INTENSE SAMTALER: Ungarns integrerings-minister Sandor Pinter, Frankrikes forhandlingspart Bernard Cazenevue og Belgias statssekretær for asylsaker, Theo Francken deltok på det ekstraordinære møtet om flyktningsituasjonen i EU tirsdag. Foto: Francois Lenoir , Reuters

EU tvinger gjennom flyktningdugnad

Norge beredt til å delta på flyktningdugnaden, ifølge Anundsen

Fire land måtte overkjøres for at EU skulle bli enig om å fordele 120.000 asylsøkere. Men Norge er beredt til å delta på flyktningdugnaden, forsikrer justisministeren.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Norge er beredt til å delta i EUs program for fordeling av asylsøkere som befinner seg i Europa, ifølge justisminister Anders Anundsen (Frp).

– For å få gjenopprettet kontrollen på Schengens yttergrense har Norge som intensjon å delta i EUs relokaliseringsinitiativ, sier Anundsen som tirsdag var med som observatør under EUs justis- og innenriksministermøte i Brussel.

Justisministeren mener Schengen-landene er nødt til å avlaste land som Hellas og Italia gjennom å være med i dette programmet.

– Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med de konkrete forslagene, tilføyer justisministeren.

Svært splittede EU-land klarte ikke få til enstemmighet og måtte derfor la flyktning-dugnaden gå til avstemning i Brussel tirsdag ettermiddag. Der ble de fire østeuropeiske landene Tsjekkia, Ungarn, Slovakia og Romania overkjørt og planen om relokalisering vedtatt med kvalifisert flertall.

Finland avsto fra å stemme på møtet der Norge også deltok med justisminister Anders Anundsen og statssekretær Jøran Kalmyr i Justisdepartementet.

Les også: Dette må du vite om flyktningkrisen

Kan bli tvunget

Detaljer i planen som ble vedtatt i Brussel, er foreløpig ikke kjent. Men ifølge nyhetsbyrået DPA kan EU nå stå overfor en situasjon der de må tvinge Tsjekkia, Ungarn, Romania og Slovakia til motvillig å ta imot hundrevis av asylsøkere.

MØTTE SOM OBSERVATØR: Anders Anundsen er klar til å delta på flyktningdugnad sammen med integrerings-ministrene i EU. Foto: Robert S. Eik , VG

De østeuropeiske landene har hele veien motsatt seg relokalisering av asylsøkere som allerede befinner seg i Europa. De frykter slike ordninger skal føre til større tilstrømming av migranter og flyktninger.

Justisministeren forsikret overfor VG før dagens møte at Norge skal bidra med sin del av dugnaden.

– Norge vil bidra, og relokalisering og registrering av asylsøkere er del av arbeidet med å sikre Schengen-grensen. Men noe mer konkret kan jeg ikke kommentere i forkant, sa Anundsen.

Noe mer konkret har heller ikke kommet ut om Norges andel så langt i forhandlingene.

Se oversikten: Disse landene har innført ny grensekontroll

Regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF er klare i oppfordringen til Anundsen: De ber ham flagge at Norge vil «ta sin andel».

– Vi ønsker at Norge klart og tydelig skal vise at vi er en del av en felles europeisk dugnad, og ikke sette oss på sidelinjen sammen med Storbritannia, Danmark og noen få land fra Øst-Europa, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

FN ber om fortgang

Tyskland har på sin side presset på for en avtale om fordeling for å lette situasjonen for Italia og Hellas, som mottar hundretusenvis av båtflyktninger. Det er fra disse landene de 120.000 skal hentes.

EU har fra før vedtatt en plan om fordeling av 40.000 asylsøkere.

FN har bedt EU-landene få fortgang i arbeidet med relokalisering og minnet om at 120.000 kun utgjør 20 dager med en tilstrømming av 6.000 flyktninger og migranter.

Rundt en halv million har tatt seg til EU så langt i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder