LANDET ER I KRISE: Venezuelas sosialistpresident Nicolás Maduro føler seg igjen utsatt for et kuppforsøk. I mens gjennomgår landet hans en av de verste økonomiske og politiske krisene på lang tid.
LANDET ER I KRISE: Venezuelas sosialistpresident Nicolás Maduro føler seg igjen utsatt for et kuppforsøk. I mens gjennomgår landet hans en av de verste økonomiske og politiske krisene på lang tid. FOTO: Reuters

USA frykter «kollaps» i Venezuela: Maduro svarer med å erklære nasjonal unntakstilstand

UTENRIKS

Venezuelas sosialistpresident, Nicolás Maduro, tenner på alle pluggene etter at USA erklærte bekymring over situasjonen det kriserammede landet befinner seg i.

Publisert: Oppdatert: 14.05.16 06:01

Amerikanske myndigheter uttrykte fredag bekymring over muligheten for en fullstendig økonomisk og politisk kollaps i det sør-amerikanske landet, basert den dype økonomisk krisen, økende gateprotester og en oljesektor i fritt fall, skriver Reuters.

De ikke navngitte offisielle tjenestemennene i pressebriefen sier videre at de tviler på at den svært upopulære presidenten Nicolás Maduro kommer til å tillate en folkeavstemning over hvorvidt han får forbli i presidentstolen, som opposisjonen krever.

Plyndrer mel, kylling og undertøy

Tjenestemennene spår likevel at Maduro ikke kommer til å overleve termen sin, som varer til etter valget i slutten av 2018. De mener at et tenkelig scenario er at Maduros eget parti, eller militæret i landet, vil forsøke å få ham avsatt før den tid.

Visste du?: Venezuela har ikke råd til penger

De la samtidig til at det ikke forelå noen bevis for aktiv kupplanlegging.

Situasjonen i det oljerike, men svært økonomisk kriserammede landet, har tilspisset seg ytterligere de siste ukene. Store grupper med mennesker har plyndret butikker for mel, kylling og til og med undertøy på grunn av den store varemangelen i landet.

På onsdag skjøt soldater tåregass mot steinkastende demonstranter i Caracas.

Den opposisjonsledete demonstrasjonen tok til orde for at Maduro måtte godta folkeavstemning, ettersom krisen i landet stadig forverrer seg, med både matmangel, medisinmangel, hyppige strømbrudd, plyndring og hyperinflasjon.

Erklærer unntakstilstand

Betraktingene fra landet i nord falt som ikke i god jord hos Venezuelas president, Nicolás Maduro.

I en TV-sendt tale erklærte han en 60 dager lang unntakstilstand som svar på det han betegner som «kupplaner» fra USA om å velte den venezuelanske regjeringen, skriver Reuters.

Helsesystemet kollapser: Total helsekrise i Venezuela (krever innlogging)

Hva unntakstilstanden faktisk vil innebære, er fortsatt vanskelig å si, ifølge nyhetskanalen.

– Washington D.C iverksetter tiltak på forespørsel fra den fascistiske høyresiden i Venezuela, som er blitt oppmuntret av kuppet i Brasil, sa Maduro i talen på fredag kveld - med en henvisning til at den venstreorienterte presidenten Dilma Rousseff har blitt avsatt og stilt for riksrett i Brasil.

Opposisjonen var raskt ute med å fordømme unntakstilstanden.

– Igjen har Maduro brutt grunnloven. Hvorfor? Fordi han er redd for en folkeavstemning, sier opposisjonspolitiker Tomas Guanipa.

Her kan du lese mer om