GRUSOMME BILDER: Den Islamske Front regnes for å være den største opprørsgruppen i Syria i dag. Bildet viser en propagandavideo fra en av organisasjonene som er underordnet gruppen, Jaish al-Islam, som henretter flere medlemmer fra IS i en hevnaksjon mot gruppen.

GRUSOMME BILDER: Den Islamske Front regnes for å være den største opprørsgruppen i Syria i dag. Bildet viser en propagandavideo fra en av organisasjonene som er underordnet gruppen, Jaish al-Islam, som henretter flere medlemmer fra IS i en hevnaksjon mot gruppen. Foto: SKJERMDUMP ,

Syria-ekspert: Mindre grupperinger tar gisler og selger dem videre til IS

Dette er islamist-gruppene i området der nordmann ble tatt

Flere islamistgrupperinger holder til i området der nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble tatt som gissel.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Norske myndigheter mener at nordmannen har blitt holdt fanget av flere forskjellige grupperinger i Syria, men tror at han nå holdes av terrorgruppen IS.

Dette er utbredt i dagens krigsherjede Syria, ifølge Midtøsten-eksper Knut Vikør ved Universitetet i Bergen.

– Mange mindre grupperinger kan ta gisler, for så å selge dem videre til ISIL. Sånn sett er det hvem som helst som kan ha kidnappet nordmannen, sier han.

Kommandørkaptein i Forsvaret, Per Christian Gundersen, forteller at det finnes et konglomerat av ulike opprørsgrupper som mer eller mindre samarbeider med hverandre.

– Noen av disse, som Nusra-fronten og ISIL spesielt, har et mer regionalt fokus, mens andre stort sett opererer lokalt. Gjennom borgerkrigen har vi sett et stadig større element av kriminell aktivitet der grupper for egen økonomiske vinning fokuserer på plydring, smugling og kidnappinger, sier kommandørkaptein i Forsvaret, Per Christian Gundersen.

Saken fortsetter under videoen.

1000 grupperinger

SISTE BEVEGELSER: Ole Johan-Grimsgaard Ofstads siste kjente bevegelser. Foto: ,

I den sekteriske volden som har preget Syria siden borgerkrigen brøt ut, finnes det et lappeteppe av opp til 1000 forskjellige opposisjonsgrupper som kjemper om kontroll, ifølge BBC.

Flere hundre av disse er lokale islamist-grupperinger, organisert under større organisasjoner.

Den siste statusoppdateringen på Ole Johan Grimsgaard-Ofstad Facebook-side er fra byen Idlib i det nordvestlige Syria. Da skriver han at han er på vei til byen Hama, som ligger lenger sør i landet.

Hele provinsen er under kontroll av forskjellige islamist-grupperinger, og al-Nusra-fronten, den syriske grenen av Al-Qaida, som har sitt hovedkvarter i Idlib.

Også Islamsk Front står sterkt i regionen. IS, som selv hevder de holder Ofstad fanget, har faktisk ikke betydelig tilstedeværelse i regionen der nordmannen la ut sin siste Facebook-oppdatering.

Her er noen av de største og mektigste islamist-grupperingene som regjerer i Idlib-provinsen og i resten av Syria:

Jabhat al-Nusra (al-Nusra-fronten):

FEIRET: Al-Nusra-krigere feirer etter at de har tatt en base i den syriske byen Idlib. Bildet er tatt 19. mai 2015. Foto: Omar Haj Kadour , Afp

Den syriske grenen av den radikale islamist-gruppen Al-Qaida. Mens terrorgruppen IS har opprettet sitt kalifat i byen Raqqa, har al-Nusra-fronten drevet ut Assads regjeringsstyrker og tatt byen Idlib som sitt hovedkvarter.

De er en jihadistisk milits som i 2012 ble en sentral aktør i krigen i Syria. De søker å skape en stat etter salafistiske prinsipper i Syria. Til tross for en mer lavtliggende profil enn IS, er Jabhat al-Nusra ikke noe mindre farlig. Deres mer subtile fremgangsmåter, gjør derimot islamistgrupperingen vanskeligere å bekjempe enn IS, ifølge Institute for the Study of War.

Det har tidligere vært spede forsøk fra IS om å få til et samarbeid, men al-Nusra fortsetter å sverge troskap til Al-Qaida. Det har kommet til kamp mellom de to terrororganisasjonene.

Den Islamske Front:

GRUSOMME BILDER: I propagandavideoen fra Den Islamske Front, som regnes som en hevn mot IS, blir flere angivelige medlemmer fra terrorgruppen dømt til døden, før de senere blir skutt og drept. Foto: SKJERMDUMP ,

Kjemper mot IS, men er blitt kritisert for å bruke de samme metodene som den fryktede terrororganisasjonen. Har seks underorganisasjoner, blant annet Jaish al-Islam, som i sommer spredte en propagandavideo der de henrettet 18 IS-krigere i et hevnangrep mot gruppen.

De regnes for å være den største opprørsgruppen i landet, med opptil 60.000 medlemmer. Gruppen består hovedsakelig av syriske sunnimuslimer som, på samme måte som IS, er interessert i en egen islamsk stat i Syria.

Andre grupper innenfor Den Islamske Front er Ahrar al-Sham, som har ønsket å distansiere seg fra al-Qaida. Hovedmålet til grupperingene er kampen mot Bashar al-Assad.

– Dette er ikke en sammensveiset front, men en fellesbetegnelse på mange forskjellige grupper. De forfekter ikke nødvendigvis en like radikal versjon av islam som for eksempel IS. Men utgangspunktet deres er at de er salafister, og at de får mye materiell finansiert av Saudi-Arabia og Qatar, sier Midtøsten-ekspert Knut Vikør.

SAMLER SEG: Krigere fra Ahrar Al-Sham, Free Syrian Army og Jabhat al-Nusra holder sammen i Idlib. Bildet er tatt 29. mars 2015. Foto: Ammar Abdallah , Reuters

Den islamske stat (IS):

HENRETTET AV IS: Tirsdag 19. august 2014 ble den amerikanske journalisten James Foley henrettet av en bøddel tilhørende Den Islamske Stat. Foto: Uncredited , Ap

Gruppen som først ble kjent under navnet ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten), senere ISIS (Den islamske stat i Irak og Syria) og nå IS (Den islamske staten) har henrettet over 3000 mennesker i Syria siden gruppa opprettet sitt terrorkalifat for over ett år siden.

Mange land har stiftet bekjentskap med gruppens nådeløse metoder for å stadig vinne terreng i Midtøsten, på veien mot målet om å danne en mektig, global sunnimuslimsk stat.

Mah-Rukh Ali, som har studer terrororganisasjonen nøye, kommer med følgende konklusjon:

«IS er en stat skapt av menn, for menn, for å tilfredsstille menn som er besatt av våpen, dreping, tortur og med en trang til å voldta, og misbruke kvinner og barn».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder