PRESIDENTRÅDGIVER: Ramón Fonseca Mora (63) er en av de to eierne bak det Panama-baserte selskapet Mossack Foncesa, i tillegg til inntil nylig å ha vært rådgiver for landets president. Etter å ha blitt koblet til en hvitvaskings- og korrupsjonssak gikk han imidlertid av i mars i år. Bildet er fra et TV-intervju med Reuters mandag. Foto: Reuters Tv Reuters

Presidentens rådgiver bak skatteparadis-selskap

Dette er historien om hvordan presidentens rådgiver og sønnen til en SS-soldat hjalp titusener med å etablere selskaper i skatteparadiser.

Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I dag har både Jürgen Mossack (68) og Ramón Fonseca Mora (63) en plass i de «innerste sirklene» i det panamaiske samfunnet, ifølge stiftelsen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Nå er imidlertid historien i ferd med å ta en helomvending. De siste dagene har innhold fra lekkede dokumenter helt tilbake til 1977 blitt presentert av journalister i mer enn 100 mediehus verden over.

De skal blant annet bevise hvordan selskapet som har fått de to opp og frem skal ha hjulpet sine klienter med å opprette og administrere selskaper i skatteparadiser.

Faren var SS-soldat

Det var i etterkrigstiden at Jürgen Mossacks far, Erhard Mossack, tok med seg familien og flyttet fra Tyskland for å starte et nytt liv i Panama.

Faren hadde nemlig tjenestegjort for Waffen-SS under krigen, ifølge ICIJ. Selv ble Jürgen født tre år etter at krigen tok slutt, i 1948.

I forbindelse med flyttingen skal faren blant annet ha tilbudt amerikanske myndigheter å spionere på tidligere nazister, skriver The Independent. Ifølge Wikipedia spionerte han på Cuba for CIA.

Studerte jus

Sønnen Jürgen tok jusutdannelsen på Santa Maria La Angigua University School of Law i Panama.

Etter å ha blitt uteksaminert i 1973 jobbet han noen år med utenlandsrett i London, før han startet sitt eget Panama-baserte advokatfirma i 1977. Seks år senere slo han seg sammen med Bufete Fonseca Mora, eid av Ramón Fonseca Mora (63), og selskapet vi i dag kjenner som Mossack Fonseca ble til.

SKATTEPARADIS: Skylinen i Panama City i Panama, fotografert fra et lavinntekts-strøk. Foto: Carlos Jasso Reuters

Siden skal de ha hjulpet en rekke selskaper med å etablere selskaper i skatteparadiser. I dokumentene som er lekket fra advokatfirmaet nevnes mer enn 214.000 forskjellige selskaper og 14.000 klienter.

Advokatnettverket Chambers beskriver Mossack som en erfaren advokat som bidrar med mye kunnskap i sektoren.

Ifølge ICIJ eier han blant annet en teak-plantasje, annen eiendom, et helikopter, en yacht som han kaller Rex Maris og en samling av gullmynter.

Ønsket å redde verden

Ramón Fonseca Mora ble født i Panama i 1952, og har studert jus og statsvitenskap ved University of Panama og den velrennomerte London School of Economics i Storbritannia.

I et TV-intervju i 2008 skal han ha uttalt at han som ung og lovende ønsket å redde verden, men at han senere ga opp, ifølge ICIJ.

– Jeg reddet ingen ting, og jeg gjorde ingen endringer, sa han og la til:

– Da bestemte jeg meg, siden jeg var litt mer moden, for å dedikere meg til jobben, til å ha en familie, til å gifte meg og ha et vanlig liv. Når man blir eldre, blir man mer materialistisk, sa han ifølge stiftelsen.

I tillegg til advokatyrket er Fonseca en anerkjent romanforfatter. Fra 2014 til 2016 har han også jobbet som rådgiver for Panamas president Juan Carlos Varela, frem til han gikk av for under en måned siden.

Årsaken skal være at han, med flere andre inflytelsesrike politikere, skal ha vært involvert i en stor korrupsjons- og hvitvaskingsskandale i Brasil.

Skandalen kommer ved siden av Panama papers-lekkasjene som nå dekkes av mediehus verden over.

Enorme lekkasjer

Mer enn 500 personer er ansatt på 41 kontorer i advokatfirmaet Mossack Fonseca rundt om i verden. Flere har mistenkt at de har hjulpet kundene med ulovlige aktiviteter, uten at de har blitt dømt for det. Blant annet skrev The Economist i 2012 at advokatfirmaet trolig er blant verstingene når det gjelder denne typen virksomhet.

Søndag sprakk boblen da 2,6 terrabyte med 11 millioner av selskapets dokumenter ble lekket, og flere sentrale personer og selskaper på kundelisten avslørt.

På den var blant annet statsoverhoder, kriminelle og politikere. Blant annet kan to milliarder dollar knyttes til Russlands president Vladimir Putin. Videre trekkes sentrale politikere på Island nærmere til finansskandalen, og tusenvis av islendere krever statsminister Sigmundur David Gunnlaugssons avgang.

GRIS: Demonstranter som krever statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson kastet egg på Alltinget i Island mandag kveld. Foto: ÁSTA GUÐRÚN HELGADÓTTIR/TWITTER

Videre viser dokumentene fotballstjernen Lionel Messis bruk av skatteparadiser.

Mer enn 200 norske navn

kundelisten var også den norske storbanken DNB. Ifølge Aftenposten finnes navnet til mer enn 200 nordmenn i dokumentene som blant annet Skatteetaten nå er svært interessert i å få tak i.

VG-leder: DNBs lyssky virksomhet

Selv mener selskapet at de ikke har hjulpet noen med å drive ulovlige aktiviteter.

Slik fungerer pengeflyten:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder