FLYKTNINGER: Enorme mengder flyktniger har kommet til EU via Tyrkia det siste året. Her kommer en gruppe i land på den greske øya Lesvos. Foto: Espen Rasmussen VG

Enighet om flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia

BRUSSEL (VG): EU-landene og Tyrkia har blitt enige om en avtale om flyktningkrisen. Fra søndag vil alle ulovlige immigranter som kommer til Hellas bli returnert til Tyrkia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var Finlands statsminister Juha Sipilä som først fortalte at avtalen fredag ettermiddag var i boks. Det gjorde han på sin twitterkonto. Litauens president bekrefter nå at avtalen mellom partene er formelt inngått.

Avtalen er først formell etter at Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu og de 28 EU-landene møtes for å vedta den senere fredag.

Ifølge EU-diplomater skal avtalen tre i kraft allerede søndag 20. mars. EU ønsker oppstart innen noen dager for å hindre en stor tilstrømming mens programmet skal komme i gang.

Men det ser allerede ut til at Tyrkia har tatt grep: Fredag ettermiddag kommer det opplysninger om at den tyrkiske kystvakten har stanset rundt 3.000 flyktninger og migranter som forsøkte å ta seg over Egeerhavet til Hellas fredag.

Stor VG-spesial: Dette er Europas nye murer

Kan sende flyktninger tilbake

Målet for avtalen er en plan for hvordan alle migranter og flyktninger kan sendes tilbake til Tyrkia fra Hellas i en periode. Til gjengjeld skal EU-land hente syriske flyktninger direkte fra Tyrkia.

I tillegg skal Tyrkia få milliarder i økonomisk støtte for å klare å håndtere flyktningene og migrantene som kommer til landet. Det er også meningen at samtalene om mulig tyrkisk EU-medlemskap skal trappes opp.

– EU og Tyrkia har det samme målet om å bistå syriske flyktninger, sa Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu til pressen før møtestart.

– Jeg er trygg på at vi kan nå målet om å hjelpe flyktninger samtidig som vi styrker forholdet mellom EU og Tyrkia. Noe som er gode nyheter for kontinentet, framholdt han.

Bakgrunn: Slik skal EU reddes fra flyktningkollaps

ENIGE: Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu (i midten) har kommet til enighet med EU, her representert ved EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker (t.v.) og EU-president Donald Tusk Foto: Reuters

Visumkrav

Alle detaljene i den endelige avtalen er ennå ikke kjent.

Tyrkias statsminister understreker at flyktningavtalen er et humanitært spørsmål og ikke et som handler om kjøpslåing. Men det var ventet å bli vanskelige forhandlinger.

Avtalen så lenge ut til å henge i en tynn tråd da Kypros president truet med å bruke vetoretten på hele avtalen dersom Tyrkia ikke åpner opp for handel med landet hans.

Ett av kravene fra Tyrkia er at tyrkere på reise til Schengen-land ikke lengre skal behøve et visum, og at dette skal innføres innen juni. EU er i prinsippet åpen for dette, men har lenge insistert på at en liste med 72 betingelser må oppfylles før visumkravet kan oppheves.

Særlig i Frankrike skal det være skepsis til å la de over 75 millioner innbyggerne i Tyrkia få mulighet til å reise fritt inn i EU.

Skal sendes tilbake

Kjernen i avtalen er at migranter og flyktninger som kommer til Hellas fra Tyrkia, for en periode skal sendes tilbake til Tyrkia. Dette skal først skje etter at alle asylsøkerne har fått sakene sine individuelt behandlet. For hver syrer som har ankommet Hellas, skal én syrer senere hentes til EU-land direkte fra Tyrkia.

Målet er at man skal fordele 72.000 flyktninger mellom de europeiske statene.

På den måten håper EU å begrense tilstrømningen av mennesker og stanse den ukontrollerte migrasjonen over Egeerhavet.

SKAL SENDES TILBAKE: Syriske flyktninger har nettopp kommet i land på Lesvos, og tursiter, media og hjelpere fra andre europeiske land er rundt dem for å hjelpe til. Foto: Espen Rasmussen , VG

Brende: Tror avtalen vil stå seg

– De har jobbet på spreng for å finne løsninger innenfor det internasjonale rammeverket som er bygd. Og vi har tro på at det man kommer fram til nå, vil stå seg i så måte. Og det er viktig, sier Brende til NTB i Brussel.

Brende til VG: Europa står midt i en cocktail av kriser.

FN har vært bekymret for at avtalen skal uthule retten til å søke asyl for mennesker på flukt, men Brende har altså tro på at det er løst. Han mener også det ikke har vært noen tvil om at en avtale må på plass.

– Ikke minst for å endre den dynamikken man har rundt menneskesmuglere og det som det har medført av menneskelige lidelser, sier han.

– Og en avtale med Tyrkia vil også sende et veldig sterkt signal om at det er de som har behov for beskyttelse, som vil kunne komme til Europa. De som kommer av sosiale og økonomiske årsaker, de vil ikke få asyl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder