BEKYMRET: Rob Wainwright, sjef i Den europeiske unions organisasjon for politisamarbeid innen kriminaletterretning. Foto: Geert Vanden Wijngaert Ap

Europol-sjef: Ingen tvil om at fotball-EM er et IS-mål

Sjef for EUs politisamarbeid Rob Wainwright, mener det er stor fare for terrorangrep i Frankrike under fotball-EM.

  • Felicia Alvsing

Artikkelen er over tre år gammel

Denne uken sendte den amerikanske regjeringen ut en advarsel til amerikanere hvor de advarte mot potensielle terrorangrep rundt om i Europa. Dagen etter uttalte Europol-sjef Rob Wainwright at han ikke tviler på at fotball-EM vil være et mål for terrorgruppen, skriver Daily Mail.

Mesterskapet går av stabelen 10. juni, og vil holde på i flere store franske byer i en måned.

– Det er ingen tvil om at EM er et mulig mål for IS. Det er en ganske åpenbar antagelse. Jeg tror det er stor fare for det, sier han.

Ny FN-rapport: Antallet internasjonale IS-angrep vil øke

Har lært etter Paris-terroren

Han la til at risikoen ikke nødvendigvis er så høy på grunn av de massive sikkerhetstiltakene som settes opp rundt EM.

– Det er et land som ligner Storbritannia hvor de nå vet hvordan de skal sikre, og de har lært etter terrorangrepene i November.

Han mener at terroristene trolig planlegger å angripe fotballturneringen, men at det vil være vanskelig å gjennomføre. Å eliminere trusselen helt tror han derimot er vanskelig.

EM i Frankrike kommer kort tid etter flere runder med anspent stemning flere steder i Europa, i hovedsak i Paris og Brussel. I november ble 130 mennesker drept da terrorister angrep et konsertlokale, restauranter og puber og Stade de France i Paris. I mars døde 32 mennesker da Brussel ble rammet av selvmordsbomber på flyplassen og på T-banen i hovedstaden.

Les også: Frykter for sikkerheten under EM

Øver på terrorangrep

I FARTA: Fransk politi og helsepersonell ruster opp, og øver på eventuelle terrorangrep i forkant av fotball-EM som går av stabelen neste uke. Her under en øvelse på Stade de France i St. Denis, Paris, i forrige. Foto: Kenzo Tribouillard Afp

Ifølge nyhetsbyrået AFP ruster Frankrike opp i forkant av EM. I slutten av mai ble over 90.000 politimenn og sikkerhetsvakter sendt ut i forbindelse med det kommende Europamesterskapet, for å gjøre «alt som kan gjøres for å forhindre terrorangrep».

Fransk politi og helsepersonell har de siste ukene hatt flere øvelser hvor de trener på å takle eventuelle terrorangrep på mesterskapets største arenaer, som Stade de France og Stade de Lyon, skriver Mirror.

Ifølge den britiske avisen er nærmere 2.5 millioner fotball-fans ventet til de ulike vertsbyene, hvorav 1.5 millioner av dem er turister. Men de franske byene, og Paris spesielt, har merket hvordan fjorårets terrorangrep har påvirket turismen. Hele 56 prosent er nedgangen i besøkende japanere i årets første tre måneder, og reiseselskapet Ving har halvert sine reiser til den franske hovedstaden.

Alt om fotball-EM fra VG!

– Forsterker følelsen av frykt

I tillegg til dalende turisme og mulig terrorfare, vil det kunne gå fra vondt til verre for vertslandet. Det er nemlig varslet streik i både metro-, tog- og flytrafikken i landet. Flere ganger har det vært brutale sammenstøt mellom demonstrantene og politiet i gatene.

– Denne guerilla-lignende måten å de holder på midt i Paris sender signaleffekter ut i verden og forsterker følelsen av frykt og misforståelse hos besøkende som allerede kanskje er skeptiske til å reise, sier lederen for turistrådet i Paris, Frederic Valletoux til nyhetsbyrået Reuters.

Første avspark i EM går den tiende juni, og da står kampen mellom Frankrike og Romania.

Les også: Over 200 terrorangrep og angrepsforsøk i EU i fjor

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder