Kart

70 reddet fra IS-fangenskap: Amerikansk soldat drept i storstilt redningsaksjon i Irak

Flere IS-meldemmer er tatt til fange etter at spesialstyrker raidet et fengsel styrt av jihadistene i Irak natt til torsdag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Redningsaksjonen fant sted i den nordirakiske byen Hawija i Kirkuk-provinsen, og én amerikansk soldat ble drept i angrepet, ifølge irakiske sikkerhetsstyrker.

Dette blir bekreftet fra amerikansk hold.

– Denne operasjonen var planlagt og ble iverksatt etter informasjon om at gislene skulle henrettes. Aksjonen ble godkjent og er i tråd med vår oppgave om å trene, råde og bistå irakiske sikkerhetsstyrker i kampen mot IS, sier talsmann for Pentagon Peter Cook.

Dette er den første amerikanske soldaten som er drept i kamp siden USA startet sin offensiv i fjor.

Formålet med operasjonen var å frigjøre en rekke kurdiske gisler fra et IS-styrt fengsel, og både kurdiske og amerikanske spesialstyrker deltok i raidet, skriver New York Times.

Se også: Ett år med terrorkalifatet

IS-medlemmer fanget

Amerikanerne har vært tilbakeholden med informasjon om nattens angrep, men ifølge irakiske styrker bidro USA blant annet med bakke- og luftstøtte.

– De ryddet veiene og raidet bygningen. De klarte også å ta flere med seg, sier guvernøren i den omkringliggende Kirkuk-provinsen Najmaldin Karim.

Totalt 70 kurdere ble reddet fra terrorgruppens fangenskap, deriblant over 20 medlemmer fra irakiske sikkerhetsstyrker, og fem IS-medlemmer ble også tatt til fange av spesialstyrkene.

Hvem kjemper mot hvem? Slik er krigen verden må løse

Amerikansk kritikk

Aksjonen skjer drøyt måneden etter at kurdiske sikkerhetsstyrker sa at terrorgruppen hadde kidnappet dusinvis av menn nær Hawija, men det er foreløpig uklart om torsdagens aksjon ble iverksatt som følge av dette.

USA har tidligere lovet å nedkjempe jihadistene i Syria og Irak, men har senere fått internasjonal kritikk for deres slappe innsats i den ett år lange IS-kampen.

En av amerikanernes argeste kritikere Russland har på eget initiativ tatt opp kampen mot IS-rebellene i Syria, og har siden september utført dusinvis av bombetokt mot IS-mål.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder