TV-stasjon: Slektning av antatt hovedmann sprengte seg i luften

To drept og syv arrestert

Angivelig huseier: – Visste ikke at de var terrorister

Statsadvokaten: Målet var antatt hovedmann bak Paris-terroren

PARIS/OSLO (VG) Jakten på ekstremisten Abaaoud Abdelhamid (29) ledet politiet til leiligheten med den kvinnelige selvmordsbomberen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Kvinnen sprengte seg selv i luften med bombevesten hun hadde på seg, da politiets innsatsstyrke klokken 04.20 aksjonerte mot leiligheten i forstaden Saint-Denis, cirka ti kilometer nord for sentrum av Paris.

Politiet skal ha overvåket flere leiligheter hvor det kunne tenkes at Abaaoud Abdelhamid (29), som mistenkes for å ha finansiert, organisert og koordinert Paris-terroren, ble holdt skjult.

Ifølge TV-stasjonen BFM er den kvinnelige selvmordsbomberen hans kusine. Dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

En annen person i leiligheten ble skutt og drept av de spesialtrente politifolkene da de aksjonerte. I leiligheten ble tre personer pågrepet.

Siste nytt om Paris-terroren: Følg VG Direkte

Jaktet mistenkt hovedmann

Ytterligere to personer, som skal ha forsøkt å gjemme seg i «ruinene» etter eksplosjonen, ble også tatt. To av de pågrepne behandles på sykehus, den ene skal være påført alvorlige skader i den ene armen.

– Vi hadde informasjon som tydet på at Abaaoud Abdelhamid befant seg i leiligheten. Telefonavlytting og vitneopplysninger gjorde at vi trodde han kunne være der, sier statsadvokat François Molins i Paris.

Statsadvokat Molin bekrefter at den aktuelle leiligheten har vært under overvåkning.

Det er foreløpig ikke kjent om den belgisk-marokkanske 29-åringen, som knyttes til en rekke tidligere terrorforsøk i Europa, er tatt eller drept.

Billedgalleri: Se VG-fotografens bilder fra dramaet

ETTERLYST: Salah Abdeslam (26). Foto: Dsk , Afp

– Planla nytt angrep

Det samme gjelder for etterlyste Saleh Abdeslam (26), som skal ha leid flere biler og hotellrom som knyttes til terroristene som angrep den franske hovedstaden fredag kveld.

Politiet mistenker også at 26-åringene også kan ha aktivt deltatt i fredagens brutale drap på 129 personer i den franske hovedstaden.

VG-SPESIAL: Dette er ofrene

Fra offisielt hold er det ikke sluppet noen identiteter på hverken drepte eller pågrepne fra leiligheten, men det er varslet en pressekonferanse senere onsdag ettermiddag.

Fem av de 110 politifolkene som var med på aksjonen, ble skadet. Tilstanden til de skadede er ikke kjent. Politihunden Diesel (7) ble drept.

Hunden skal ha blitt sendt opp til leiligheten før innsatsstyrken stormet den.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at politikilder opplyser at personene i leiligheten var en ny terroristgruppe.

– Det er en ny gruppe som planla et angrep mot La Défense, sier den anonyme politikilden.

CNN siterer en politikilde som sier at terroristene ble stanset i siste øyeblikk

– Vi har avverget et terrorangrep. I går kveld ble det besluttet å aksjonere, sier regjeringstalsmann Stephane Le Foll på en pressekonferanse.

– De ønsket bare vann og ro til å be

Huseieren og en kvinne er også pågrepet.

Nyhetsbyrået AFP og andre franske medier skal ha rukket å snakke med mannen før han ble påsatt håndjern og ført bort fra stedet.

– En venn spurte meg om to kamerater av ham kunne bo hos meg i noen dager. Jeg sa at det ikke var nok senger. Han sa det var greit, de ønsket bare vann og ro til å be. Jeg visste ikke at de var terrorister, sa mannen, før han ble tatt med av politiet.

Ifølge huseieren kom mennene fra Belgia. Den pågrepne kvinnen rakk å fortelle at mennene hadde kommet til leiligheten for noen dager siden.

TV-stasjonen BFM melder at huseieren ble dømt til åtte års fengsel i 2008.

Skudd og eksplosjoner

15 personer, blant dem flere kvinner og barn, ble evakuert fra de andre leiligheten i bygningen. Naboene forteller om en stor eksplosjon ved 04-tiden natt til onsdag, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Deretter var det en eksplosjon til, så to nye. Det var skyting i en time, sier journalisten Baptiste Marie (26) som bor i nabolaget.

Et annet vitne forteller om et lignende hendelsesforløp.

– Det var nonstop skyting i en time. Det var granater. Det var skyting, det stoppet opp, det var skyting igjen, sier Amine Guizani.

VG har snakket med en kvinne som bor i etasjen under leiligheten politiet aksjonerte mot.

– Jeg var livredd. Jeg var helt alene med den lille sønnen min, og måtte sitte helt stille i halvannen time før politiet kom og evakuerte meg, forteller kvinnen.

I timene frem mot klokken 11.30, da aksjonen ble avsluttet var det meldinger om at det fortsatt befant seg en person til inne i leiligheten. Men det er uklart om dette stemmer.

Like før aksjonen ble avblåst, viste TV-bilder to personer bli tatt ut fra leilighetskomplekset.

Etter at åstedet var sikret tok et stort team med kriminalteknikere seg inn i leiligheten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder