SAMMEN: Ved flere anledninger opptrer Segolene Royal(t.v) ved president Francoise Hollands side. Her er det spanske kongeparet gjester i Elysee palasset. Foto: AP

Frankrikes «visepresident» til VG: - Vi skal bekjempe terror med arbeidsplasser

- Det er en stor ære å få lov til å besøke Norge, sier en av Frankrikes meste omtalte kvinner gjennom det siste tiåret.

 • Harald Berg Sævereid

Artikkelen er over fire år gammel

Den franske Miljø- og energiministeren, Segolene Royal, kom direkte fra en miljøstudietur til Svalbard, og i Oslo tok Børge Brende imot den franske gjesten på en prakfull sensommerdag og bød på en matbit i Operaen i den norske hovedstaden.

Tett samarbeid

Æren var på Brendes side og utenriksministeren understreket det tette og nære samarbeidet mellom Frankrike og Norge.

ENIGE: - Norge og Frankrike samarbeider tett og godt, både i miljøspørsmål og i bekjempelsen av terror, er Segolene Royal og Børge Brende skjønt enige om. Foto: Harald Berg Sævereid

Både i miljøspørsmål, hvor det å ta vare på og utvikle avtalen gjort på Klimatoppmøtet i Paris, COP21, er av stor viktighet. Og i kampen for å bekjempe terror står vi sammen, understreket Børge Brende.

Han overbrakte sine kondolanser til Royal i forbindelse med terroraksjonen i Nice i sommer.

- Svalbard har en spektakulær natur, men det er skremmende å se hvordan klimaforandringene preger utviklingen, både i Arktis og i Antarktis. Det var mye å lære av forskerne jeg møtte der, konkluderte Segolene Royal.

Les også: Brende møtte Figureido

Segolene Royal og Frankrikes president, Francois Hollande, har i en årrekke vært Frankrikes mest omtalte par, inntil de etter 30 års samliv og fire barn sammen, gikk hver til sitt i 2007. Hun for å bli Frankrikes president. Han til sin elskerinne.

Ble fiender

De kjempet lenge sammen i politikken og i Sosialistpartiet. Men så ble de fiender, politisk og privat. Segolene tapte presidentvalgkampen mot det konservative partiets Nicolas Sarkozy.

Mens Sosialistparitet slikket sine sår etter Roylas nederlag, vant Francois Holland først kampen mot sin tidligere samboer om å lede Sosialistpartiet, deretter slo han Sarkozy og ble Frankrikes president fem år etter, i 2012.

Presidenten avslørt

Francois Holland slo seg sammen med den kjente journalisten og spaltisten, Valerie Trierweiler, da det ble offisielt brudd mellom Royal og ham. Hollande hadde da hatt et forhold til Trierweiler i en årrekke.
En riktig sladdergodbit ble det for fransk og internasjonal presse i 2014 da president Francois Hollande ble avslørt i den såkalte scooter-skandalen.

Det kom da for en dag at Frankrikes president hadde et forhold til skuespilleren, Julie Gayet.

Ryktene hadde gått, men de ble ikke bekreftet før en fotograf tok bilder av president Hollande da han satt bakpå en scooter som stoppet og satte ham av utenfor leiligheten til Julie Gayet.

Toppoppslag

Det vakte stor oppmerksomhet senere på våren i 2014 da Segolene Royal dukket opp som statsråd i statsminister Manuel Vallas nye regjering. Det kunne aldri ha skjedd uten av presidenten hadde sanksjonert beslutningen.

I dag går ryktene igjen. Men nå er det det tidligere samboerparet, miløvernsminister Segolene Royal og president Francois Hollande som igjen er i sentrum. Er det sammen igjen? Eller er de det ikke?

Ryktene er i hvertfall så sterke at det anerkjente ukemagasinet, Nouvel Observateur, omtaler miljøvernministeren som «visepresident». En tittel som ikke eksisterer i Frankrike, men som antyder at det er et tett forhold mellom paret som har fire barn sammen. I hvert fall er det snakk om en politisk gjenforening.

Opptrer som vertinne

PRESIDENTENS YNDLING: Segolene Royal (62) ble motarbeidet av mannen hun har fire barn med, Francois Hollande. Nå er de vel forlikt. Han er president og hun er Miljø-og energiminister. Foto: Harald Berg Sævereid

Ved flere anledninger har president Holland invitert sin tidligere samboer til å opptre som en slags vertinne med storfine besøk i Elysee palasset. Blant annet da det spanske kongeparet var gjester, og da tidligere visepresident i USA, Al Gore, var innom.

Royal var også med presidenten på et offisielt besøk til Cuba, og under et kjapt stopp på Martinique, skal de to ha vekslet kjærlige blikk, skrev Nouvel Observateur da ryktene begynte å få skikkelig næring i fjor sommer.

Da VG gjengir at hun i franske medier omtales som «visepresident», og spør om hun også har gjenfunnet tonen med president Holland, også privat, ler Segolene Royal høyt.

Gjør bare jobben min


- Og hva så? Jeg gjør bare jobben min, slik har jeg gjort i hele min karriere som politiker, sier hun og fortsetter å le, før hun vil inn på politikken og terrorbekjempelse.

- Frankrike gjør alt vi kan sammen med andre europeiske land for kunne hindre at flere terroraksjoner finner sted, sier hun.
- Men hvilke grep tar den franske regjeringens for å kunne nedkjempe terror og terrorens organisasjoner?

- Arbeidsplasser, kommer det kjapt fra et av Sosialistregjeringens mest omtalte politikere.

- Men, hva med Marine Le Pen og Nasjonal Fronts innhogg i velgermassen. Trolig vil ikke ditt partis politikk være toneangivende etter presidentvalget neste år?

- Det er lenge til valget, vet du. Og mens andre sprer frykt, må vi lete etter løsninger, og som sagt er det beste våpenet i kampen mot frykt at folk får seg en jobb, at de igjen får tro på at de kan skape et godt og trygt liv for seg og sine. Det som gledet meg med at Frankrike vant så mange medaljer i Rio-OL, var at våre idrettsfolk ikke viste frykt, men fortsatte med å vinne for Frankrike. Det kan vi alle lære av, sier Segolene Royal til VG.

Les også

 1. Kirketerroren: Død terrorists chattekonto lever videre

  BERLIN ( VG) Én uke etter at terroristen bak kirkeangrepet i Normandie ble drept av politiet, spres islamistisk…
 2. Frankrike kan innføre Israels strenge sikkerhetsrutiner

  Etter en serie terrorangrep vurderer Frankrike å innføre samme tunge sikkerhetsrutiner som Israel.
 3. Frankrikes sikkerhetsbrist

  NICE (VG) Mange av de beste øyeblikkene i livet deler vi med et folkehav.
 4. Børge Brende ber USA og Russland bekjempe al-Nusra

  Utenriksminister Børge Brende (H) sier at terrornettverket al-Nusra har styrket seg i Syria, og at USA og Russland…

Mer om

 1. Frankrike

Flere artikler

 1. Presidentjobben i en tynn tråd for Hollande

 2. Sjekk forskjellen mellom 2012 og 2017: Sosialistpartiet er radert bort

 3. Sjekk forskjellen mellom 2012 og 2017: Sosialistpartiet er radert bort

 4. Hollande stiller ikke til gjenvalg

 5. Nicolas Sarkozy vil tilbake i presidentpalasset for å redde Frankrike

Fra andre aviser

 1. François Hollande har vært Frankrikes mest upopulære president. Hva gikk galt?

  Aftenposten
 2. Brigitte Macron kan bli den mest innflytelsesrike førstedame Frankrike har hatt

  Aftenposten
 3. Hollande skjeller ut franske dommere som feige

  Aftenposten
 4. Hollande: - Frankrike vil alltid være sterkere enn fanatikerne som vil knuse oss

  Aftenposten
 5. Sjokkmelding fra Hollande - stiller ikke som presidentkandidat

  Aftenposten
 6. Frankrikes president forteller «alt» i ny bok som er blitt en politisk skandale

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no