MILEPÆL: Humvee-biler fra irakiske regjeringsstyrker rullet inn i Shuhada-nabolaget i IS-kontrollerte Fallujah i Irak i går.

MILEPÆL: Humvee-biler fra irakiske regjeringsstyrker rullet inn i Shuhada-nabolaget i IS-kontrollerte Fallujah i Irak i går. Foto: Maya Alleruzzo, Ap

For første gang på to år: Her står irakiske styrker i Sør-Fallujah

FN: 90.000 sivile i Fallujah

Onsdag rullet svarte militære Humvee-biler fra de irakiske sikkerhetsstyrkene inn i de sørlige delene av den IS-okkuperte byen.

Brynjar Skjærli
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Antiterrorstyrkene kjempet harde kamper hus for hus i Shuhada-nabolaget sør i Fallujah, før de klarte å renske området for krigere fra den såkalte islamske staten (IS), som også går under akronymene ISIS, ISIL og Daesh.

Det er to år siden IS tok kontrollen her.

Her kan du lese den første saken VG publiserte om den irakiske hærens forsøk på å gjeninnta Fallujah.

Luftstøttede elitetropper

Det er en rekke koalisjoner og styrker som deltar i kampene mot Fallujah. Inne i selve byen er det imidlertid utelukkende elitetropper fra de irakiske antiterrorstyrkene som opererer. De får støtte fra luften, av den amerikanskledede koalisjonen.

– Daesh konsentrerer alle sine styrker i denne retningen sier general Haider Fadel til AP. Han er en av lederne for de irakiske antiterrorstyrkene.

Inntoget i dette nabolaget er ventet å bli starten på den hittil hardeste kampen mot IS.

– Vi forventer å møte mer motstand, spesielt fordi vi er de eneste styrkene som går inn i byen, sier Fadel.

Mistet arm

Nyhetsbyrået AP skriver at himmelen over Fallujah ble fylt med en blanding av fint støv og tykk grå røyk gjennom onsdagen, mens artilleri og luftangrep klargjorde grunnen for de irakiske bakkestyrkene.

INSPISERER: Operasjonskommandør, generalløytnant Abdel Wahab al-Saadi, i midten, besøkte utkanten av Shuhada-nabolaget i Fallujah i går. Foto: Maya Alleruzzo, Ap

De irakiske styrkene støttes av tropper fra koalisjonen som er satt sammen for å bekjempe IS. I går var australske koalisjonsstyrker stasjonert på et midlertidig kommandosenter bak frontlinjen. Der koordinerte de angrepet.

APs reporter beskriver hvordan en av australienerne ga rapporter om sårede og falne irakiske soldater over radiokommunikasjonen.

– To KIA (killed in action/drept i kamp), en skadet med tapt arm, hans høyre arm, sa koalisjonssoldaten i radioen etter å ha bedt om et luftangrep mot IS-krigere

To kamper

Ifølge AP har IS satt ut veltrente snikskyttere og bygd et stort nettverk av tunneller for å forsvare byen.

– Vi må kjempe to kamper. En over bakken og en under, sier major Ali Hamel, i hærens etterretningsenhet, til AP.

Etter de siste dagers utvikling har IS trukket seg inn mot sentrum av byen, hvor FN nå anslår at det befinner opp mot 90.000 sivile, ifølge Aljazeera. Det har tidligere blitt anslått at det var 50.000 inne i byen.

Dette kan være nøkkelen til hvor lenge IS klarer å holde byen. Det er ekstremt vanskelig å drive bykrig der militante gjemmer seg blant sivile, hvis man vil unngå sivile tap. Tidligere har man sett at IS ikke har klart å holde byer når de sivile begynner å flykte. Dit har man ikke kommet i Fallujah - enda.

SAMBAND: En elitesoldat fra Iraks antiterrorstyrker overvåker radiokommunikasjon fra et pansret militærkjøretøy, mens spesialstyrker gikk inn i Shuhada-nabolaget i nærheten. Foto: Maya Alleruzzo, Ap

Rasert

AP tok seg inn i nabolaget Naymiyah i den sørlige delen av Fallujah i går, etter at IS var nedkjempet der.

De beskriver et syn som var preget av meget harde kamper. De bygningene som fortsatt sto var gjennomskutt av artilleri, mens andre var jevnet med jorden eller delvis kollapset. På veiene var det krater etter luftangrep, noe som gjorde at militærbilene måtte bruke uasfalterte bakveier for å komme seg frem.

– Vi forventer en stor kamp som denne igjen før Fallujah faller, sier en offiser som vil være anonym.

Det var statsminister Haider al-Abadi som annonserte operasjonen for å ta tilbake Fallujah 22.mai i år. Statsministeren var ikke sen med å besøke områdene som var tatt tilbake - allerede i går var han i bydelene. Det er hans fjerde besøk i områdene i og rundt Fallujah etter at operasjonen startet.

FØLGER MED: En elitesoldat fra Iraks antiterrorstyrker står oppå en militær Humvee i utkanten av Shuhada-nabolaget i Fallujah. Foto: Maya Alleruzzo, Ap

PS: Utviklingen i Fallujah var ikke det eneste tilbakeslaget for IS onsdag. I Nord-Syria omringet amerikanskstøttede opprørere Manbij, en nøkkelby for å kutte IS' forsyningslinje til den tyrkiske grensen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder