TAR INNPÅ: Ifølge en fersk meningsmåling har republikanernes presidentkandidat Donald Trump sikret seg viktige stemmer i vippestaten Ohio.  Arkivfoto: THOMAS NILSSON/VG
TAR INNPÅ: Ifølge en fersk meningsmåling har republikanernes presidentkandidat Donald Trump sikret seg viktige stemmer i vippestaten Ohio. Arkivfoto: THOMAS NILSSON/VG

Trump leder i vippestaten Ohio

Jevnt i Florida

UTENRIKS

Åtte uker før valgdagen i USA leder Donald Trump over
Hillary Clinton i vippestaten Ohio. Ingen republikaner har blitt president uten å vinne denne staten.

Publisert:

Ifølge CNNs måling oppgir 46 prosent i Ohio at de vil stemme på Trump, mens 41 prosent ønsker seg Clinton som USAs neste president.

Ohio er spesiell fordi ingen republikaner har blitt president uten å vinne denne delstaten.

Også i Florida er løpet svært jevnt: 46 prosent oppgir at de vil stemme på Trump, mens 44 prosent stiller seg bak Clinton.

Les også: Valgkartet som uroer Trump

Spisset konkurranse

Tallene viser at knivingen om stemmene er betydelig skjerpet mellom de to presidentkandidatene enn det var i midten av august, da Hillary Clinton ledet på meningsmålingene.

Florida og Ohio er sammen med Pennsylvania de tre mest folkerike vippestatene, og dermed de med flest valgmenn.

Les også: Clinton forlot minnemarkering - måtte ha hjelp til å komme seg i bilen

Også en fersk meningsmåling utført av Bloomberg ligger Trump nå fem prosentpoeng foran Clinton i Ohio.

Viktige vippestater

I mange av de amerikanske delstatene er det gitt på forhånd hvilke av de to partiene som vinner, men i en håndfull stater er det fremdeles stor spenning. Det er disse som til syvende og sist avgjør valget, og dermed hvem som blir USAs neste president. Ohio og Florida er blant disse vippestatene.

En rekke andre kandidater stiller også i presidentvalget. De viktigste er libertarianernes kandidat Gary Johnson og Det grønne partiets Jill Stein.

Ingen av de to har noen realistisk mulighet til å vinne, men de kan likevel bli tungen på vektskålen. Det kan Trump tjene på.

– Clintons helse er god

Hillary Clinton måtte søndag forlate minneseremonien ved Ground Zero i New York fordi hun følte seg uvel, det ble konstatert at hun hadde pådratt seg lungebetennelse.

– Hillary Clintons lungebetennelse er mild, og hun er i god helsemessig stand til å utøve vervet som president, sier Clintons personlige lege Lisa Bardack i kveld, ifølge NTB.

– Clinton er på bedringens vei ved hjelp av antibiotika og hvile, sier Bardack.

Legen sier lungebetennelsen var av en «mild, ikke-smittsom» type.

– Hennes helse er god og hun er i stand til å bli USAs president, skriver Bardack i en to sider lang oppdatering om Clintons helse.

Her kan du lese mer om