STERKT: Den brutale historien til 22 år gamle Nadia var sterk kost for statsminister Erna Solberg. Foto: Helge , Mikalsen

Erna møtte IS-offeret Nadia: – Veldig vondt å høre på

Bakgrunn: – Jeg var sexslave for IS

STATSMINISTERBOLIGEN (VG) I tre måneder ble hun misbrukt av IS-soldater. Torsdag fortalte Nadia Murad (22) sin grufulle historie til en sterkt beveget statsminister.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette var veldig sterkt, og utrolig vondt å høre på. Det er modig og tøft gjort å skulle gjenfortelle den historien om og om igjen, sier statsminister Erna Solberg til VG.

Den 22 år gamle jesidi-aktivisten Nadia Murad har akkurat tatt oss med tilbake til begynnelsen, og marerittet hun opplevde for drøyt halvannet år siden.

I august 2014 ble den unge kvinnen revet vekk fra hjembyen Kocho i Nord-Irak og bortført av verdens mest fryktede terrorregime – IS. Hun ble ført til Mosul hvor hun forteller at hun og en rekke andre kvinner ble holdt fanget og seksuelt misbrukt over flere måneder.

Nadias historie: – De kunne bruke oss akkurat som de ville

Nadia klarte til slutt å rømme fra IS-leiren, men sier at en rekke kvinner og barn, noen helt ned til niårsalderen, fremdeles holdes fanget av jihadistene. Nå ønsker 22-åringen å tre ut av offerrollen IS har påtvunget henne, og maner politikere rundt om i verden til innsats for å redde de gjenværende fangene.

Styrker militær innsats

– Hva kan Norge gjøre for å unngå flere grufulle historier, som Nadia forteller, i fremtiden?

– Vi kan bidra med mer trening av kurdiske styrker i Irak, og fortsette med vårt humanitære arbeid. Vi kommer til å styrke vår militære innsats i Erbil og Bagdad. Samtidig holder vi på med en gjennomgang av hvordan vi kan bedre vårt arbeid, sier Solberg.

Hvilke konkrete tiltak statsministeren sikter til, vil hun ikke si noe om ennå. Nadia tror og håper at hennes historie kan bidra til at flere vestlige land kan hjelpe til.

– Jeg håper Norge og andre land kan bidra til å hjelpe de som fortsatt sitter i fangenskap, og samtidig åpne sine grenser for alle de som er blitt fordrevet fra sine hjem, sier Nadia.

Ett år med terrorkalifatet: Dette står IS bak

Artikkelen fortsetter under videovinduet!

Talte til FN

En rapport fra Human Rights Watch i 2015 bekrefter at hendelser som de Nadia beskriver har funnet sted. Ifølge rapporten ble flere tusen sivile tatt til fange, og fremdeles er jenter savnet. Human Rights Watch slår også fast at ofrene ofte er dypt traumatiserte, men at de får svært begrenset hjelp.

I desember satt Nadia foran et samlet Sikkerhetsråd i FN, og fortalte hvordan hun ble dratt ut av sin trygge tilværelse og inn i et mareritt hun sliter med å komme ut av.

– Det var fryktelig. Ord strekker ikke til, sa Nadia da VG møtte henne på Gardermoen onsdag kveld.

IS-marerittet er en realitet for flere kvinner som lever i de konfliktområdene i og rundt Syria/Irak, og en rapport fra Amnesty slår fast at så mange som flere hundrevis av kvinner blir holdt som sexslaver av terrorregimet.

FORAN PROMINENTE LEDERE: Den da 21 år gamle Nadia Murad Basee Taha foran FNs Sikkerhetsråd, hvor hun manet verden til mer innsats for å utrydde IS. Foto: Eduardo Munoz , Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder