Vitner til Istanbul-terroren deler grusomme detaljer: – Vi sto ansikt til ansikt med angriperen

Minst 41 mennesker ble drept. 239 ble skadet. Nå forteller vitner om sine opplevelser fra den grufulle tirsdagskvelden på Atatürk flyplass.

  • Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Vi forlot nettopp flyplassen. Min kone ble skadet i angrepet. Vi sto ansikt til ansikt med angriperen mens han skjøt.»

Slik begynner irakeren Steven Nabils Twitter-historie om sin opplevelse på Atatürk flyplass tirsdag kveld.

Tre terrorister, bevæpnet med automatgevær og bombebelter, dro til Atatürk flyplass i Istanbul i taxi. Deretter åpnet alle tre ild med våpnene, én av dem i avgangshallen, før alle sprengte seg selv i og rundt ankomsthallen.

Minst 41 mennesker ble drept, og 239 mennesker ble skadet i angrepet. Vitner beskriver grusomme scener og kaostilstander i det terroristene åpnet ild, og detonerte selvmordsbombene.

Les også: Nordmenn landet i Istanbul rett etter angrepet

På bryllupsreise

Nabil var på vei til New York etter en bryllupsreise, og stoppet på Atatürk for en mellomlanding. Så inntraff dramaet.

Kona satt på en kafé mens han gikk for å kjøpe mat. Så hørte han skudd bli avfyrt, og han begynte å løpe tilbake til kona.

«Jeg dro henne inn i butikken, og livredde ventet vi mens han skjøt utenfor.»

De forlot etter hvert kafeen, og gikk ned til etasjen under hvor det var folketomt - bortsett fra én terrorist som skjøt mot dem. De gjemte seg så i et skap inne på en frisørsalong.

«I 45 minutter var vi lette ofre som ventet på å finne ut hvem som kom til å åpne døren.»

Morgenen etter, onsdag formiddag norsk tid, legger han ut en ny melding på Twitter:

«Skrikene til ofrene og blodet overalt gjorde at vi ikke fikk sove.»

– Føltes som hele flyplassen ristet

PÅ ATATÜRK: Norsk-somaliske Mohamed Duale Isse fra Oslo befant seg inne på flyplassen med et reisefølge på 13 personer. Foto: Privat

En gruppe norsk-somaliere befant seg, og befinner seg fortsatt inne på Atatürk-flyplassen i Tyrkia. Gruppen var i Tyrkia på ferie og skulle fly videre til Mogadishu.

Oslomannen Mohamed Duale Isse, som er medlem av Bjerke bydelsutvalg i Oslo, sier på telefon til VG at gruppen på 13 norsk-somaliere befant seg i andre etasje på flyplassens transittdel da de hørte høye smell.

– Det var så høyt. Det føltes som hele flyplassen ristet, sier Isse som forteller videre at det hele føltes som et stort kaos.

Les også: Derfor tror ekspertene at IS står bak flyplass-angrepet i Istanbul

– Skjøt mot alle

Paul Roos (77), en sør-afrikansk turist på vei tilbake til Cape Town med konen sin, befant seg midt i terrordramaet.

– Vi var i avgangshallen for internasjonale flyvninger da en mann begynte å skyte vilt rundt seg. Han skjøt mot alle som kom mot ham. Han hadde på seg helt svarte klær og hadde ikke maske på. Jeg var rundt 50 meter unna ham, sier han til Al Jazeera.

Han fortsetter:

– Vi stupte bak en disk. To eksplosjoner gikk av kort tid etter hverandre. På det tidspunktet hadde han stoppet å skyte, sier Roos, og legger til:

– Han snudde seg rundt og begynte å komme mot oss. Han så stresset rundt seg for å se om noen kunne stoppe ham og så gikk han ned rulletrappen. Vi hørte flere skudd og så en ny eksplosjon, før det hele var over, sier han.

En tysk kvinne, som sto i passkontrollen for å komme inn i Tyrkia, sier hun kastet seg på bakken da hun hørte eksplosjonen.

– Alle begynte å løpe vekk. Det var blod og kroppsdeler overalt. Jeg så skuddhull på dørene, sier kvinnen, navngitt som «Duygu», til ABC.

Oversikt: Slik har Tyrkia blitt rammet av terrorangrep

– En katastrofefilm

Laurence Cameron hadde nettopp kommet av et fly når han ble møtt med angrepene som hadde skjedd kort tid før han landet.

– Det så ut som en katastrofefilm, sier han til CNNs Anderson Cooper.

– Det var bare en enorm gjeng med skrikende mennesker. De falt over hverandre. En stakkar i rullestol ble bare etterlatt, og alle løp bakover i bygningen, og så løp de andre veien. Ingen så ut til å skjønne hva som foregikk, sier han.

Britiske Judy Favish beskriver en lignende scene i ankomsthallen.

– Det var kaos og blod, og folk som løp overalt og var engstelige og bekymret, sier hun til CBS News.

VGTV: Bomber på Tyrkias hovedflyplass - Her skal angrepet ha skjedd

Hun forteller at myndighetene samlet henne og andre reisende i en kjellerkafeteria i mer enn to timer etter eksplosjonen. Noen av de hun var med hadde blitt skutt.

– Det var noen som hadde panikkanfall, og begynte bokstavelig talt å brekke seg fordi de var så engstelige. Det var en annen kvinne også, jeg tror hun må ha fått hjerteinfarkt, sier hun.

Alireza, en 29-åring fra Teheran, fortalte Buzzfeed News at han var i duty free-butikk da de hørte en eksplosjon, deretter en til.

– Det var panikk og forvirring over alt, og vi måtte skynde oss ut av terminalen. Det var blod og skadede mennesker over alt. Det var veldig skummelt. Det var terrorisme, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder