INNVANDRINGSFIENDTLIG: Den nederlandske høyrepopulisten Geert Wilders sier at de nederlandske partiene blir nødt til å samarbeide med hans parti hvis velgerne støtter hans EU- og innvandringsfiendtlige politikk. Foto: Michael Probst AP

Geert Wilders vil forby islam: – De andre partiene vil bli nødt til å samarbeide med oss

Om en måned kan Nederland gi Europa et nytt valg-sjokk.

  • Hilde Sandvær

Nederlands høyrenasjonalistiske opposisjonsleder, Geert Wilders, sier han ønsker å forby islam og koranen, stenge landets moskéer og melde landet ut av EU. Dette kommer frem i hans første større TV-intervju før valget 15. mars.

– Islamsk ideologi er trolig farligere enn nasjonalsosialisme, sier Wilders ifølge NTB.

Han har tidligere sammenlignet Koranen med Adolf Hitlers «Mein Kampf».

Vil gjeninnføre grensekontroll

Nederland kan gi Europa et nytt valg-sjokk neste måned. Den svært kontroversielle, islamfiendtlige høyrepopulisten Geert Wilders parti kryper oppover på meningsmålingene.

Frihetspartiet (PVV) håper på å bli landets største parti med en oppslutning på rundt 20-25 prosent. I dag er høyreliberale VVD størst, men på meningsmålingene får det nå lavere oppslutning enn PVV.

Les også: Europas høyrepopulister samlet til toppmøte: Her hyller de Trump

Wilders og hans parti ønsker også at Nederland skal melde seg ut av EU og gjeninnføre grensekontroll.

I intervjuet framholder han at de tradisjonelle partiene vil bli nødt til å samarbeide med Frihetspartiet hvis velgerne støtter partiets motstand mot innvandring og EU.

Kommentar: Et skremmeskudd til europeiske politikere

– Hvis velgerne gjør Frihetspartiet veldig stort, og da snakker jeg ikke bare om et par ekstra seter, men veldig stort... da vil de bli nødt til å samarbeide med oss, sa Wilders i TV-intervjuet søndag, ifølge AP.

Wilders popularitet har krøpet jevnt oppover de siste 15 årene.

Avvist av de tradisjonelle partiene

De tradisjonelle partiene er imidlertid klare på at samarbeid med Frihetspartiet kommer ikke til å skje. Etter intervjuet fikk Wilders raskt svar fra statsminister Mark Rutte fra VVD.

– Null prosent. Geert. NULL prosent. Det. Vil ikke. Skje, skriver Rutte på sin private konto på Twitter.

Det er første gang Rutte bruker denne Twitter-kontoen på seks år.

Uten et samarbeid med de andre tradisjonelle partiene blir det vanskelig for Frihetspartiet å forme regjering ettersom Nederlands valgsystem og antall partier legger opp til koalisjonsregjeringer.

(VG/NTB)

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder