Minst 39 drept i angrep mot nattklubb i Istanbul

15 av de minst 39 drepte er utlendinger, opplyser Tyrkias innenriksminister. Gjerningsmannen skal fortsatt være på frifot.

Artikkelen er over tre år gammel

Minst 39 personer er drept og 69 personer sendt til sykehus etter at minst én gjerningsperson skjøt tilfeldig rundt seg med automatvåpen på en nattklubb i Istanbul.

Al Jazeera meldte på et tidligere tidspunkt at gjerningsmannen var drept, men innenriksminister Suleyman Soylu forteller at de fortsatt jakter på «en terrorist».

TV-kanalen NTV melder at en politimann er blant de minst 39 drepte. Han og en sivil skal ha blitt skutt før gjerningsmannen tok seg inn på nattklubben.

Guvernøren i Istanbul, Vasip Sahin, opplyser at minst 40 personer er skadet i det han omtaler som et terrorangrep.

Flere medier skriver at gjerningsmannen var ikledd julenissekostyme under angrepet.

Ifølge de første meldingene var det snakk om to eller flere gjerningsmenn. Guvernøren sier én mann står bak.

– Dessverre sendte han på brutalt og nådeløst vis et kuleregn mot uskyldige mennesker som var samlet for å feire det nye året og more seg, sier Sahin.

Han hadde på seg nissekostyme og skjøt helt tilfeldig rundt seg med et automatvåpen, melder CNN Turk. Flere ambulanser, politibiler og pansrede kjøretøy ble sendt til stedet. Ifølge en CNN Turk-reporter er det rundt 50 til 60 ambulanser der.

Bombe gikk av ved fotballstadion i Istanbul: 29 personer drept i desember

Øyenvitne forteller: Måtte løfte vekk kropper for å slippe ut

Populær nattklubb

Angrepet skjedde på nattklubben Reina i bydelen Ortaköy på den europeiske siden av Bosporosstredet rundt klokken ett på natten lokal tid. Nattklubben er særlig populær blant fotballstjerner, artister og andre kjente personer, skriver tyrkiske Hürriyet. Al Jazeera skriver at klubben også er populær blant diplomater og forretningsmenn.

REINA: Nattklubben ligger rett ved vannet. Flere hoppet ut i vannet for å slippe unna. Foto: Stringer Reuters

Al Jazeera skriver at et vitne skal ha fortalt at det ble sett opp mot tre gjerningsmenn som bar Kalasjnikov-rifler.

Avisen skriver videre folk som var til stede på nattklubben skal ha hoppet i Bosporos-stredet for å redde livet før de ble plukket opp av politiet.

Sperret av område

En fotograf fra AP opplyser at politiet har sperret av et område på rundt tre kilometer.

Utenriksdepartementet har ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet i angrepet.

– Ambassaden i Ankara samarbeider med tyrkiske myndigheter for å kartlegge om nordmenn kan være involvert, sier pressekontakt Guri Solberg i UD.

Myndighetene har innført et midlertidig medieforbud og bedt mediene unngå å publisere noe som kan «skape frykt i befolkningen, panikk og uro og som bidrar til terrorgruppers mål», melder NTB.

Husker du? Masseskyting på nattklubb i USA - 50 personer drept

BLÅLYS: Ifølge en CNN Turk-reporter, er det omkring 50-60 ambulanser på stedet. Foto: Stringer Reuters

Tyrkia hardt rammet av terror

Opp mot 700 personer skal ha vært på nattklubben nyttårsaften, ifølge AFP.

Samtidig er over 17.000 politifolk på jobb i byen som er i høy beredskap i frykt for nye terrorangrep. Ankara og Istanbul er rammet av flere angrep i 2016. Mer enn 180 personer er drept av terror i Tyrkia det siste året.

NATO-sjef Jens Stoltenberg skriver på Twitter at det er blitt en tragisk start på 2017.

– Mine tanker er med de berørte etter angrepet mot folk som feiret nyttårsaften, og det tyrkiske folk, skriver Stoltenberg.

Obama er for tiden på juleferie på Hawaii, opplyser nyhetsbyrået Reuters.

– I ettermiddag ble presidenten orientert om angrepet av sine sikkerhetsrådgivere, opplyser talsmann Eric Schultz ved Det hvite hus ifølge NTB.

– President uttrykker sin kondolanse etter tapet av uskyldige liv og har gitt sine folk instruks om å tilby bistand til tyrkiske myndigheter dersom det skulle være behov for det, sier Schultz.

RØMMER: Nattklubbgjester flykter forbi ambulanser som står klar til å ta seg av de skadde etter angrepet på nyttårsaften. Foto: Stringer Reuters

#BREAKING Attackers allegedly entered Istanbul's Reina night club in Santa costumes, opened fire randomly #Turkey https://t.co/fApCLhdD7u

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder