ATATÜRK: Tyrkias president Tayyip Erdogan under et besøk på Atatürk flyplass noen dager etter terrorangrepet. Foto: Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout Reuters

Erdogan: Assad mer avansert terrorist enn IS

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan går hardt ut mot presidenten i det krigsherjede nabolandet.

Maria Abdli
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«En mer avansert terrorist» var ordene Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan brukte om den syriske presidenten Bashar Assad, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det var lørdag under et besøk i byen Kilis, ikke langt unna grensen til Syria, at Erdogan kom med sine refleksjoner rundt Assad. Ifølge AP skal han blant annet ha sagt at den syriske presidenten er ansvarlig for at 600.000 av hans egne innbyggere har mistet livet, samt sagt at Assad er årsaken til kaoset i Syria.

– Han er en mer avansert terrorist enn en terrorist fra PYD eller YPG, sier Erdogan, og sikter til syriske, kurdiske militsgrupper.

Tilknytningen disse gruppene har til kurdiske rebellgrupper i Tyrkia, gjør at de av Ankara blir regnet for å være terrororganisasjoner.

Bakgrunn: Slik kjemper kurdiske styrker mot IS, mot Tyrkia og for en egen stat

Les også: Tyrkia angriper Tyrkia kurdisk milits i Syria

Vil tillate at syriske flyktninger tar tyrkisk statsborgerskap

– Han er en mer avansert terrorist enn Daesh, fortsatte presidenten med en henvisning til ekstremistgruppen IS.

Erdogan snakket også om land som ved å støtte kurdisk milits og IS ønsket å forhindre et demokratisk Syria. Han sa imidlertid ikke noe konkret om hvilke land han siktet til.

Uttalelsen kommer bare dager etter terrorangrepet mot Atatürk-flyplassen i Istanbul, hvor tre selvmordsbombere drepte 44 mennesker.

Les også: Titusener av nordmenn dropper Tyrkia på grunn av terrorfrykt

FLERE FLYKTNINGER ENN LOKALE: I et murhus i den fattigere delen av grensebyen Kilis bor opp mot 35 kvinner og barn under relativt kummerlige forhold. Fidda (26) med tvillingene Noor (9 mnd) og Ahmed (9 mnd). Bildet ble tatt i forbindelse med et intervju tidligere i år. I Kilis bor det nå flere syriske flyktninger enn lokale tyrkere. Foto: Harald Henden VG

Under besøket i Kilis, hvor det nå bor flere syriske flyktninger enn lokale tyrkere, annonserte statsministeren at regjeringen vil la syriske flyktninger i Tyrkia få tyrkisk statsborgerskap, ifølge AP. Det er imidlertid ikke klart hverken hvem av de syriske flyktningene dette eventuelt gjelder, og hva slags krav det vil være snakk om.

Syriske kvinner alene på flukt: Ingen snakker om å dra til Europa

Byen Kilis har for øvrig vært gjenstand for flere rakettangrep fra IS, og siden januar 2016 har 21 mennesker blitt drept, ifølge AP.

Les også: Tyrkia gir IS skylden for angrep mot grenseby

GRANATER: Det har vært flere granatangrep mot den tyrkiske byen Kilis som ligger nær grensen til Syria. Her traff fire granater tidligere i år. Foto: Harald Henden VG

Tyrkia anklaget for å ikke gjøre nok mot IS

Tyrkia har lenge vært anklaget for å ha latt fremmedkrigere ta seg inn i Syria via Tyrkia, samt ikke gjøre nok i kampen mot IS. Dette benektes imidlertid på det sterkeste av Tyrkia.

Tyrkia-forsker: Tyrkia har undervurdert IS

IS har etter hvert utviklet seg til å bli et stort problem for Tyrkia, som har vært gjenstand for flere terrorangrep. Derfor later det nå til at Tyrkia øker innsatsen mot IS, blant annet ved å åpne flybasene sine for den internasjonale koalisjonen mot IS. Landet har også styrket grensekontrollen for å forsøke og forhindre at fremmedkrigere og IS-sympatisører tar seg over grensen.

Slik har Tyrkia blitt rammet av terror: Minst ni alvorlige angrep det siste året

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder