Westfalen som har offentliggjort rapporten.

Da klokken hadde rundet 21 nyttårsaften, meldte politiet at det hadde samlet seg mellom 400 og 500 mennesker på plassen mellom jernbanestasjonen og Kölnerdomen i sentrum av den tyske byen.

Ifølge politiet var de fleste menn med minoritetsbakgrunn - fra nordafrikanske og arabiske land. Mange var sterkt alkoholpåvirket og skal uhemmet ha fyrt av fyrverkeri inne i menneskemengden.

– Rundt klokken 23.00 sto vi ved togstasjonen og ville egentlig dra videre for å se på fyrverkeriet. Det var da vi oppdaget alle mennene som sto rundt oss. Vi ble omringet av en gruppe menn, omtrent 20–30 stykker, har 18-årige Michelle fortalt til den tyske TV-kanalen N-TV.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Holdt nede av flere menn

Den unge jenta og hennes venninner ble så redde i folkemylderet at de tok tak i hverandres hender, og 18-åringen forteller at gjerningsmennene rev både telefoner og andre gjenstander fra lommene til jentene.

– De var fulle av sinne, og vi måtte forsikre oss om at ingen ble dratt bort fra gruppen av dem. De befølte oss, mens vi forsøkte å komme oss unna, forteller jenta til den tyske TV-kanalen.

I politiets rapport er det listet opp 169 anmeldelser med beskrivelser av ulike former for overfall og overgrep. Da rapporten ble levert var det derimot kommet inn 516 anmeldelser hvor 237 av disse gjaldt overgrep.

BESKRIVELSER: Rapporten fra politiet inneholder flere sider hvor de anmeldte forholdene blir beskrevet. Foto: KÖLN-POLITIET ,

Et av ofrene opplevde ifølge anmeldelsen at noen prøvde å ta på henne innenfor trusene, men at strømpebuksen hennes forhindret dette. Hun ble befølt på både rumpe og bryster, og gjerningspersonene stjal dessuten kvinnens kredittkort, telefon og kontanter, har hun forklart.

En kvinne har i anmeldelsen beskrevet at hun ble holdt nede av en gruppe på omtrent 20 menn, som antastet henne ved å føre hender ned i buksene hennes. Kvinnen har også anmeldt at hun er utsatt for ran.

Sperret av området

De to neste timene skal politiet ha kontrollert området med jevne mellomrom. Stemningen var stigende, og flere folk strømmet stadig til.

Rundt klokken 23 skrev Köln-politiet at menneskemengden hadde økt til rundt 1000 personer. Stemningen skal på dette tidspunktet ha vært aggressiv, og rundt klokken 23.15 bestemte politiet seg for å stenge inngangene til jernbanen og forsøke å tømme plassen noe.

Les også: Sviket mot ofrene i Köln er totalt

Denne operasjonen varte i omkring 40 minutter før store deler av politistyrken ble beordret til andre steder i byen. Rundt 40 betjenter ble igjen for å overvåke plassen der menneskemengden har samlet seg.

Se video: Slik var angrepene

Igjen blir området ved jernbanen og domen fylt opp, og ifølge det tyske magasinet Spiegel etablerte politiet to korridorer slik at folk kunne forlate området. Dette skjedde rundt klokken 23.30. Men det de ikke så, er alle overgrepene og tyveriene som skal finne sted i menneskemengden.

Flere skal ha blitt voldtatt

Politiet opphever sperringene en halvtime ut i det nye året, og i rapporten slås det fast at politiet først på et senere tidspunkt blir klar over at flere personer ble utsatt for kriminalitet i tidsrommet hvor sperringene var satt opp.

De fleste fornærmede er kvinner, og beskrivelsene av overgrepene er mange.

Det er levert anmeldelser på beføling av bryst, rumpe og underliv, og strømpebukser stjålet. Flere av anmeldelsene dreier seg om at kvinner uprovosert har fått stukket en hånd ned i buksen. Gjerningsmennene skal også ha forsøkt å kysse flere av de fornærmede.

Noen anmeldelser dreier seg om kvinner som har blitt utsatt for overgrep tilsvarende voldtekt i folkehavet.

Først like over klokken 05 om morgenen første nyttårsdag ble de første politimennene sendt hjem.

ÅSTED: Rundt tusen menn skal ha angrepet kvinner under nyttårsfeiringen i sentrum av Köln, hvor politiet har fått inn anmeldelser fra over 600 kvinner som er blitt grovt seksuelt trakassert og ranet. Det er også anmeldt minst en voldtekt, som skal ha blitt begått i menneskemengden. Foto: Markus Boehm , Afp

19 menn fra 16 til 32 år mistenkt

I flere av tilfellene har en større gruppe av menn omringet kvinner, holdt personen fast for deretter å ha befølt og trakassert den fornærmede.

Ifølge anmeldelsene er kvinner også blitt ranet, eller forsøkt ranet. Gjerningsmennene har vært ute etter mobilene deres. Det er også tilfeller av menn som i løpet av natten til det nye året skal ha blitt ranet og slått ned på plassen mellom jernbanen og domen.

Rapporten avsluttes med en beskrivelse av 19 menn som politiet mistenker å ha vært en del av masseovergrepene. De er enten asylsøkere eller illegale innvandrere i Tyskland, av arabisk og nordafrikansk opprinnelse og i alderen 16 til 32 år.

VG har vært i kontakt med politiet i Köln, men de ønsker ikke å kommentere saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder